Uutisia 11.4.2019

Tilastokeskus kannustaa nuoria tilastomenetelmien käyttöön

Tilastokeskus jakoi stipendejä lapsille ja nuorille, jotka hyödynsivät tilastomenetelmiä projekteissaan Luma-keskus Suomen StarT-hankkeessa. Yläkoulusarjan stipendin sai Pihtiputaan Putaanvirran koulun Kohotuskokeilu-projekti. Lastensarjan stipendi annettiin taipalsaarelaisen Satulaivan päiväkodin Mäenlaskututkimuksia-projektille.

Pihtiputaan Putaanvirran koulun kahdeksasluokkalaiset Hilma Hytönen, Alma Höykinpuro, Ella Lamminniemi, Roosa Marin ja Riina Ylälehto tekivät kurssillaan luonnontieteellisiä tutkimuskokeita tutuista arjen aihepiireistä. He kokeilivat projektissaan erilaisten kohotusaineiden vaikutuksia keksien makuun ja rakenteeseen sekä tilastoivat testaajien antamat pistemäärät kullakin kohotusaineella leivotuille kekseille.
Kohotuskokeilu-projektin video

Mäenlaskututkimuksia-projektissa taipalsaarelaisen Satulaivan päiväkodin 3–5-vuotiaiden lasten Vadelmatalo-ryhmä tutki, millä välineillä voi parhaiten laskea mäkeä. Mäenlaskussa mukana oli Imatralta liikkuva poliisi, joka mittasi tutkalla nopeuksia.
Mäenlaskututkimuksia-projektin video

”Kummassakin työssä oli hyödynnetty kiitettävästi tilastollista ajattelutapaa ja tilastomenetelmiä. Haluamme tukea ja edistää lasten ja nuorten monitieteellistä ja ilmiölähtöistä oppimista erityisesti tilastojen ymmärtämisen näkökulmasta”, sanoo Tilastokeskuksen raadin puheenjohtaja, tutkimuspäällikkö Jukka Hoffren.

Tilastokeskus on mukana yhteistyökumppanina LUMA-keskus Suomen projektioppimisen StarT-hankkeessa. Hanke on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Lisätietoja: tutkimuspäällikkö Jukka Hoffren p. 029 551 3351

Jaa