Nyheter 30.5.2018

Finländska ungdomar visade kreativitet och statistikkunnande – segrade i den europeiska statistiktävlingen

Roliga videor om betydelsen av officiell statistisk information gav finländska ungdomar första plats i den europeiska statistiktävlingen för högstadier och gymnasier. I tävlingen som arrangerades för första gången tävlade 11 000 unga från olika håll i Europa i statistikkunnande.

Fakta om statistik kryddat med humor

Tävlingen, som i Finland gått under namnet statistikolympiaden, kulminerade i den europeiska finalen i maj. För tävlingen gjorde eleverna från olika länder en videor med temat: ”Varför är den officiella statistiken viktig i vårt samhälle?”

Eleverna Ville Majaniemi, Otto Söderman och Eero Pohjola från högstadiet i Baggböle i Helsingfors gjorde i samarbete med sina kompisar videon som tog första pris. I början av videon ifrågasätter de unga nyttan med statistisk information, men en studiekamrat utmanar dem att fundera närmare. Intressanta dialoger och exempel från det verkliga livet öppnar upp statistikens betydelse för politiken, samhällslivet och individerna. Detta övertygade också den europeiska statistiktävlingens internationella jury. I serien för högstadier placerade sig en skolgrupp från Slovenien på andra plats och en grupp från Polen på tredje plats.

I gymnasieserien segrade Toivo Rannila, Asla Heiskanen och Olli Hakala från Olarin lukio i Esbo. I sin video poängterar studerandena betydelsen av statistisk fakta för beslutsfattandet och politiken med hjälp av humor och beskrivande exempel. På andra plats i gymnasieserien placerade sig Cypern och på tredje plats Italien.

Unga från 11 europeiska länder tävlade i statistikkunnande

Den europeiska statistiktävlingen som lanserades hösten 2017 utmanade unga att testa sin statistikkompetens först i den nationella tävlingen som arrangerades i 11 länder. Målsättningen med tävlingen är att öka kännedomen om betydelsen av officiell statistisk som en tillförlitlig informationskälla. Den främjar ungas förmåga att läsa statistik och deras intresse för statistik.

I Finlands statistikolympiad testade fler än 350 elever i högstadiet och gymnasiet sina kunskaper. I tävlingen testade man bl.a. färdigheter i sannolikhetskalkyl, man sökte och tolkade data från officiella statistikkällor samt gjorde undersökningar utgående från folkräkningens datamaterial.  Finalisterna i de nationella tävlingarna gick vidare till den europeiska finalen och producerade kreativa och tilltalande videor om betydelsen av den officiella statistiska informationen.

Vinnargrupperna i den europeiska statistiktävlingen belönas under Q2018-statistikkonferensen i Polen i juni 2018. De tre bästa grupperna i båda serierna i den finländska tävlingen belönas i Tammerfors under LUMA-dagarna 5.6.2018.

Mera information om Finlands statistikolympiad och Europeiska statistiktävlingen.

Eurostats meddelande om vinnarna i den europeiska statistiktävlingen

Deltagarnas videor kan ses på Facebook-sidan European Statistics.

Dela