NEET-indikaattori kuvaa nuorten syrjäytymistä
Nuorten syrjäytymisestä kannetaan huolta pyrkimällä löytämään ratkaisuja, joiden avulla kukaan ei jäisi koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolelle. Nuorille, jotka eivät perusasteen koulutuksen jälkeen suorita vähintään toisen asteen koulutusta, yhteiskuntaan ja työelämään kiinnittyminen on muita vaikeampaa.
Tiedetään, että hyvinvointiongelmat usein kasautuvat: peruskoulun jälkeistä jatkotutkintoa vaille jäävillä nuorilla on enemmän toimeentulon sekä mielenterveyden ongelmia.
Koska syrjäytymisen mittaaminen on vaikeaa, emme tiedä, kuinka paljon Suomessa on tällä hetkellä nuoria, joiden hyvinvoinnista on syytä olla huolissaan. Työttömyysastetta on usein käytetty kriisi-indikaattorina.
Työttömyysaste kuvaa kuitenkin syrjäytymistä varsin kehnosti, koska se mm. rajaa tarkastelun ulkopuolelle työvoiman ulkopuolella olevat, joilla syrjäytymisriski on työttömiä suurempi (esim. Larja 2013).
Työttömyysasteen tilalle on ehdotettu ns. NEET-indikaattoria (Not in Employment, Education or Training) eli niiden nuorten osuutta ikäluokasta, jotka eivät opiskele, työskentele tai ole varusmiespalvelussa (emt.).
Nuorten elämäntilanteet kuitenkin vaihtelevat ja ns. NEET-status on varsin yleinen jossakin vaiheessa elämää. Nuoret odottavat opiskelujen tai armeijan alkamista, viettävät välivuotta, lukevat pääsykokeisiin tai lomailevat kesällä ilman kesätyötä.
Kuinka huolissaan NEET-nuorista siis tulisi olla? Kertooko NEET-status syrjäytymisestä?
Lähdimme tutkimaan asiaa Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineiston avulla, joka sisältää rekisteritietoja kaikista Suomessa vuonna 1987 syntyneistä nuorista (Paananen & Gissler 2013). Vuonna 2015 nämä nuoret täyttivät 28 vuotta ja syntymäkohorttiaineistossa heitä on 59 476 (ks. tietolaatikko).
Analyysissa käytetty NEET-status on muodostettu rekisteritiedoista ja eroaa siten hieman virallisesta indikaattorista, joka on laskettu kyselytutkimuksena tehtävästä Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen aineistosta. NEET-nuoriksi tässä analyysissa luetaan henkilöt, jotka eivät vuoden viimeisenä päivänä ole olleet työsuhteessa, kirjoilla oppilaitoksessa, työvoimakoulutuksessa eivätkä varusmiespalvelussa. Mukana on siis henkilöitä, jotka ovat voineet opiskella tai olla töissä jonakin muuna aikana vuotta.
Kaikki NEET-nuoret eivät ole ns. syrjäytyneitä, vaan mukana on kotona lapsiaan hoitavia nuoria vanhempia, pääsykokeisiin valmistautuvia ja muita erilaisissa välivaiheissa olevia nuoria. Koska kyseessä on hyvin heterogeeninen joukko, on tärkeää tutkia, mitä näin karkea indikaattori kertoo nuorten syrjäytymisestä.
Tutkimuksessamme pyrimme selvittämään, erotteleeko NEET-indikaattori nuorista sellaisia, joista on syytä olla huolissaan. Tätä varten selvitimme, onko NEET-nuorilla muita enemmän mielenterveyspalvelujen tai psyykenlääkkeiden käyttöä, rikollisuutta, toimeentulotuen käyttöä tai raskauksia alle 20-vuotiaina. Tutkimme myös NEET-statuksella olleiden nuorten myöhempää kouluttautumista.
Työn ja koulutuksen ulkopuolella oleminen tavallista
Vuonna 1987 syntyneistä nuorista NEET-statuksella eli työn, koulutuksen ja varusmiespalveluksen ulkopuolella on ollut vuosittain runsaat 10 prosenttia (taulukko 1).
Taulukko 1. Vuonna 1987 syntyneet nuoret ja NEET-nuorten osuus kohortista 2003 – 2012
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
Alle 17-vuotiaana, eli juuri peruskoulun päättymisen jälkeen, NEET-nuoria oli noin 6 000 eli 11 prosenttia ikäluokasta. Kaikista kohortin nuorista 16 ja 25 ikävuoden välillä on yhtenä tai useampana vuotena NEET-statuksella ollut 46 prosenttia, yhteensä noin 27 000 nuorta.
