Detta är arkivinnehåll som inte längre uppdateras.

Gå till den uppdaterade sidan Statistiska uppgifter.

Segern till Finland i internationell statistiktävling för unga

De finländska skoleleverna tog hem segern i en internationell statistiktävling för unga gällande läsning och användning av statistik som arrangerades den 20 augusti i Durban i Sydafrika i samband med världskongressen inom statistikbranschen. Justus Mutanen från Lyseonpuiston lukio i Rovaniemi vann i klassen 17-18-åringar, och Finlands och Zambias gemensamma lag vann lagtävlingen överlägset. Den internationella statistiktävlingen för unga arrangerades i år för första gången. Dess målsättning är att förbättra 10-18-åriga skolelevers färdigheter att beskriva sin omgivning med statistiska medel samt att använda statistik i vardagssituationer.

Justus, som tog studenten i våras, är nu rekryt i Rovaniemi, men han är intresserad av statistikvetenskaper, matematik, biovetenskaper och databehandlingsvetenskaper.

"Efter armén börjar jag studera biokemi vid Helsingfors universitet", säger Justus, som är glad över sin seger. Justus ger sin lärare Raimo Huhtala, som var med på resan, full erkänsla för att han sporrat honom i studierna och uppmuntrat honom att delta i olika tävlingar. I slutet av sommaren deltog Justus i biologiolympiaden i Japan, där han tog brons.

På bilden från vänster Juana Sanchez, ISLP-projektets ledare, Justus Mutanen, tävlingens vinnare från Lyseonpuiston lukio i Rovaniemi samt Pali Lehohla, generaldirektör för Sydafrikas statistikbyrå.

De bästa från de olika länderna möttes i finalen

Tävlingen var öppen för alla länder. I det första skedet deltog mer än 20 länder i de nationella tävlingarna, och i finalen i Durban tävlade 45 studerande från 16 länder. I Finland arrangerades kvaltävlingen av Statistikcentralen och Riksförbundet för Lärare i Matematiska Ämnen (MAOL rf.).

I Durban representerades Finland av fyra elever: Utöver Justus Mutanen deltog Miina Virtanen från Helsingfors (12-14-åringar), Kaisa-Mari Vuoti från Kempele (15-16-åringar) och Elmo Pikkupeura från Kervo (17-18-åringar) med sina lärare. Finländarnas deltagande i finalen möjliggjordes av stöd från utbildningsstyrelsen, Taloudellinen tiedotustoimisto, Numerola Oy, Kempele kommun, Rovaniemi stad, Lions Club Helsinki/Kamppi samt Lions Club Kerava.

Beslut om fortsättning fattas senare

Tävlingen arrangerades av IASE (International Association of Statistical Education), som verkar under Internationella Statistiska Institutet (ISI) och vars syfte det är att främja statistikundervisningen samt läsning och användning av statistik. Tävlingen var en del av det internationella projektet ISLP (International Statistical Literacy Project). Det här var den första tävlingen och verksamhetens fortsättning bedöms på basis av nuvarande erfarenheter.

"Tävlingar av den här typen är en trevlig omväxling till den vanliga skolundervisningen samtidigt som man får bra undervisningsmaterial som kan användas i skolorna" säger Raimo Huhtala som också är aktiv i MAOL rf. Han hoppas att samarbetet mellan olika aktörer, som fått en god start på minst nationell nivå, kan få en fortsättning.

Tävlingsdeltagarna återvände till Finland på måndag kväll 24.8.

Förfrågningar:

  • Allmänt om tävlingen: Statistikcentralen, planerare Minna Korhonen, (09) 1734 2627
  • Tävlingens vinnare Justus Mutanen, tfn 040 8453190
  • Lyseonpuiston lukio, Raimo Huhtala, tfn 040 5268134
  • MAOL rf, Irma Iho, tfn 050 302 1589

Länkar:


Senast uppdaterad 31.8.2009