Suomen SDG-indikaattoridatasta puolet jo olemassa
YK:n uusista kestävän kehityksen päämääristä (Sustainable Development Goals, SDGs) sovittiin syksyllä 2015. Tämä Agenda 2030 käsittää 17 globaalia päämäärää ja 169 alatavoitetta. Tavoitteiden edistymistä seurataan YK:n laatimalla 243:n SDG-indikaattorin mittaristolla, jotka jäsenmaiden tulee tuottaa kansallisesti. Suomessa SDG-indikaattorien kokoamisesta vastaa Tilastokeskus.
Tilastokeskuksessa SDG-indikaattoreiden kokoaminen alkoi vuoden 2018 alussa indikaattoreiden saatavuutta ja tuottajia koskevalla kartoituksella. Kartoituksen mukaan noin puolet globaaleista SDG-indikaattoreista on Suomessa koottavissa olemassa olevista tilastotiedoista.
Osaa puuttuvista tiedoista ei ole saatavilla ja osasta ei ole vielä tietoa, vaan kartoitusta jatketaan näiden indikaattorien osalta. Osa puuttuvista indikaattoreista on mahdollisesti laskettavissa myöhemmässä vaiheessa.
Suomen SDG-indikaattoridatan kattavuusaste vastaa varsin hyvin muiden maiden tilannetta. Kansainvälisesti on arvioitu, että maksimissaan kaksi kolmannesta indikaattoreista olisi tuotettavissa nykyisen tilastojärjestelmän tiedoista.
Kartoituksen tuloksena tunnistettiin noin 20 SDG-indikaattoreiden tuottajaorganisaatiota: Tilastokeskus, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Tulli, Ulkoministeriö, Valtioneuvoston kanslia, Suomen Pankki, Maa- ja metsätalousministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö, Opetusministeriö, Maahanmuuttovirasto, Krimo, Rikosseuraamusvirasto ja Transparency Suomi.
Taulukossa 1. SDG-indikaattoreiden saatavuutta on tarkasteltu YK:n käyttämän Tier-luokituksen mukaisesti. Luokitus jakautuu seuraaviin ryhmiin:
a) Tier I. Indikaattorin käsitteet ja menetelmät ovat vakiintuneita. Data on tavallisesti saatavilla.
b) Tier II. Indikaattorin käsitteet ja menetelmät ovat vakiintuneita. Data ei ole tavallisesti saatavilla.
c) Tier III. Indikaattorin menetelmät ja käsitteet ovat vakiintumattomat. Data ei ole tavallisesti saatavilla.
Taulukon 2. mukaan SDG-indikaattoreiden saatavuus vaihtelee varsin paljon 17 globaalin päämäärään osalta. Useiden indikaattoreiden osalta kattavuus on hyvällä tasolla, mutta muutamien päätavoitteiden osalta – erityisesti 1. Ei köyhyyttä ja 13. Ilmasto – kattavuus on vielä huono. Niiden indikaattoreiden osalta, jotka ovat päätyneet ”Ei tietoa” tulokseen, kartoitusta jatketaan myöhemmässä vaiheessa.
Indikaattoridatan keruu on alkanut
Projekti on nyt siirtynyt datan keruuvaiheeseen. SDG-indikaattoridata kerätään vuositietoina vuodesta 1990 lähtien viimeisimpään saatavilla olevaan tietoon. Mikäli dataa ei ole saatavilla koko periodilta tai kaikilta vuosilta, kerätään vain saatavilla oleva data.
Indikaattoridatan keruun yhteydessä kerätään myös dataa koskevat kuvailutiedot (metadata). Indikaattoreita koskeva metadata tullaan julkistamaan indikaattoreiden raportoinnin yhteydessä.
Tavoitteena on luoda verkosto kansallisista toimijoista, joiden tiedoilla kyetään tuottamaan mahdollisimman suuri osa indikaattoreista.
Tilastokeskus kokoaa kansallisesti tuotetut globaalit SDG-indikaattorit internetpohjaiseen tietokantaan. Tämä raportointijärjestelmä avataan vuoden 2018 lopulla kaikkien käytettäväksi.
Ari Tyrkkö on hankkeen projektipäällikkö ja Jukka Hoffren projektisihteeri.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.