Nyheter 30.7.2014

Tidsanvändning i omvandling

Finländarna tillbringar allt mer av sin fritid framför datorer, samtidigt som den tid man tillbringar ensam har ökat. Världskonferensen för forskare inom tidsanvändning, IATUR 2014, behandlar bl.a. hur man med tidsanvändningsundersökningens verktyg kan klarlägga den senaste tidens förändringar i vardagslivet.

"Utmaningen i undersökningen om tidsanvändning ligger i att utnyttja nya datainsamlingsmetoder i statistikproduktionen. Allt fler människor för bok över t.ex. motion och sovande med smarttelefon, vilket också traditionellt hört till tidsanvändningsundersökningen", säger specialforskare Hannu Pääkkönen vid Statistikcentralen som är en av talarna på konferensen.

Den 36:e konferensen för den internationella organisationen för tidsanvändning, IATUR (International Association for Time Use Research), anordnas i Åbo 30.7–1.8.2014. Målet med konferensen är att främja diskussionen om de mångsidiga förhållandena mellan teori och praktik i forskning inom tidsanvändning.

Statistikcentralen medarrangör i konferensen

Förutom IATUR arrangeras konferensen av Åbo Akademi, Åbo universitet, Statistikcentralen och Folkpensionsanstalten. Konferensen föregicks av en workshop "Measuring household production" som Statistikcentralen och Konsumentforskningscentralen anordnade, där man lärde ut hur man kan mäta gratis hemarbete och värdesätta det i pengar.

IATUR-konferensen sammanträder årligen och i den deltar experter från universitet, statistikbyråer och forskningsinstitut från hela världen. Konferensen har anordnats en gång tidigare i Finland för exakt 30 år sedan år 1984.

Förfrågningar: Hannu Pääkkönen 029 551 3229