NEET-statuksella olevien nuorten sukupuolijakauma on varsin tasainen, koko kohortissa on yksi tai useampi NEET-merkintä pojilla (48 %) hieman useammin kuin tytöillä (45 %).
Hyvinvointiongelmat kasautuvat NEET-vuosien myötä
Syrjäytyminen yhdistetään usein köyhyyteen, mielenterveyden ongelmiin ja epäsosiaaliseen käyttäytymiseen kuten rikollisuuteen. NEET-statuksella olleilla nuorilla hyvinvoinnin ongelmista kertovien palveluiden käyttö on selkeästi yleisempää kuin niillä nuorilla, joilla NEET-vuosia ei ole.
NEET-statuksella olleista nuorista noin kolminkertainen osuus (35 %) on saanut toimeentulotukea tai tullut raskaaksi alle 20 vuotiaana (8,5 %), yli kaksinkertainen osuus on ostanut Kela-korvattuja psyykenlääkkeitä, käynyt psykiatrisella poliklinikalla tai saanut rikostuomion ja yli nelinkertainen osuus on ollut hoidossa psykiatrisella osastolla. (Taulukko 2.)
Taulukko 2. Toimeentulotukea, psykiatrista hoitoa tai rikostuomioita saaneiden ja raskauksia nuorella iällä kokeneiden 1987 syntymäkohortin nuorten osuudet NEET-statuksen mukaan 2003 –2012
*Tytöt: ei NEET n=15 780 ja NEET n=12 999
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
Kuviossa 1 esitetyistä tuloksista näkyy, että mitä useampana vuotena nuori on ollut NEET-statuksella eli koulutuksen tai työmarkkinoiden ulkopuolella, sitä todennäköisemmin hänellä on ollut myös muita sosiaalisia tai psyykkisiä ongelmia[1] ja sitä todennäköisempää on muiden hyvinvointiongelmiin liittyvien palveluiden kuten Kela-korvattujen psyykenlääkkeiden, psykiatrisen erikoissairaanhoidon tai toimeentulotuen käyttö.
Kuvio 1. Vuonna 1987 syntyneiden nuorten NEET-vuosien määrän yhteys hyvinvointiongelmiin. NEET-vuosien kertymistä on tarkasteltu aikavälillä 2003 – 2012.
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
NEET-vuosien kertyminen on yhteydessä myös saatujen tuomioiden sekä teiniraskauksien lisääntymiseen.
NEET-statuksesta riippumatta tytöillä on enemmän psykiatrian poliklinikkahoitoja ja psyykenlääkkeiden käyttöä ja pojilla rikostuomioita.
Lyhytkin aika työn ja koulutuksen ulkopuolella on riski hyvinvointiongelmiin
Mielenterveyden ongelmat, erityisesti mielialahäiriöt, korostuvat NEET-vuosien kertyessä. Ne ovatkin yksi merkittävä riskitekijä syrjäytymisen prosessissa. Niistä syntymäkohortin nuorista, joille NEET-vuosia oli kertynyt kuusi, oli 18 prosentilla diagnosoitu mielialahäiriö (F30-39) ja 14 prosentilla ahdistuneisuushäiriö (F40-49) THL:n hoitoilmoitusrekisterin perusteella.
Yhden kerran NEET-statuksen saaneilla vastaavat osuudet olivat 4,6 prosenttia ja 3,7 prosenttia. Mikäli NEET-statuksia ei ollut ollenkaan, näitä diagnooseja oli alle kolmella prosentilla nuorista.
Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että varhain alkavat mielenterveyden ongelmat lisäävät mm. koulunkäynnin ongelmia ja sen vuoksi kouluttamattomuuden riskiä. Toisaalta myös pitempään jatkunut koulutuksen ja työelämän ulkopuolisuus lisää mielenterveysongelmien riskiä.
Valtaosa NEET-nuorista on NEET-statuksella koko tarkasteluajalla kuitenkin vain yhden kerran (n=12 161, 44 %). Ei ehkä ole kovin yllättävää, että useat peräkkäiset NEET-statukset ovat yhteydessä sosiaalisiin ja psyykkisiin ongelmiin. Tärkeä kysymys onkin siis, onko työn ja koulutuksen ulkopuolella olo vain yhtenä vuotena yhteydessä sosiaalisiin ja psyykkisiin ongelmiin.
