Uutisia 20.10.2020

Nuorten tilasto-olympialaisissa kilpaillaan tilastojen lukutaidolla

Tilasto-olympialaisiin ilmoittautuminen on avautunut tänään maailman tilastopäivänä 20.10.2020. Neljättä kertaa käytävän kilpailun tavoitteena on herättää oppilaissa uteliaisuutta tilastotietoa kohtaan ja haastaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä.

Luotettavan tiedon merkitys on nykyaikana korostunut entisestään. Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrénin mukaan tilastojen lukutaito on entistä tärkeämpi taito, joka tulisi olla kaikilla kansalaisilla. ”Tilasto-olympialaiset ovat ainutlaatuinen tilaisuus päästä näkemään, mistä tilastoissa ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on kyse, ja parhaassa tapauksessa päästä osallistumaan jopa Euroopan tason loppukilpailuun”, Hoffrén kannustaa.

Suomen tilasto-olympialaiset ovat osa Euroopan tilastokilpailua, jonka Euroopan tilastovirasto Eurostat järjestää yhdessä eri maiden tilastovirastojen kanssa 2020–2021. Kilpailussa on tällä kertaa mukana 16 Euroopan maata, Suomen kilpailun järjestäjänä toimii Tilastokeskus. Edelliseen kilpailuun osallistui yli 17 500 nuorta eri puolilta Eurooppaa.

Monipuoliset tehtävät tekevät tilastot tutuksi

Tilasto-olympialaisissa on kaksi osallistujakategoriaa: yläkoulu sekä lukio ja ammatilliset oppilaitokset. Oppilaat voivat osallistua 1–3 hengen joukkueilla. Kaikki kilpailun tehtävät tehdään tietokoneella, joten osallistuminen on helppoa omasta koulusta tai kotoa käsin.

Kansallinen kilpailu on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe koostuu monivalintatehtävistä, joissa testataan perustaitoa, tilastojen tulkintaa ja tiedon hakua. Jatkoon päässeet joukkueet tekevät tilastollisen tutkimuksen annetusta aineistosta.

Videoilla Euroopan-finaaliin

Kilpailussa on kansallinen vaihe ja Euroopan-finaali, jossa suomalaiset oppilaat ovat menestyneet hyvin aiempina vuosina.

Suomen kilpailun raati valitsee molemmista kategorioista kolme parasta joukkuetta, jotka palkitaan raha- ja tavarapalkinnoin sekä matkalla palkintojenkakotilaisuuteen Suomessa. Palkitut joukkueet toteuttavat kahden minuutin mittaisen englanninkielisen videon annetusta aiheesta, joista kaksi parasta joukkuetta molemmista kategorioista jatkaa videollaan Euroopan-finaaliin. Euroopan-finaalin voittajat palkitaan lahjakortilla ja matkalla palkintojenkakotilaisuuteen Euroopassa.

Lisäksi Tilastokeskus järjestää kaikista videoista yleisöäänestyksen, jonka voittajat palkitaan.

Kilpailun vaiheet

1.    Opettaja ilmoittaa oppilasryhmät kilpailuun 20.10.2020–5.2.2021
2.    Kaksivaiheinen kansallinen kilpailu 14.12.2020–24.3.2021
3.    Suomen voittajat julkistetaan 2.4.2021
4.    Euroopan-finaali 2.4.–9.5.2021
5.    Euroopan-finaalin voittajien julkistus 26.5.2021
6.    Yleisöäänestys 11.–24.5.2021

Ilmoittautuminen ja lisätietoa tilasto-olympialaisten sivuilla

Kuuntele Tilastokeskuksen Tiedosta tulevaisuus -podcastit, joissa puhutaan tiedon tilastotiedon merkityksestä, hyvistä tiedonlähteistä ja tiedon visualisoinnista.

Yhteydenotot: kilpailukoordinaattori Leena Aulaskari, sähköposti: etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi.

 

Jaa