Köyhyysrajalla hinnat ovat nousseet enemmän
Tilastokeskus kertoo joka kuukausi, kuinka paljon kuluttajahinnat ovat nousseet. Esimerkiksi viime vuonna hinnat nousivat keskimäärin 0,7 prosenttia edellisestä vuodesta.
Kuluttajahintaindeksi kuvaa keskimääräistä hintojen muutosta. Se perustuu tutkimuksiin siitä, kuinka paljon suomalaiset keskimäärin kuluttavat erilaisia tavaroita ja palveluita. Mutta jokaisella ihmisellä on oma kulutusrakenteensa, joka poikkeaa keskimääräisestä kulutuksesta, ja sen takia omalle kohdalle osuva hintojen muutos poikkeaa kuluttajahintaindeksin kertomasta.
Hintojen muutoksella on luonnollisesti merkittävä vaikutus siihen, miten nimellisten tulojen reaalinen ostovoima kehittyy.
Eri väestöryhmien reaalitulot kehittyvät eri lailla kahdesta syystä. Heidän nimelliset tulonsa kehittyvät eri lailla, ja heidän kokemansa inflaatio kehittyy eri lailla. Inflaation eriytymiseen on kiinnittänyt aikaisemmin huomiota ainakin Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.
Tässä artikkelissa olen laskenut, miten kohtuullisen minimin mukaan kuluttavien ihmisten elinkustannukset ovat muuttuneet viime vuosina. Selvitin tätä käyttäen apuna Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusta ”kohtuullisen minimin mukaisen elämän” edellyttämästä kulutustasosta. (Viitebudjetin laadinnasta tarkemmin alla.)
Kohtuullisella elämällä tarkoitetaan minimin mukaista kulutustasoa, jolla ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan tämän päivän Suomessa. Se kertoo, paljonko rahaa tarvitaan arjen sujumiselle välttämättömien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen.
Tutkimuksessa laskettiin yhdeksälle esimerkkitaloudelle kohtuullisen elämän edellyttämä viitebudjetti vuonna 2013. Käytännössä kohtuubudjetilla elävät ihmiset elävät hyvin lähellä virallista köyhyysrajaa, joka oli vuonna 2013 yksin asuvalla henkilöllä 1 188 euroa kuukaudessa.
Kulutuksen rakenne poikkeaa selvästi
Laskin näille yhdeksälle esimerkkitaloudelle yhteen lasketun kulutusrakenteen, joka poikkesi selvästi kuluttajahintaindeksin painorakenteesta (taulukko 1).
Suurin poikkeama oli vuokramenoissa, joiden osuus oli esimerkkitalouksilla 34,9 prosenttia kaikista kulutusmenoista, kun osuus kuluttajahintaindeksissä oli 7,6 prosenttia vuonna 2013. Kaikkien kohtuubudjetilla elävien oletettiin asuvan vuokralla.
Toinen menoryhmä, jonka kulutusosuus oli kohtuubudjetilla elävillä kuluttajahintaindeksiä suurempi, olivat elintarvikkeet. Niiden osuus oli 19,7 prosenttia, kun se kuluttajahintaindeksissä oli 13,9 prosenttia.
Myös julkisen liikenteen menojen osuus oli kohtuubudjetilla elävillä selvästi korkeampi kuin kuluttajahintaindeksissä. Osuus oli 6,8 prosenttia, kuluttajahintaindeksissä puolestaan 2,5 prosenttia.
Kulttuuriin ja vapaa-aikaan kohtuubudjetilla elävät käyttivät huomattavasti vähemmän, vain 5,1 prosenttia menoistaan, kun näiden menojen osuus kuluttajahintaindeksissä oli 12,3 prosenttia. Kulttuuri ja vapaa-aika sisältää muun muassa television, radion, tietokoneen, sanomalehtitilauksen ja harrastuksia. Viestintä on lähinnä puhelinkuluja.
Alkoholin ostoon kaupasta ja tupakkaan kohtuubudjetilla elävät eivät kuluttaneet lainkaan, kuluttajahintaindeksissä niiden osuus oli 5,5 prosenttia. Ravintolamenot ovat valtaosaltaan työpaikkalounaita. Työikäisten on tässä oletettu käyvän töissä.
Köyhyysrajalla puolisen prosenttiyksikköä nopeampi inflaatio
Laskin kohtuubudjetilla eläville oman hintaindeksin käyttäen edellä mainittua painorakennetta ja kuluttajahintaindeksin alaerien pistelukuja.
Kuviossa 1 on verrattu kohtuubudjetin hintaindeksiä viralliseen kuluttajahintaindeksiin. Tulos on se, että köyhyysrajalla eläville hinnat ovat 2000-luvulla kohonneet melkein joka vuosi enemmän kuin kuluttajahintaindeksi kertoo.
Kuluttajahintaindeksi on kohonnut 2000-luvulla keskimäärin 1,5 prosenttia vuodessa, mutta köyhyysrajalla eläville hinnat ovat nousseet keskimäärin 1,9 prosenttia vuodessa. Hintataso on tässä vertailussa noussut heille keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä enemmän vuodessa.