Tuloksistamme (kuvio 2) käy ilmi, että vain yksi NEET-status kaksinkertaistaa toimeentulotukeen turvautumisen riskin (10 % vs. 21 %), lisää riskiä psykiatrian poliklinikkakäynteihin ja psyykenlääkkeiden ostoihin (8 % vs. 12 %), kaksinkertaistaa riskin psykiatrian osastokäynteihin (2 % vs. 4 %), ja lisää riskiä rikostuomioihin (5 % vs. 8 %) ja raskauteen alle 20-vuotiaana (6 % vs. 10 %).
Kuvio 2. Hyvinvointiongelmien yhteys NEET-vuosien määrään 2003 – 2012 syntymäkohortin 1987 nuorilla
*Tytöillä: ei NEET-statuksia n=15 780; yksi NEET-status n=6 015; 2 – 3 NEET-statusta n=4 058.
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
Vaikka riskit kasvavat NEET-statusten määrän myötä, on jo yhtenä vuotena koulutuksen ja työn ulkopuolella oleminen yhteydessä sosiaalisten ja psyykkisten ongelmien riskin kasvuun.
17 – 18-vuotiaat NEET-nuoret kriittisin ryhmä
Nuorten opiskelua ja työllistymistä edistävien palveluiden kehittämisen kannalta on tärkeää tietää, missä iässä NEET-status lisää sosiaalisten ja psyykkisten ongelmien riskiä eniten. Kuviosta 3 havaitaan, että NEET-statuksella 17- ja 18-vuotiaana olleet nuoret olivat kaikkein suurimmassa riskissä kasautuvien ongelmien suhteen. Tällöin NEET-status koko ikäluokassa oli harvinaisin (4 – 5 %).
Kuvio 3. Toimeentulotukea saaneiden ja psyykenlääkkeitä ostaneiden nuorten osuudet sekä rikostuomioita saaneiden poikien ja alle 20-vuotiaana raskaana olleiden tyttöjen osuudet eri-ikäisinä NEET-statuksen mukaan syntymäkohortin 1987 nuorista. Klikkaa kuva suuremmaksi.
*Poikien määrät NEET-statuksella eri ikävuosina: 16-v. 3 624; 17-v. 1 256; 18-v. 1 381; 19-v. 4 726; 20-v. 3 751.
** Tyttöjen määrät NEET-statuksella eri ikävuosina: 16-v. 2 743; 17-v. 1 375; 18-v. 1 414; 19-v. 4 775; 20-v. 3 430.
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto
Kyse on siis pienestä, mutta kriittisestä ryhmästä. NEET-statuksella 17- tai 18-vuotiaana olleista nuorista 39 prosentilla (35 % pojista ja 42 % tytöistä) oli psyykenlääkeostoja vuoteen 2008 mennessä (kuvio 3). Vastaavasti niillä, joilla ei NEET-statusta ollut näinä ikävuosina, psyykenlääkeostoja oli 8 prosentilla pojista ja 15 prosentilla tytöistä. Psykiatrian poliklinikalla hoitoa saaneiden osuudet olivat samansuuruiset kuin lääkkeitä käyttäneiden osuudet.
Toimeentulotukea vuosina 2002 – 2008 saaneiden osuus oli korkein niillä nuorilla, joilla oli NEET-status 18-vuotiaana, noin 61 prosentilla (67 % tytöistä ja 57 % pojista). Niistä nuorista, joilla ei ollut 18-vuotiaana NEET-statusta, 21 prosenttia tytöistä ja 17 prosenttia pojista oli saanut toimeentulotukea vähintään kerran.
Pojilla rikostuomion saaneiden osuudet olivat kolminkertaisia tyttöihin nähden, ja 18-vuotiaana NEET-statuksella olleista pojista 37 prosentilla oli rikostuomio 21 ikävuoteen mennessä. Jos 18-vuotiaana ei NEET-statusta ollut, rikostuomioita oli 13 prosentilla pojista. Vastaavasti tytöillä NEET-status 18-vuotiaana oli selvimmin yhteydessä raskauksiin alle 20-vuotiaana.
NEET-nuoret jäävät usein perusasteen koulutuksen varaan
Syrjäytymisen ehkäisemiseksi on ehdotettu oppivelvollisuusiän nostoa yhdellä vuodella. Taustalla on oletus, että siirtymä peruskoulusta jatko-opintoihin on nuorille kaikkein kriittisin vaihe. Aineistomme tukee oletusta peruskoulun päättymisvaiheen kriittisyydestä, joskin 16-vuotiaana NEET-status on melko yleinen (11 % ikäluokasta).
