Statistisk utredning över nordisk rörlighet och förmåner över gränserna

Den statistiska utredningen över nordisk rörlighet och förmåner över gränserna, dvs. ”Nordic Mobility”, är ett samnordiskt projekt, som koordineras av Statistikcentralen. Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet.

Bakgrund

Projektet startades år 2016 då Finland var ordförandeland i Nordiska ministerrådet och är ett av ordförandeskapets sju så kallade prioritetsprojekt.

Norden har länge haft en gemensam arbetsmarknad och människor har fritt kunnat röra sig från ett land till ett annat. Utväxlingen av arbetskraft är av stor betydelse, inte minst i gränsområdena i Norden. Detta fenomen syns dock inte i den officiella statistiken, eftersom gränsregional statistik bara kan produceras genom att två länders registeruppgifter förenas. Målet för utredningen är att producera gränsregional statistik, som också ger en bild av antalet personer som eventuellt påverkas av gränshinder i Norden.

Genomförande

Alla statistikbyråer i de nordiska länderna deltar i utredningen: Statistiska centralbyrån i Sverige, Statistisk sentralbyrå i Norge, Danmarks Statistik i Danmark samt Hagstofa Íslands på Island.

Mål

Målet med utredningen är att utveckla och producera statistik, som beskriver människornas rörlighet inom Norden. Bekräftade statistikområden är flyttrörelse, sysselsättning och pendling, studier samt avlagda examina. Dessutom utreds möjligheten att producera statistik över socialförmåner som betalts till ett annat nordiskt land samt över företeelser som beskriver företagsverksamhet.

Statistik över nordisk rörlighet har också producerats tidigare, men för första gången deltar nu alla nordiska länder i samproduktionen av gränsregional statistik.

Resultat

Resultaten publiceras i Nordisk statistikbank  år 2021.

Tilläggsuppgifter

Projektchef Kaija Ruotsalainen, tfn +358 (0) 29 551 3599
Utvecklingschef Nicola Brun, tfn +358 (0) 29 551 3590
förnamn.efternamn@stat.fi

 

Nordiska ministerrådet – Gränshinder

Nordic Statistics

 

Finländarna pendlade mest till Sverige (Nyhet 3.3.2021)

Nyhet 10.2.2017: The Nordic Mobility project

Data exchange between the Nordic countries improves the image of Finland’s level of education