Detta är arkivinnehåll som inte längre uppdateras.

Gå till den uppdaterade sidan Statistiska uppgifter.

Segern åter till Finland i internationell statistiktävling

Laget från Lyseonpuiston lukio i Rovaniemi, som representerade Finland, har vunnit gymnasieklassen i den internationella statistiktävlingen i att läsa och använda statistik. I laget tävlade Leevi Leppäjärvi, Janne Mustaniemi och Iidaliina Uusitalo. I högstadieklassen fick laget från Peltolan koulu i Vanda ett hedersomnämnande. Laget bestod av Mikko Chan och Miko Pusztai. Resultaten publicerades i samband med Internationella Statistiska Institutets (ISI) världskongress i Dublin 25.8.2011.

I den internationella tävlingen, som anordnades för andra gången, deltog 4 793 elever världen över. Tävlingen för elever i högstadier och gymnasier hade som mål att förbättra de ungas färdigheter att beskriva sin egen miljö med hjälp av statistik och att använda statistik i vardagen.

De bästa postrarna ställs ut på Heureka

Eleverna hade som tävlingsuppgift att utarbeta en poster som grupparbete kring ett tema med anknytning till miljön. Den vinnande postern i gymnasieklassen behandlade återvinning och avfallshantering och postern i högstadieklassen koldioxidutsläpp från personbilstrafiken.

I den internationella finalen värderades tävlingsarbetena av en expertjury bestående av statistiker från olika länder. Martha Aliaga från Förenta Staterna var ordförande i juryn.

De finska lagens postrar visas i en posterutställning på Heureka vetenskapscenter 14–16.10.2011.

Finländare har även tidigare haft stor framgång i statistiktävlingen. År 2009 vann Justus Mutanen från Rovaniemi klassen för 17–18-åringar och Finlands och Zambias gemensamma lag lagtävlingen i finalen som arrangerades i Durban i Sydafrika.

Tävlingsarrangörerna främjar förmågan att läsa och använda statistik

Tävlingen arrangerades inom ISLP-projektet (International Statistical Literacy Project) av IASE (International Association of Statistical Education), som verkar inom Internationella Statistiska Institutet (ISI) och vars syfte är att främja statistikundervisningen samt läsningen och användningen av statistik. I Finland arrangerades kvaltävlingen av Statistikcentralen, Riksförbundet för Lärare i Matematiska Ämnen MAOL r.f. och Statistiska Samfundet i Finland r.f.

Den nationella tävlingen har fått stöd från Teknologiindustrins 100-årsstiftelse, Nokia, Ekonomiska Informationsbyrån, Nordea, Sonera, Elisa, Fiskars och Tallink Silja.

Ytterligare information: utvecklingschef Reija Helenius (09) 1734 3677, planerare Minna Korhonen (09) 1734 2627 Statistikcentralen

ISLP-projektets webbplats


Senast uppdaterad 30.8.2011