Ne nuoret, jotka ovat NEET-statuksella 17- tai 18-vuotiaana (n. 5 % ikäluokasta), ovat muita suuremmassa riskissä jäädä jatkokoulutuksen ulkopuolelle. NEET-statuksella 16-vuotiaana olleista nuorista yli puolet (56 %) oli vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa vielä 21 – 22-vuotiaana.
NEET-statuksella 17-vuotiaana olleista vailla toisen asteen koulutusta tässä vaiheessa oli 83 prosenttia nuorista ja NEET-merkinnän 18-vuotiaana saaneista jopa 92 prosenttia ei ollut suorittanut mitään tutkintoa peruskoulun jälkeen. (Kuvio 4.)
Kuvio 4. Vuonna 1987 syntyneiden nuorten koulutusaste 21 – 22-vuotiaana vuoden 2009 kesäkuussa iän ja NEET-statuksen mukaan
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
Merkille pantavaa on, että kolmasosalla NEET-statuksella 17-vuotiaana olleista nuorista ei ollut yhteishaun hakutoivetta peruskoulun päättyessä, eli he eivät todennäköisesti olleet hakeneet jatkokoulutukseen.
NEET-statuksella 19-vuotiaana olleista nuorista lähes puolet tytöistä (47 %) ja neljäsosa pojista (27 %) oli valmistunut lukiosta tai suorittanut korkeakoulututkinnon 22-vuotiaana ja joka kolmannella (34 prosentilla) oli jokin muu toisen asteen tutkinto suoritettuna.
Toisin sanoen 19-vuotiaana NEET-statuksella olevien ryhmä on melko heterogeeninen, eikä riski peruskoulutuksen varaan jäämisestä ole merkittävä. Tässä vaiheessa NEET-merkinnän saaneissa on todennäköisesti mukana välivuotta pitäviä, alaa vaihtavia tai esimerkiksi pääsykokeisiin valmistautuvia nuoria.
Koulutuksessa on sukupuolieroja: tytöillä on useammin ylioppilas- tai korkeakoulututkinto ja pojilla useammin muu toisen asteen tutkinto. Niiden nuorten ryhmissä, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa, sukupuolierot ovat hyvin pieniä riippumatta NEET-statuksesta.
NEET-status 17- ja 18-vuotiaana ennustaa siis myöhempää koulutuksen puutetta, mikä vahvistaa edellä esitettyä iän mukaista riskiä ongelmien kasautumiselle. Lisäksi, mitä enemmän NEET-vuosia kertyi, sitä todennäköisemmin nuori oli vailla toisen asteen tutkintoa 22-vuotiaana.
Nuorista, joilla ei ollut NEET-statusta yhtenäkään vuotena, oli 65 prosenttia suorittanut vähintään ylioppilastutkinnon 22-vuotiaana, eli viisi vuotta peruskoulun päättymisen jälkeen (kuvio 5).
Kuvio 5. 1987 syntymäkohortin nuorten koulutusaste vuoden 2009 kesäkuussa suhteessa NEET-vuosien määrään 2003 – 2012
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
Peruskoulun varassa oli enää 8 prosenttia tästä ryhmästä. NEET-status yhtenä vuotena oli yhteydessä huomattavasti pienempään todennäköisyyteen suorittaa ylioppilastutkinto (48 %) ja peruskoulun varassa oli kaksinkertainen määrä eli 17 prosenttia.
Kahtena vuotena NEET-statuksella olleista peruskoulun varassa oli jo 26 prosenttia ja kolme NEET-statusta keränneistä 35 prosenttia. Kuutena vuotena NEET-statuksella olleista peruskoulun varassa oli jopa 56 prosenttia.
Toisen asteen tutkinnon suorittaneille NEET-nuorille myös työllistyminen oli vaikeaa: tutkinnosta huolimatta työssäoloa ei seuranta-aikana juuri kertynyt. Vaikka jatko-opintoihin siirtyminen peruskoulun jälkeen on merkittävä vaihe nuorten elämässä, myös tutkinnon suorittaneiden työllistymisen tukeminen on otettava paremmin huomioon.
Vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa NEET-vuosien määrään
Vanhempien koulutustausta tai toimeentulotuen saanti ennustavat nuoren NEET-statusta. Aiemmin on havaittu, että vanhempien vaikeudet lisäävät heidän lastensa hyvinvoinnin ongelmia (esim. Paananen ym. 2012).
