Uutisia 18.6.2018

Puolitoista vuosisataa yhteiskuntaa kartoittamassa

Suomen virallinen tilasto (SVT) on yhteiskunnan tilaa ja kehitystä kuvaavien tilastojen kattava kokoelma, jonka historia ulottuu 1800-luvun puoliväliin saakka. Tilastokeskus on digitoinut kaikki SVT-sarjan julkaisut.

Kaikkiaan noin 20 000 digitoidusta julkaisusta jo yli 5 000 on luettavissa Kansalliskirjaston avoimessa Doria-verkkopalvelussa, ja määrä karttuu nopeasti. 

Tutustu vaikka Suomen ensimmäisen kaupunkilaskennan värikkäisiin vaiheisiin. Väestölaskenta aiheutti kansalaisissa epäluuloa, ihmisiä pakeni kaupungista ja laskentaan jouduttiin kutsumaan apuvoimiksi poliisejakin:

"Omin silmin nähneet kertovat että muutamina päivinä Maaliskuun ensimäisen p:n jälkeen maanteillä lähinnä kaupunkia löytyi paljo enemmän jalan astuvia kuin tavallisesti, jotka kelkoilla vetivät perässänsä sen vähän määrän vaatteita ja huonekaluja, jonka luultavasti pakomatkalle olivat ottaneet mukaansa. Sama valon-arkuus eli julkisuuden pelko sai myös monta heidän vertaisistansa, jotka olivat jääneet kaupunkiin, koettamaan vetäytyä pois väenlaskusta”.
(Wäenlasku Maaliskuussa 1870 Helsingin, Turun, Wiipurin ja Oulun kaupungeissa. Suomenmaan virallinen tilasto VI:3 Toinen jakso. Wäkiluvun tilastoa, s.6)

Lisätietoja: Tilastokirjaston tietopalvelu, info@tilastokeskus.fi tai 029 551 2220

Jaa