Uutisia 19.8.2019

Pohjoismainen tilastokonferenssi kokoaa eturivin puhujat – mukana Tarja Halonen, Siim Sikkut ja Esa Mäkinen

Tilastokeskuksen järjestämään Pohjoismaiseen tilastokonferenssiin Nordic Statistical Meetingiin (NSM2019) on ilmoittautunut lähes 400 tilastoalan ammattilaista. Ilmoittautuneiden määrä on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Pohjoismaista tilastokonferenssia on järjestetty vuodesta 1927.

Osallistujia on tulossa Pohjoismaiden lisäksi ainakin Italiasta, Japanista, Kreikasta ja Virosta. Myös tapahtuman luennoitsijat edustavat usean eri tilastoviranomaisen rautaisimpia ammattilaisia.

NSM starttaa maanantaina 26.8. lyhytkursseilla, joissa osallistujat pääsevät tutustumaan muun muassa koneoppimiseen ja videoviestintään. Tiistaina on luvassa monta kiinnostavaa luentoa.

Ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Faiz Alsuhail nostaa niistä esille paneelikeskustelun otsikolla Data, Statistical Literacy and Facts. Aiheesta keskustelevat Helsingin Sanomien datajournalisti ja kirjailija Esa Mäkinen, Helsingin yliopiston tilastotieteen dosentti Kimmo Vehkalahti sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen moniottelija Tuuli Kaskinen ajatushautomo Demos Helsingistä.

Alsuhailin mukaan keskustelu käydään kiinnostavassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Teknologiayritys IBM on arvioinut, että 90 prosenttia maailman datasta on syntynyt kahden edellisen vuoden aikana ja vauhti vaan kiihtyy.

Samaan aikaan maailmalla on paljon valeuutisia. Eurobarometrin mukaan vuonna 2018 reilu kolmannes eurooppalaisista kertoi törmänneensä valeuutisiin päivittäin.

”Tästä lähtökohdasta on kiinnostava kuulla, miten Mäkinen, Vehkalahti ja Kaskinen käsittelevät aihetta, joka koskettaa meitä kaikkia”, Alsuhail kuvailee.

Viiden maan asiantuntijat yhtä aikaa esillä

Tiistain ohjelma jatkuu rinnakkaisilla tilaisuuksilla, joissa kussakin kuullaan kolmesta neljään esitelmää. Konferenssin osallistuja voi valita tilaisuuksista mieleisensä.

”Otsikolla New comparative data on migrants and their integration in the Nordic Countries oleva maahanmuuttoa analysoiva esitelmä on syntynyt viiden maan tilastoasiantuntijan voimin ja on varmasti ajankohtainen”, Alsuhail kertoo.

NSM-konferenssi jatkuu keskiviikkona Viron tietohallintojohtaja Siim Sikkutin keynote-puheenvuorolla. Sikkut on tullut tunnetuksi muun muassa Viron e-kansalaisuusohjelmasta, ja hänen
puheenvuoronsa käsitteleekin julkisen sektorin digitalisaatiota.

Alsuhailin mukaan sähköiset julkiset palvelut jättävät digitaalisen jalanjäljen ja synnyttävät siten dataa. Samalla julkisen sektorin digitalisoituminen muuttaa kansalaisten odotuksia julkisista palveluista.

”Sikkut on tunnettu hyvänä puhujana, joka osaa kertoa elävästi muutoksesta ja tehdä huomisen näkyväksi”, Alsuhail kehuu.

Konferenssi huipentuu presidentti Tarja Halosen keynote-puheenvuoroon. Halonen on tullut tunnetuksi tasa-arvon, kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisyyden puolestapuhujana. Hänen puheenvuoronsa on otsikoitu Measuring sustainable development.

Alsuhailin mukaan Halosen puheenvuoro on tärkeä osa tilastoviranomaisten ja tietoa käyttävien tahojen dialogia. YK:n kestävän kehityksen indikaattorit auttavat seuraamaan YK:n jäsenmaiden sopiman Agenda 2030:n tavoitteiden täyttymistä. Toimintaohjelmalla pyritään muun muassa poistamaan köyhyys koko maailmasta.

NSM-konferenssi järjestetään elokuun lopussa 26.–28.8. Helsingin Katajanokan Marina Congress Centerissä. Konferenssin ilmoittautuminen on päättynyt, mutta tunnelmaan pääsee virittäytymään seuraamalla Twitterissä NSM2019Helsinki-tiliä. Konferenssissa käytetään hashtagia #NSM2019Helsinki.

Media on tervetullut seuraamaan tapahtuman keskusteluja ja luentoja. Konferenssin ohjelmaan voi tutustua osoitteessa nsm2019.fi.
Lisätietoja medialle ja ilmoittautumiset: Faiz Alsuhail, etunimi.sukunimi@tilastokeskus.fi,
p. 029 551 2921

Jaa