Tutkimustulosten mukaisesti vanhempien vaikeudet ovat yhteydessä myös heidän lastensa NEET-vuosien määrään. Mitä enemmän NEET-vuosia nuorella oli, sitä useammin taustalla oli perheen sisäisiä ongelmia toimeentulon, perhesuhteiden, koulutuksen tms. osalta (kuvio 6).
Kuvio 6. Vanhempien koulutus, sosioekonominen asema, toimeentulotuen käyttö ja perhemuoto suhteessa vuonna 1987 syntyneelle nuorelle kertyneiden NEET-vuosien määrään
Lähde: Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineisto; Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto
Vanhempien vaikeuksia oli huomattavasti enemmän jo niillä nuorilla, joilla oli vain yksi NEET-vuosi, kuin niillä, joilla NEET-vuosia ei ollut.
Nuorten ongelmiin tarvitaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja
NEET on varsin karkea indikaattori nuorten hyvinvoinnin tai syrjäytymisen kuvaamiseen: joukkoon kuuluu paljon ns. tavallisia nuoria, joilla ei ole sosiaalisia eikä psyykkisiä ongelmia. NEET-status, eli koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olo, on osittain varsin tavallinen vaihe nuoren elämässä.
Tässä artikkelissa pohdimme, onko NEET-asteen käyttäminen syrjäytymisindikaattorina perusteltua ja onko NEET-status yhteydessä muihin hyvinvoinnin ongelmiin.
Vaikka työn ja opiskelun ulkopuolella oleminen on tavallinen ilmiö nuorten elämässä, NEET-statuksella olleilla nuorilla on muita nuoria useammin erilaisia hyvinvointiongelmia. NEET-status oli yhteydessä lisääntyneeseen toimeentulotuen tarpeeseen, mielenterveyden ongelmiin, rikollisuuteen, teiniraskauksiin sekä perusasteen koulutuksen varaan jäämiseen.
Voidaan siis sanoa, että NEET-aste kuvaa nuorten hyvinvointia myös yleisesti.
Tutkimustulosten mukaan NEET-vuosien kertyminen kertoo myös muista ongelmista ja näiden ongelmien kasaantuminen ilmenee myös NEET-vuosien lisääntymisenä. Yhteys oli huomattavissa jo niillä, joilla on vain yksi NEET-vuosi.
NEET-vuosien kertyminen näyttää kuitenkin olevan erityisen ongelmallista, joten NEET-nuorten määrän ohella olisi järkevää seurata niiden nuorten osuutta, joilla NEET-statuksia on enemmän kuin yksi.
Erityisesti 16 – 18 -vuotiaana NEET-status ennakoi koulutuksen vähäisyyttä ja ilmenee mielenterveyden ja sosiaalisten ongelmien lisääntymisenä. 19-vuotiaissa on mahdollisesti ns. välivuosien pitäjiä, jolloin NEET-status ei ole yhteydessä muiden ongelmien kasaantumiseen. 16-vuotiaana, eli peruskoulun päättymisen jälkeen, NEET-status oli melko yleinen, noin joka kymmenes nuori oli tällöin koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Indikaattorina NEET-statusta kannattaisikin siis seurata ikäryhmittäin, mutta erityisesti painottaen 16 – 18 -vuotiaiden NEET-nuorten määrän seuraamista.
Vanhempien vaikeudet vaikuttavat omalta osaltaan heidän lastensa kouluttautumiseen tai työllistymiseen. Ylisukupolvisessa ketjussa ongelmat kietoutuvat toisiinsa, kasaantuvat ja siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.
Tämä on erityisen ongelmallista ja vaatii varhaisia ehkäiseviä toimia, jossa varhaiskasvatus ja koulu ovat avainasemassa. Koulunkäyntiä ja koulussa viihtymistä on tuettava. Yksilön hyvinvoinnin ohella tärkeää on myös kouluyhteisön hyvinvointi.
Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olo – jota NEET-indikaattori kuvaa – on yhteydessä psyykkisen terveyden ja toimeentulon ongelmiin ja rikollisuuteen. Vaikka kaikki NEET-nuoret eivät olekaan syrjäytyneitä, on indikaattori käyttökelpoinen: myös muut sosiaaliset ja psyykkiset ongelmat ovat yhteydessä NEET-statukseen.
