Siirry etusivulle - Tilastokeskus
Tieto&trendit - etusivulle

Suomen kestävän kehityksen YK-indikaattorit julkaistu - Suomi pärjää vertailuissa hyvin

Tilastokeskus julkaisi kaikille avoimen Kestävän kehityksen YK-indikaattorit -sivuston 12.2.2019. Sivustolta löytyvät kaikki 131 YK -indikaattoria, joihin tähän mennessä on löydetty dataa Suomesta. Indikaattoreiden avulla voi seurata YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n tavoitteiden toteutumista Suomessa.

Sivustolla indikaattoreita on mahdollista tarkastella tietokantataulukoiden ja -kuvioiden avulla. Tiedot löytyvät sekä suomeksi että englanniksi.

Tietokannan kautta kotimaiset ja kansainväliset käyttäjät pääsevät tutustumaan Suomea koskeviin indikaattoritietoihin ja niitä koskevaan metatietoon.

Suomi pärjää kansainvälisissä vertailuissa hyvin

Kansainvälisissä kestävän kehityksen indikaattorivertailuissa Suomi lukeutuu yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa kolmen kärkeen.

Monet tavoitteista terveyteen ja sosiaalisiin olosuhteisiin liittyvistä tavoitteista Suomi saavutti jo 1960-luvulla. Tavoitteista vaativat Suomessa huomiota sellaiset aihealueet kuin ilmastonmuutos, vedenalainen elämä ja elämä maalla.

Kaikkiaan 243 indikaattoria

YK:n uusista kestävän kehityksen päämääristä (Sustainable Development Goals, SDGs) sovittiin syksyllä 2015. Tämä agenda 2030 käsittää 17 globaalia päämäärää ja alatavoitteita on 169. Tavoitteiden edistymistä seurataan YK:n laatimalla 243 SDG-indikaattorin mittaristolla, jotka jäsenmaiden tulee tuottaa kansallisesti. Suomessa SDG-indikaattorien kokoamisesta vastaa Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen vuonna 2018 valtioneuvoston kanslian rahoituksella toteuttama hanke ”YK:n SDG-indikaattorien kansallinen tuottaminen” kokosi YK:n kestävän kehityksen indikaattorit Suomen osalta.

Puolet indikaattoreista on projektin juuri valmistuneen kartoituksen mukaan hankittavissa olemassa olevista lähteistä. Osaa puuttuvista tiedoista ei ole saatavilla ja osasta ei ole vielä tietoa, joten  kartoitusta jatketaan näiden indikaattorien osalta. Osa näistä puuttuvista indikaattoreista on mahdollisesti laskettavissa myöhemmässä vaiheessa.

Suomen SDG-indikaattoridatan kattavuusaste vastaa varsin hyvin muiden maiden tilannetta. Kansainvälisesti on arvioitu, että maksimissaan kaksi kolmannesta indikaattoreista olisi nykyisen tilastojärjestelmän tiedoista tuotettavissa.

Tuottajaorganisaatioita on parikymmentä

Projektin toteuttaman indikaattoreiden tuottajatahojen kartoituksen tuloksena tunnistettiin noin 20 SDG-indikaattoreiden tuottajaorganisaatiota.

Ne ovat Tilastokeskus, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Tulli, Ulkoministeriö, Valtioneuvoston kanslia, Suomen Pankki, Maa- ja metsätalousministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö, Opetusministeriö, Maahanmuuttovirasto, Krimo, Rikosseuraamusvirasto ja Transparency Suomi.

Projekti keräsi myös saatavilla olevan indikaattoridatan vuosilta 1990–2017. Kaikkien indikaattoreiden osalta dataa ei ollut saatavilla koko periodilta tai kaikilta vuosilta. Indikaattoridatan keruun yhteydessä kerättiin myös dataa koskevat kuvailutiedot (metadata).

Tietokannan kehittämiseen panostetaan jatkossa

Kehittämisprojektin jälkeen Tilastokeskus jatkaa kansallisena vastuuvirastona YK-indikaattoritietokannan ylläpitoa ja kehittämistä aina vuoteen 2030 saakka.

Tilastokeskus ylläpitää ja päivittää indikaattoritietokantaa myös säännöllisesti sekä itse datan että metadatan osalta. Lisäksi on tarkoituksena indikaattoreiden analysointi ja analyysien käyttö kestävän kehityksen edistymisen arviointeihin yhteistyössä valtioneuvoston kanslian ja muiden tahojen kanssa. Työ kytkeytyy vahvasti SDG-indikaattoreiden kansainväliseen kehitykseen.

YK:ssa ja sen alajärjestöissä YK-indikaattoreiden kehittäminen jatkuu vuoteen 2030. Useiden indikaattoreiden osalta tarvitaan tarkentavaa jatkomäärittelyä YK:n piirissä. Lisäksi joidenkin indikaattoreiden kohdalla pohditaan niiden korvaamista paremmin kuvaavilla indikaattoreilla.

Ari Tyrkkö on hankkeen projekti­päällikkö ja Jukka Hoffren projektisihteeri.  

Kestävän kehityksen YK-indikaattorit -sivusto

Avainsanat:

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.