Kulttuuri, joukkoviestimet ja ajankäyttö
Ajankäyttötutkimus
Ajankäyttötutkimus on laaja haastattelututkimus, johon osallistuvat pitävät kahden vuorokauden ajan tarkkaa kirjaa ajankäytöstään. Tutkimuksella selvitetään muun muassa työaikaa, kotitöihin, nukkumiseen ja ruokailuun kulunutta aikaa, vapaa-ajan harrastuksia sekä yhdessäoloa. Lisäksi tutkitaan ajankäytön rytmittymistä vuorokauden, viikonpäivän ja vuodenajan mukaan.
Ajankäyttötutkimus on tehty kolme kertaa. Ensimmäinen tutkimus tehtiin syksyllä 1979 ja seuraava vuosina 1987 - 88. Viimeisin tutkimus on vuosilta 1999 - 2000. Se on osa EU:n tilastoviraston Eurostatin johdolla harmonisoitua eurooppalaista ajankäyttötutkimusta. Kaksi ensimmäistä tutkimusta perustui yksilöotoksiin. Uusimmassa tutkimuksessa tiedot kerättiin kaikilta kotitalouden vähintään 10-vuotiailta jäseniltä. Kotitalousotos mahdollistaa myös perheen sisäisen ajankäytön tutkimisen. Aineistossa on yli 10 000 tutkimuspäivää.
Vastaajien omin sanoin kirjoittamat pää- ja sivutoiminnot koodattiin 185-luokkaisen toimintoluokituksen (pdf-tiedosto) mukaisesti. Ajankäyttötietojen taustamuuttujina ovat muun muassa sukupuoli, ikä, elinvaihe, sosioekonominen asema, lääni, vuodenaika ja viikonpäivä.
Vuoden 1999/2000 tutkimuksen tiedonkeruuta ovat Tilastokeskuksen lisäksi rahoittaneet opetus-, työ-, liikenne- sekä maa- ja metsätalousministeriöt, Yleisradio, Kela, Kuluttajatutkimuskeskus, STAKES ja ETLA.
Ajankäyttötutkimuksen julkaisuja
Ajankäyttötutkimuksen tietoja StatFin tietopalvelussa:
Ajankäyttö (26 luokkaa) syksyllä
Ajankäyttö (26 luokkaa) pääasiallisen toiminnan mukaan
Ajankäyttö (26 luokkaa) elinvaiheen mukaan
Ajankäyttö (82 luokkaa) sukupuolen mukaan
Ajankäyttö (82 luokkaa) iän mukaan
Ajankäyttö (132 luokkaa) sukupuolen mukaan
Yhteystiedot
Päivitetty 28.3.2003
Tilastokeskus
Kulttuuri, viestintä ja ajankäyttö
Puhelin: (09) 17341
Faksi: (09) 1734 3264
Sähköposti: ajankaytto@tilastokeskus.fi
|