Indikaattoria seurattaessa on muistettava, että nuorten kouluttautumisen ja työelämään kiinnittymisen parantamiseksi tarvitaan kokonaisvaltaisia, sektorirajat ylittäviä ratkaisuja. Koulutus-, työllistymis- ja kuntoutustoimia suunnattaessa on kiinnitettävä huomiota nuorten yksilöllisiin tarpeisiin.
Palvelurakenteessa on otettava huomioon mm. että NEET-nuorista viidennes käyttää psyykenlääkkeitä ja 35 prosenttia on toimeentulotuen piirissä, joten tavanomaiset työllisyyden edistämisen palvelut ja -tuki eivät näitä nuoria tavoita ja vastaa nuorten NEET-statukseen mahdollisesti johtaviin tekijöihin.
Jos nuorten NEET-vuosia halutaan ehkäistä, on toimittava varhaisessa vaiheessa ja otettava huomioon myös perheiden tilanne. Hyvinvoinnin ongelmat alkavat usein jo peruskouluiässä ja jopa tätäkin aiemmin. Tällöin peruskoulun päättyessä jatkokoulutukseen hakeutuminen, kouluttautuminen tai työllistyminen voi muiden, esimerkiksi kouluun liittyvien vaikeuksien tai mielenterveysongelmien takia olla vaikeaa.
Tieto tukea tarvitsevien määrästä sekä hyvinvointia uhkaavista ja suojaavista tekijöistä on ehkäisevän ja hyvinvointia tukevan työn edellytyksenä.
Kirjoittajat:
Liisa Larja, yliaktuaari, Tilastokeskus
Liisa Törmäkangas, tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Marko Merikukka, tilastotutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Tiina Ristikari, erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Mika Gissler, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Reija Paananen, tutkija, Diakonia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Larja, Liisa 2013. Nuorten elinoloja ei voi kuvata pelkän työttömyysasteen avulla. Hyvinvointikatsaus 1/2013.
Paananen, Reija & Ristikari, Tiina & Merikukka, Marko & Rämö, Antti & Gissler, Mika 2012. Lasten ja nuorten hyvinvointi Kansallisen syntymäkohortti 1987 -tutkimusaineiston valossa. Raportti 52/2012. Helsinki:Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos.
Paananen, Reija & Gissler, Mika 2013. Cohort Profile: The 1987 Finnish Birth Cohort. International Journal of Epidemiology. Volyme 41, Issue 4.
-----------------------------------
Vuoden 2008 loppuun mennessä vuoden 1987 syntymäkohortin henkilöistä oli kuollut 497 ja muuttanut pysyvästi ulkomaille 659 henkilöä ja vuoden 2012 loppuun mennessä kuolleita oli 658 ja pysyvästi ulkomaille muuttaneita 760. Kuolleet ja ulkomaille muuttaneet on poistettu NEET-muuttujasta eivätkä he ole mukana taulukon 1 luvuissa. Kuvion 3 luvuissa he kuitenkin ovat mukana ”ei NEET” -ryhmässä.
Artikkelissa NEET-statuksia on tarkasteltu vuosina 2003 – 2012, jolloin kohortin nuoret olivat 16 – 25-vuotiaita. Tiedot toimeentulotuen tai mielenterveyspalvelujen käytöstä, rikollisuudesta ja raskauksista sekä kohortin vanhemmista olivat saatavilla vuoden 2008 loppuun asti ja tieto koulutuksesta sekä kohortin nuorilta että heidän vanhemmiltaan on kesäkuulta 2009.
-----------------------------------
[1] Tulosten tarkastelussa on jatkossa keskitytty niihin syntymäkohortin nuoriin, joilla NEET-vuosia on kertynyt enimmillään kuusi vuosien 2003–2012 aikana. Seitsemästä kymmeneen vuotta NEET-statuksella olevissa (yhteensä 1 724 henkilöä) on monella tavalla eriytyneitä ryhmiä, kuten vakavan vamman tai sairauden kanssa eläviä henkilöitä, joiden toimintakyky ja työssäolomahdollisuudet ovat lähtökohtaisesti muita heikommat. THL:n hoitoilmoitusrekisterin ja Kelan rekisterien perusteella arvioituna 7–10 vuotta NEET-statuksella olleista ainakin neljäsosalla on taustalla vammaisuuden, sairauden tai muun tekijän aiheuttama työkyvyttömyys tai alentunut toimintakyky. Tällöin NEET-vuosien kertyminen ei myöskään kuvaa nuoren syrjäytymistä sillä tavoin kuin sitä tässä tutkimuksessa halutaan tarkastella.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.