Detta är arkivinnehåll som inte längre uppdateras.

Gå till den uppdaterade sidan Statistiska uppgifter.

Segern för tredje gången till Finland i internationell statistiktävling

Laget från Lyseonpuiston lukio i Rovaniemi, som representerade Finland, har för tredje gången i rad vunnit gymnasieklassen i den internationella statistiktävlingen i att läsa och använda statistik. I laget tävlade Riikka Ylikulppi och Riikka Muje.

I Rovaniemigymnasiet har de som deltagit i statistiktävlingen varje år coachats av samma lärare, nämligen Raimo Huhtala.

På andra plats i statistiktävlingens gymnasieklass kom laget från Dominican College på Irland och på tredje plats italienska Liceo Statale "Giovanni Pascoli" - Indirizzo Pedagogico-Sociale.

Högstadieklassen vanns av Daejong Minjeon Middle School från Syd-Korea. Andra pris vanns av laget från Australien och tredje pris av laget från Irland. Resultaten publicerades i samband med Internationella Statistiska Institutets (ISI) världskongress i Hong Kong 29.8.2013.

I den internationella tävlingen, som anordnades för tredje gången, deltog 7 191 elever från 30 länder. Tävlingen för elever i högstadier och gymnasier hade som mål att förbättra de ungas färdigheter att beskriva sin egen miljö med hjälp av statistik och att använda statistik i vardagen.

Tävlingsarrangörerna främjar förmågan att läsa och använda statistik

Tävlingen arrangerades inom ISLP-projektet (International Statistical Literacy Project) av IASE (International Association of Statistical Education), som verkar inom Internationella Statistiska Institutet (ISI) och vars syfte är att främja statistikundervisningen samt läsningen och användningen av statistik. I Finland arrangerades kvaltävlingen av Statistikcentralen, Riksförbundet för Lärare i Matematiska Ämnen MAOL r.f. och Statistiska Samfundet i Finland r.f.

Den nationella tävlingen har fått stöd från Jord- och skogsbruksministeriet, Ekonomiska Informationsbyrån och Perkko Oy .

Ytterligare information: utvecklingschef Reija Helenius (09) 1734 3677, förvaltningssekreterare Minna Leinonen (09) 1734 2928, Statistikcentralen

Information om vinnarna på ISLP-projektets webbplats


Senast uppdaterad 2.9.2013