Uutisia 25.3.2020

Koronatilanne: Ensimmäiset maaliskuuta koskevat tilastotiedot julkaistaan 27.3.

Uutista korjattu 25.3.klo 16.40. Aiemmin uutisessa oli mainittu päätoimialojen liikevaihtoa kuvaava tilasto. Korjattu kohta on merkitty tekstiin lihavoinnilla.

Valtaosa Tilastokeskuksen henkilöstöstä on siirtynyt etätyöhön. Tästä huolimatta tilastojen tuotanto on sujunut lähes suunnitellusti.

Henkilötiedonkeruissa on lopetettu käyntihaastattelujen tekeminen. Puhelinhaastattelut sujuvat toistaiseksi kuitenkin hyvin, samoin kuin verkkovastaaminen henkilö- ja yritystiedonkeruissa. Olemme sulkeneet kirjaston fyysisen palvelupisteen, mutta muutoin tietopalvelu toimii.

Toistaiseksi arvioimme keskeisten tilastojen ilmestyvän aikataulussaan. Arvostamme, että vaikeasta tilanteesta huolimatta kansalaiset ja yritykset vastaavat kyselyihimme. Oikeiden tietojen saaminen päätöksenteon pohjaksi on aivan olennaista erityisesti nyt. 

Ensimmäinen koronaepidemian aikaa kuvaava tieto, Kuluttajien luottamus -tilasto, julkaistaan 27.3. Tilaston tiedot on kerätty ajalla 2.-19.3. eli valtaosin ajalla ennen kuin hallitus 13.3. päätti koronavirusepidemiaan liittyvistä rajoitustoimista. Kuluttajahintaindeksin maaliskuun tiedot julkaistaan 14.4., koko talouden tuotantoa kuvaava pikaestimaatti julkaistaan kokeellisena tilastona 21.4. ja kaupan pikaennakko 23.4. Tilastokeskuksen huhtikuun haastattelutiedonkeruihin on lisätty joitakin kysymyksiä, joilla kartoitetaan koronavirusepidemian vaikutuksia yhteiskuntaan. Nämä tiedot julkistetaan huhtikuun puolivälissä.

Tilastokeskuksen ennakko- ja kokeelliset tilastot perustuvat datan lisäksi tilastollisiin mallinnuksiin. Sitä miten mallinnukset tulevat toimimaan poikkeuksellisessa tilanteessa on vaikea arvioida. Ennakkotilastot saattavat tämän takia revisioitua tavanomaista enemmän, kun tiedot aikanaan tarkentuvat.

Muita maaliskuuta kuvaavia tilastoja julkaistaan huhtikuun lopulta lähtien. Julkaisupäivät on kerrottu Tilastokeskuksen julkistamiskalenterissa.

Normaalin tilastotuotannon lisäksi selvitämme mahdollisuuksia tuottaa uusia ennakollisia tietoja perustuen nopeammin saatavilla oleviin aineistoihin ja koronatilanteen kartoittamiseen haastattelutiedonkeruilla.

Tilannekatsaus koronavirusepidemiaan ja tilastointiin tullaan jatkossa julkistamaan viikoittain.   

Lisätietoja:
tilastotuotannon ylijohtaja Timo Koskimäki, p. 029 551 3495
tietopalvelujohtaja Hannele Orjala, p. 029 551 3582
etunimi.sukunimi@stat.fi
viestinta@stat.fi

Uutinen 17.3.2020: Tilastokeskuksen toiminta koronavirusepidemian aikana

Jaa