22.3.2002

Lisätietoja: Minna Niininen (09) 1734 3549
Vastaava tilastojohtaja: Matti Parkkinen

Kioton päästötavoite karkasi 11 prosentin päähän

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 60 miljoonaa tonnia eli noin 5 miljoonaa tonnia suuremmat kuin vuotta aiemmin. Päästöt ylittivät noin 6 miljoonalla tonnilla eli 11 prosentilla Kioton ilmastosopimuksen Suomen tavoitteen.

Päästöjen kasvu aiheutui pääasiassa sähkön tuonnin ja oman vesivoiman tuotannon laskusta sekä sen korvaamisesta hiili- ja turvelauhdevoimalla. Sähkön tuonti väheni, koska Ruotsin ja Norjan sateet muuttuivat normaaleiksi ja vesivoiman tuotanto laski.

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen hiilidioksidipäästöt 1990-2001*

Kioton pöytäkirjassa ja sitä koskevassa EU:n taakanjaossa on Suomen kasvihuonekaasupäästöjen tavoitteeksi vuosille 2008-2012 asetettu vuoden 1990 päästömäärät. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen hiilidioksidipäästöt ovat noin 75 prosenttia kaikista Kioton pöytäkirjan mukaisesti seurattavista kasvihuonekaasupäästöistä.

Fossiilisten polttoaineiden käytön osuus yli 50 prosenttia

Energian kokonaiskulutus kasvoi viime vuonna 3,2 prosenttia. Eniten kasvoivat turpeen käyttö, 28 prosenttia ja hiilen kulutus, 11 prosenttia. Suurin osa molempien polttoaineiden käytön lisäyksestä kului sähkön tuottamiseen, mutta niiden kulutus kasvoi runsaasti myös kaukolämmön tuotannossa.

Fossiilisten polttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta nousi yli 50 prosenttiin. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta väheni 25 prosentista 23 prosenttiin. Uusiutuvien energialähteiden, mukaan lukien turve, osuus energian kokonaiskulutuksesta oli noin 29 prosenttia.

Puuperäisten energialähteiden käyttö pieneni viime vuonna. Puunjalostusteollisuuden jäteliemien käyttö väheni reippaasti, koska massa- ja paperiteollisuuden tuotanto laski. Keskimääräistä viileämmistä ilmoista aiheutuneet puun pienkäytön ja kaukolämmöntuotannon puunkäytön lisäyksetkään eivät riittäneet korvaamaan jäteliemien käytön vähenemistä. Puu säilytti kuitenkin asemansa öljyn jälkeen Suomen toiseksi suurimpana energialähteenä.

Energian kulutus energialähteittäin 2000-2001*

Tuulivoiman tuotanto väheni

Sähkön nettotuonti väheni 16 prosenttia Pohjoismaiden edellisvuotta huonomman vesivoimatilanteen vuoksi. Sähkön tuonti Ruotsista laski lähes puoleen. Sitä korvattiin osaksi lisäämällä tuontia Venäjältä, mistä ostettiin kaksi kolmasosaa vuoden 2001 tuontisähköstä. Myös Suomen vesivoiman tuotanto pieneni 8 prosenttia.

Tuulivoimasähkön tuotanto ei yltänyt totuttuihin kasvulukemiin vaan se väheni 9 prosenttia. Tuulivoimakapasiteettia lisättiin yhdellä laitoksella syyskuussa 2001. Se ei kuitenkaan korvannut alkuvuoden vähätuulisuudesta aiheutunutta tuotannon laskua.

Teollisuuden energiankäyttö laski

Talouskasvun hiipuminen loppuvuodesta aiheutti sen, että teollisuuden energian loppukäyttö väheni ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Energiankäyttö laski edellisvuodesta runsaan prosentin. Teollisuus on kuitenkin edelleen suurin energiankäyttäjä Suomessa, vaikka sen osuus energian loppukäytöstä putosikin alle 50 prosenttiin. Teollisuuden sähkönkulutuskin pieneni runsaan prosentin. Eniten supistui metsäteollisuuden energian ja sähkön käyttö, mihin vaikutti massa- ja paperiteollisuuden tonnimääräisen tuotannon lasku noin 7 prosentilla.

Lähde: Energiaennakko 2001. Tilastokeskus
Lisätietoja energiaennakosta Internetissä osoitteessa
http://tilastokeskus.fi/tk/yr/yeenergia.html