Aiheet
Työ, palkat ja toimeentulo

Valtiolla työskentelevien kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan mediaaniansio 4 112 euroa vuonna 2023

tiedote | Valtion kuukausipalkat 2023

Muutos

Valtion kuukausipalkat: Uusia tietokantataulukoita julkistetaan ja vanhoja arkistoidaan.
Lue lisää muutoksesta

Muutos

Valtion kuukausipalkat -tilasto lakkautetaan ja jatkossa valtion palkat julkaistaan osana tulorekisteripohjaista tilastoa.
Lue lisää muutoksesta

Tilastokeskuksen mukaan valtiolla työskentelevien kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan ansioiden mediaani oli 4 112 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Säännöllisen työajan ansioiden keskiarvo oli 4 386 euroa. Miehillä säännöllisen työajan mediaaniansiot olivat 4 356 euroa ja naisilla 3 801 euroa kuukaudessa.

Keskeisiä poimintoja

  • Valtion budjettitalouden piirissä työskenteli vuonna 2023 yhteensä noin 80 600 palkansaajaa, joista hieman yli puolet oli naisia.
  • Valtion erityisasiantuntijoiden säännöllisen työajan ansioiden mediaani oli 4 795 euroa ja asiantuntijoiden 3 450 euroa kuukaudessa.
  • Yleisin koulutusaste valtiolla oli ylemmän korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneet, joiden mediaaniansiot olivat 5 093 euroa.
  • Eniten ansaitsevan kymmenyksen (9. desiili) säännöllisen työajan ansiot olivat vähintään 6 232 euroa ja vähiten ansaitsevan kymmenyksen (1. desiili) alle 2 940 euroa kuukaudessa.
  • Tämä on valtion kuukausipalkat -tilaston viimeinen tiedote ja tilastojulkistus. Jatkossa valtion palkat julkaistaan osana tulorekisteripohjaista tilastoa.

Ansioiden hajonta suurinta ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneilla sekä sotilailla

Valtion budjettitalouden piirissä työskenteli vuonna 2023 yhteensä noin 80 600 palkansaajaa. Eniten ansaitsevan kymmenyksen (9. desiili) säännöllisen työajan ansiot olivat vähintään 6 232 euroa ja vähiten ansaitsevan kymmenyksen (1. desiili) alle 2 940 euroa kuukaudessa eli suuripalkkaisin kymmenys ansaitsi vähintään 2,1 kertaa enemmän kuin matalapalkkaisin kymmenys.

Yleisin koulutusaste valtiolla oli ylemmän korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneet, joiden mediaaniansiot olivat 5 093 euroa kuukaudessa ja joista parhaiten palkattuun kymmenykseen kuuluvat ansaitsivat vähintään 7 095 euroa ja matalapalkkaisimman kymmenyksen ansiot olivat alle 3 373 euroa kuukaudessa.

Myös eri koulutusasteiden tutkinnon suorittaneita vertailtaessa erottuu ylemmän korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneet, joiden ansioiden hajonta oli suurinta ja joista eniten ansaitseva kymmenys ansaitsi vähintään 2,1 kertaa enemmän kuin vähiten ansaitseva kymmenys.

Ansioiden vaihtelu oli suurinta valtion ammattiryhmistä sotilailla sekä erityisasiantuntijoilla. Sotilaiden suuripalkkaisin kymmenys ansaitsi vähintään 2,0 kertaa enemmän kuin matalapalkkaisin kymmenys ja erityisasiantuntijoiden osalta vastaava kerroin oli 1,9. Näissä ammattiryhmissä ansioiden hajonta oli siis suurempaa kuin johtajilla, joista eniten ansaitseva kymmenys ansaitsi vähintään 1,8-kertaisesti vähiten ansaitsevaan kymmenykseen verrattuna.

Ansioiden vaihtelu oli pienintä toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöillä, joista suuripalkkaisin kymmenys ansaitsi vähintään 1,4 kertaa matalapalkkaisinta kymmenystä enemmän. Ansioiden hajonta oli lähes yhtä pientä myös palvelu- ja myyntityöntekijöillä.

Yli puolet valtion palkansaajista naisia

Yleisimmät ammattiryhmät valtiolla olivat erityisasiantuntijat ja asiantuntijat. Erityisasiantuntijoista noin 57 % ja asiantuntijoista noin 58 % oli naisia. Naisvaltaisin ammattiryhmä oli toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijät, joista 74 % oli naisia. Naisten osuus oli pienin sotilaissa, joista ainoastaan noin 5 % oli naisia.

Yleisimmistä ammattiryhmistä selkein ero naisten ja miesten ansioiden välillä oli sotilailla, joiden osalta miehet ansaitsivat noin 24 % enemmän kuin naiset. Pienin sukupuolten välinen ero ansioissa oli toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijöillä, joista miehet ansaitsivat noin 2 % enemmän kuin naiset.

On syytä kuitenkin huomioida, että ammattiluokittaisessa tarkastelussa miesten ja naisten ansioeroihin vaikuttaa esimerkiksi miesten ja naisten sijoittuminen erilaisiin ammatteihin sekä työtehtäviin ammattiryhmän sisällä.

Säännöllisen työajan ansiot sisältävät tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisten lisien lisäksi työaikalisät ja luontoisedut, mutta eivät ylityöpalkkoja, lomarahoja tai tulospalkkioita. Valtion kuukausipalkat -tilasto kuvaa valtion budjettitalouden piirissä työskenteleviä palkansaajia. Tilastokeskus laatii valtion kuukausipalkat -tilaston Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen (Palkeet) muodostamasta TAHTI-aineistosta.

Muutos

Valtion kuukausipalkat: Uusia tietokantataulukoita julkistetaan ja vanhoja arkistoidaan.
Lue lisää muutoksesta

Muutos

Valtion kuukausipalkat -tilasto lakkautetaan ja jatkossa valtion palkat julkaistaan osana tulorekisteripohjaista tilastoa.
Lue lisää muutoksesta

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Uudet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Ammattinimike
  • Sukupuoli
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Ammattiluokitus 2010
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Toimialaluokitus 2008
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Sukupuoli
  • Koulutusala
  • Koulutusaste
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Poistuneet tietokantataulukot

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
palkat.valtio@stat.fi
Matti Lahdenmäki
yliaktuaari
029 551 3690
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.