Nyheter 11.6.2014

Finland och finländarna i centrum i 2014 års Apps4Finland-utmaningar

Statistikcentralen lyfter fram Finland och finländarna som tema för utmaningarna i årets Apps4Finland-tävling. Med temat vill Statistikcentralen förbereda sig inför de kommande jubileumsåren: sitt 150-årsjubileum nästa år samt jubileumsåret 2017 för Finlands självständighet.

Långa befolkningstidsserier sedan början av 1700-talet erbjuder otaliga möjligheter för olika idéer och applikationer. Dessa uppgifter finns tillgängliga i den öppna StatFin-databasen. Dessutom publiceras de senare som en databastabell som kan användas via gränssnitt. Personer som är intresserade av närhistorien kan för sin del fördjupa sig i folkräkningsmaterialen samt i småområdesvisa befolkningsuppgifter i geodatafönstret.

En närmare beskrivning av utmaningarna inom befolkningsstatistik publiceras i augusti.

Statistikcentralen fortsätter att öppna sina data och att utveckla öppna gränssnitt. De första statistikmaterialen som publicerades per kartruta i geodatafönstret i fjol har uppdaterats i maj.  I juni kompletteras uppgifterna med material över vägtrafikolyckor. Därtill förbereder man sig att under året öppna data per postnummer.

Statistikcentralen medarrangör av tävlingen Apps4Finland

Sedan år 2012 har Statistikcentralen varit med om att anordna tävlingen Apps4Finland. Deltagandet i anordnandet av tävlingen är ett led i Statistikcentralens arbete att öka användningen och relevansen av statistik i samhället.

Apps4Finland är en innovationstävling med öppna data, som uppmuntrar till att utveckla nya sätt att utnyttja öppna datasamlingar. Tävlingen har fyra huvudkategorier som man kan delta i med applikationer, öppnanden av data, visualiseringar och idéer. Tävlingen pågår till 3.11.2014.

Tävlingen Apps4Finland arrangeras i år redan för sjätte gången. Huvudarrangörerna av tävlingen är Forum Virium Helsinki, Open Knowledge Finland rf och Suomen Verkkodemokratiaseura rf.

Förfrågningar:
Markku Huttunen, chef för informationstjänst, 029 551 3337,
Anssi Kaarna, planerare för informationstjänst, 029 551 2941,
Heli Mikkelä, direktör för informationstjänst, 029 551 3200

Webbplatsen för tävlingen Apps4Finland (på finska)
Användarvillkor för Statistikcentralens uppgifter
Statistikcentralens gränssnitt för öppna data
Uppgifterna i publiceringskalendern som ett öppet gränssnitt
Statistikcentralens nyhet om 2013 års tävling
Statistikcentralens nyhet om 2012 års tävling