11.11.1998

Lisätietoja: Kari Ritvanen (09) 1734 3361, Aku Alanen (09) 1734 3320
Vastaava tilastojohtaja: Markku Suur-Kujala

Tuotanto keskittyy Uudellemaalle

Tuotanto on 90-luvun alkuvuosina ja erityisesti vuonna 1996 keskittynyt yhä enemmän Helsingin seudulle ja muualle Uudellemaalle, osoittaa Tilastokeskuksen alueittainen bruttokansantuotetilasto vuosilta 1988 - 96. Bruttokansantuote asukasta kohden oli vuonna 1996 Helsingin seutukunnassa jo 42 prosenttia ja Uudenmaan maakunnassa 37 prosenttia yli maan keskitason. Uudellemaalle on keskittynyt erityisesti sähköteknistä teollisuutta, kauppaa ja liike-elämän palveluja.

Seutukunnat sijoittuvat aluejaottelussa kuntien ja maakuntien väliin. Helsingin seutukuntaan kuuluu Helsinki ja sen 12 lähikuntaa. Seutukuntien väliset tuotantoerot ovat viime vuosina selvästi kasvaneet.

Vienti vaikuttanut paljon alueittaiseen kehitykseen

Viennin vaihtelut ovat vaikuttaneet paljon maa- ja seutukuntien bruttokansantuotteen kehitykseen. Vuonna 1995 nousivat suhteellisesti ne alueet, joilla vientiteollisuuden osuus oli suuri; maakunnista esimerkiksi Kymenlaakso ja Etelä-Karjala sekä seutukunnista varsinkin Kemi-Tornio ja Jämsän seutu.

Itä-Suomen suuralue paransi suhteellista asemaansa vuonna 1995 puunjalostusteollisuuden ansiosta. Tähän suuralueeseen kuuluvat Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnat.

Metsäteollisuuden vientitaantuma vuonna 1996 alensi viennistä riippuvaisten alueiden tuotantoa. Tuotantoaan lisäsivät sen sijaan ne alueet, jotka ovat toipuneet lamasta enemmänkin kotimarkkina-alojen varassa. Näitä alueita ovat esimerkiksi Uudenmaan, Satakunnan, Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen maakunnat sekä Helsingin seutukunta.

Lähde: Bruttokansantuote alueittain 1988 - 96. Tilastokeskus

Taulukkoja Internetistä Tilastokeskuksen sivulta http://www.stat.fi/tk/to/bkta.html

Bruttokansantuote alueittain 1988 - 96:
- Bruttokansantuoteindeksit maakunnittain ja suuralueittain
- Maakuntien toimialoittaiset arvonlisäystiedot
- Seutukuntien bruttokansantuoteindeksit
- Seutukuntien toimialoittaiset arvonlisäystiedot