Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste: Vangit

1. Tilastotietojen relevanssi

Vankitilasto kuvaa vankimäärää vuoden alussa ja lopussa sekä vuoden aikana rangaistuslaitoksiin otettujen ja niistä vapautuneiden määrää. Tilastoon sisältyy myös vuosittainen toukokuun ensimmäisen päivän tilanteen mukainen poikkileikkaus vankirakenteesta. Keskivankiluku kuvaa vankimäärän vuosittaista kehitystä.

Vankimäärät, laitoksiin otetut ja niistä vapautuneet kuten myös toukokuun ensimmäisen päivän poikkileikkaustiedot ja keskivankiluku esitetään vankiryhmittäin eli vankilajeittain. Suurimmat ryhmät ovat vankeus-, tutkinta- ja sakkovangit sekä erillisryhminä nuoriso- ja pakkolaitosvangit. Vapautuneista esitetään vapautumisperuste ja laitoksessa suoritettu rangaistusaika. Ulkomaalaisista vangeista on kokonaismäärätiedot. Poikkileikkaustiedot on saatavissa myös rangaistuslaitoksittain. Muita vankirakennetta luokittelevia tietoja ovat ikä, sukupuoli, päärikos ja vankilassaolokerta.

Vankitilaston tiedot perustuvat oikeusministeriön alaisen rikosseuraamusviraston keräämiin tietoihin. Tietoja käyttävät mm. oikeushallinto, syyttäjä, poliisi, suunnittelijat ja tutkijat.

Tilastolain (23.4.2004/280) mukaan valtion tilastotoimen tehtävänä on huolehtia yhteiskuntaolojen ja niiden kehitystä kuvaavien tilastojen laatimisesta yleistä käyttöä varten. Laki Tilastokeskuksesta (24.1.1992/48) osoittaa tehtävän kuuluvan Tilastokeskukselle. Tilastokeskuksen työjärjestyksen (TK-00-184-03) mukaan Henkilötilastot -toimintayksikkö tuottaa kyseisiä tilastoja mm. oikeudellisista oloista.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Vankitilaston tiedot perustuvat oikeusministeriön alaisen rikosseuraamusviraston rangaistuslaitoksilta keräämiin vankilukuilmoituksiin ja 1. toukokuuta tilanteen mukaiseen vankirakenneselvitykseen sekä viraston ylläpitämään keskusvankirekisteriin. Tiedot kerätään rangaistuslaitoksista kaksi kertaa kuukaudessa.

Rikosseuraamusvirasto toimittaa Tilastokeskukselle alkuvuodesta edellistä kalenterivuotta koskevat tiedot sekä kuukausittain kunkin kuukauden ensimmäistä päivää kuvaavat vankiluvun poikkileikkaustiedot. Tiedot tulevat tilastotaulukoina ja ne perustuvat rikosseuraamusviraston kokonaisaineistoihin, joten Tilastokeskuksella ei ole vangeista henkilötason tietoja.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Vankitilastossa pohjana olevat tilastotaulukot perustuvat rikosseuraamusviraston ilmoittamiin lopullisiin lukuihin. Saatuja tietoja ei enää päivitetä Tilastokeskuksessa.

Tilasto kuvaa ilmiön määrää ja rakennetta kattavasti.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Vankitilaston tiedot koskevat edellistä kalenterivuotta. Tilasto ilmestyy vuosittain seuraavan vuoden loppuun mennessä. Vankirakenteen poikkileikkaustiedot ovat 1.5. tilanteen mukaisia.

Vankiluvun perustiedot, jotka sisältävät rangaistuslaitoskohtaiset tiedot kuukauden ensimmäisen päivän mukaan, saadaan rikosseuraamusvirastosta kuukausittain.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tietoja vangeista julkaistaan Tilastokeskuksen internet-sivuilla ja vuosittain ilmestyvässä Oikeustilastollisen vuosikirjan Vankitilasto -jaksossa. Tarkempia tietoja voi kysellä myös suoraan Rikostilastot ja vangit -vastuualueelta.

Lisätietoja tilastossa käytetyistä käsitteistä löytyy Tilastokeskuksen käsitetietokannasta.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Tilastokeskus on julkaissut vankitilastoa sarjassa Tilastotiedotus OI vuosina 1967-1986 ja vuodesta 1987 Oikeus-sarjassa. Aikaisemmin Tilastokeskuksen vankitilastot ovat ilmestyneet vuosina 1927-1937 julkaisusarjassa -Rikollisuus III, nimellä Rangaistusta kärsivät, n:o XXIII. Vuosina 1939-1963 tilastollisia tietoja vangeista ja vankilalaitoksen toiminnasta on ollut saatavissa Vankeinhoidon vuosikertomuksista ja puolivuosikatsauksista.

Vankitietojen aikasarjoja on saatavilla vuodesta 1873 lähtien (Suomenmaan Virallinen Tilasto, XII Vankeinhoito 1882-1888) . Tilastokeskuksen vankitilaston aikasarjat ovat olemassa vuodesta 1967 lähtien. Tiedot "vapaudesta rangaistuslaitokseen saapuneista" sisälsivät vuoteen 1986 asti myös irtolaisuuden takia tutkittavat.

Tiedot eivät sisällä kansainvälisiä vertailuja.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Vankitilastolla ei ole suoria kosketuspintoja muihin oikeustilastojen aineistoihin. Rikosseuraamusviraston Tilastokeskukselle lähettämissä tiedoissa ei ole henkilötunnistetietoja, joten tietojen yhdistäminen muihin henkilöpohjaisiin rekistereihin ei ole mahdollista. Vankitilasto on itsenäinen vankien määrää ja rakennetta kuvaava tilasto.

8. Dokumentointi

Tilastossa käytetyt luokitukset löytyvät Oikeustilastollisen vuosikirjan Vankitilasto-osiosta.


Päivitetty 17.6.2005

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Vangit [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-4335. 2004, Laatuseloste: Vangit . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/van/2004/van_2004_2005-06-16_laa_001.html