Nyheter 9.4.2018

De unga vinnarna i statistikolympiaden har utsetts – befolkningsstatistik analyserades förtjänstfullt i tävlingsbidragen

 Vinnarna i den nationella tävlingen av statistikolympiaden har utsetts. Olympiaden arrangeras nu för första gången. Vinnargrupperna bland gymnasierna kommer från Olarin lukio i Esbo, Valkeakosken Tietotien lukio i Valkeakoski och Kauniaisten lukio i Grankulla. Vinnarna bland högstadierna kommer från Lyseonmäen koulu i Heinola, Pakilan yläaste i Helsingfors och Maijamäen koulu i Nådendal.

 Vinnarna prisbelönas på LUMA-dagarna i Tammerfors i juni, och de går vidare till den europeiska finalen tillsammans med ungdomar från elva andra länder.

 I den nationella finalen gjorde ungdomar från olika delar av Finland statistiska undersökningar med hjälp av Statistikcentralens folkräkningsdata. I finalen deltog nio gymnasiegrupper och 42 högstadiegrupper.

 I tävlingsbidragen analyserade ungdomarna befolkningen enligt olika variabler, såsom familjesituation, bostadsområde, utbildning och socioekonomisk ställning. I gymnasieserien gjordes också jämförelser över tid.

Enligt expertjuryn som bedömde undersökningarna hade eleverna i de flesta bidrag funnit de centrala statistiska storheterna och skapat en undersökningsdesign. I gymnasiebidragen hade eleverna till och med gjort hypoteser och kunnat göra en god analys av resultaten.

”Vi hade själva i den åldern inte klarat av att göra det. Vi är också glada över att så många högstadieelever deltog i tävlingen. Skolorna hade helt tydligt blivit inspirerade av ämnet”, kommenterade jurymedlemmarna.

Till expertjuryn hörde utvecklingschef Kaija Ruotsalainen vid Statistikcentralen, universitetslektor Jyrki Möttönen vid Helsingfors universitet och Kalle Vähä-Heikkilä, årets matematiklärare, vid Lauttakylän lukio.

Statistikolympiaden är en ny europeisk tävling vars syfte är att på ett inspirerande sätt främja ungdomarnas förmåga att läsa statistik. Det första skedet i den nationella tävlingen innehöll flervalsuppgifter och det andra skedet genomförande av en undersökning. Den europeiska finalen arrangeras under april–maj och vinnarna i tävlingen reser i juni till Polen för att prisbelönas vid Q2018-konferensen.

Mera information om tävlingen

Dela