Uutisia 14.11.2019

Postin lakko vaikuttaa Tilastokeskuksen tiedonkeruisiin

Postin lakko viivästyttää Tilastokeskuksen kyselyjen vastaajille lähetettyjä ennakkokirjeitä. Lakon pitkittyessä sillä voi olla vaikutuksia myös kyselyjen aikatauluihin ja kyselyjen perusteella tuotettuihin tilastoihin.

Tilastokeskus kertoo kyselyihin valituille etukäteen kyselytutkimuksesta kirjeitse. Postin lakon vuoksi kyselyistä kertovien kirjeiden jakelu voi viivästyä pitkäänkin. ”Jos haastattelijamme soittavat ennen kuin ennakkokirje on saapunut vastaajalle, he kertovat ennen haastattelua taustatietoja tutkimuksesta”, sanoo Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Antti Siikanen.

Tilastokeskuksen haastattelija esittäytyy aina ottaessaan yhteyttä ja kertoo tutkimuksesta. Kasvokkain tehtävissä käyntihaastatteluissa haastattelijalla on mukanaan kuvallinen henkilökortti. Näin vastaajat voivat varmistua, että kyseessä on Tilastokeskuksen tekemä tutkimus.

Vastaajat voivat halutessaan kysyä Tilastokeskuksen tutkimuksista oman alueensa puhelin- ja käyntihaastatteluiden yhteyshenkilöiltä:

 • Puhelinhaastattelukeskuksen päivystys, puh. 0800 09191
 • Pääkaupunkiseutu:
  suunnittelija Tytti Valmari, puh. 029 551 3474
  suunnittelija Veli-Mikko Palovaara, puh. 029 551 3587
 • Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta:
  suunnittelija Pirkko Koivunen, puh. 029 551 2522
 • Päijät-Häme ja Itä-Suomi:
  suunnittelija Leena Ek, puh. 029 551 6577
 • Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi:
  suunnittelija Tiia Koivunen, puh. 029 551 3212
 • Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Savo:
  suunnittelija
  Olli Oja, puh. 029 551 3569

Vastaajien määrä vaikuttaa tilastojen laatuun

Tilastokeskus kerää tilastoja varten tietoja kyselyillä ja haastatteluilla vain silloin, kun tarvittavia tietoja ei voi muuten saada. Tilastokeskuksella on meneillään useita tiedonkeruita. Näitä ovat esimerkiksi kuukausittain tehtävät kyselyt kuten Työvoimatutkimus, Kuluttajien luottamus ja Suomalaisten matkailu.

Tilastojen luotettavuuden kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moni tutkimukseen valituista vastaa tiedonkeruisiin. Tilastokyselyyn osallistujat valitaan otoksella ja jokainen osallistuja edustaa siinä laajaa joukkoa suomalaisia. ”Otokseen ei voida vaihtaa tilallesi toista henkilöä. Siksi on tärkeää, että juuri sinä vastaat kyselyyn”, sanoo Antti Siikanen.

”Jos kyseessä on puhelinhaastattelu, se on mahdollista tehdä saman tien. Jos hetki ei ole sinulle sopiva, voidaan sopia erillinen haastatteluaika”, Siikanen mainitsee.

Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Antti Siikanen p. 029 551 3417, tilastopäällikkö Ville Koskinen p. 029 551 2665

 

Jaa