Näin laskettu kohtuubudjetin hintamuutos ei ole aivan suoraan vertailukelpoinen kuluttajahintaindeksiin (2000 = 100), koska jälkimmäinen on muodostettu ketjuttamalla eri perusvuosien indekseistä (2000 = 100, 2005 = 100, 2010 = 100 jne.) ja eri indekseillä on ollut erilainen painorakenne. Jotta tulokset olisivat paremmin vertailukelpoisia, laskin myös kuluttajahintaindeksin (2000 = 100) uusiksi käyttäen vuoden 2013 painorakennetta ja samaa laskentatarkkuutta kuin kohtuubudjetin hintaindeksissä.
Laskelmani poikkesi lievästi virallisesta kuluttajahintaindeksistä, erityisesti 2000-luvun alkuvuosina, jolloin kulutusrakenne poikkesi enemmän vuoden 2013 kulutusrakenteesta. Keskimääräinen hintojen vuosimuutos oli 1,4 prosenttia eli hieman vähemmän kuin virallisessa hintaindeksissä (1,5 prosenttia). Ero kohtuubudjetin hintamuutokseen oli 0,5 prosenttiyksikköä.
Erot voivat tuntua pieniltä, mutta kertautuessaan vuodesta toiseen ne kasvavat merkittäviksi. Viralliseen kuluttajahintaindeksiin eroa on syntynyt 17 vuoden aikana yhteensä 7,0 prosenttia (kuvio 2). Vuoden 2013 painorakenteella laskettuun ja paremmin vertailukelpoiseen kuluttajahintaindeksiin eroa on syntynyt 8,2 prosenttia.
Kuvio 2. Hintaindeksien kehitys, 2000 = 100
Vuokrien nousu on nostanut hintatasoa
Selvästi merkittävin eroa synnyttänyt tekijä on ollut vuokrien kehitys, koska vuokrat ovat nousseet paljon yleistä hintatasoa nopeammin. Mitä suurempi on vuokrien osuus kulutuksessa, sitä enemmän hinnat ovat nousseet. Pienituloisilla vuokrien osuus on selvästi suurempi. (Ks. myös kulutustutkimuksen tiedot pienituloisten vuokra-asumisen yleistymisestä viime vuosikymmeninä.)
Sen sijaan esimerkiksi perheen koolla ja rakenteella ei ollut juuri vaikutusta tuloksiin, ei myöskään sillä, oliko auto katsottu välttämättömäksi vai ei.
Elintarvikkeiden kulutusosuus oli köyhyysrajalla elävillä myös suurempi. Sen vaikutus on vaihdellut hintakehityksestä riippuen. Aivan viime vuosina elintarvikkeiden hinnat ovat alentuneet, mikä on vaikuttanut päinvastaiseen suuntaan kuin vuokrien kehitys.
Pitkällä aikavälillä elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet keskimääräistä enemmän. Tänä vuonna elintarvikkeiden hinnat ovat kääntyneet taas nousuun.
Reaalitulojen kehityksestä toisenlainen kuva
Tulonjakotilasto julkaisee tietoja eri tulokymmenysten reaalitulojen kehityksestä. Tällöin nimelliset tulot muunnetaan reaalisiksi rahanarvokertoimen muutoksella eli kuluttajahintaindeksin muutoksella. Hintakehityksen oletetaan olevan sama kaikissa tulokymmenyksissä, muutakaan vaihtoehtoa ei ole ollut.
Köyhyysrajalla elävien hintaindeksi on poikennut virallisesta kuluttajahintaindeksistä erityisesti pitkän taantuman aikana vuodesta 2008 alkaen.
Uusimman tulonjakotilaston mukaan kaikkein pienituloisimman kymmenesosan käytettävissä olevat rahatulot kasvoivat vuodesta 2008 vuoteen 2016 reaalisesti 9,5 prosenttia. Tuolla aikavälillä hinnat nousivat edellä kerrottujen laskelmien mukaan köyhyysrajalla eläville 4,7 prosenttia nopeammin kuin kuluttajahintaindeksi. Käyttäen köyhyysrajalla elävien hintaindeksiä olisi reaalitulojen kasvu kahdeksan vuoden aikana ollut 4,6 prosenttia eli suunnilleen puolet tulonjakotilaston kertomasta kasvusta.
Vastaavasti toiseksi pienituloisimman kymmenyksen reaalitulot kasvoivat tilaston mukaan samana aikana 8,3 prosenttia, mutta köyhyysrajalla elävien hintakehitystä käyttäen vain 3,4 prosenttia.
Myös näissä pienituloisimmissa ryhmissä on omistusasunnossa asuvia, joihin vuokrien korotukset eivät vaikuta. Laskelma reaalitulojen toisenlaisesta kehityksestä koskee lähinnä vuokralla asuvia.
Käytännössä tulokehitys on voinut olla vielä heikompi. Kohtuubudjetilla elävien ei oleteta ostavan lainkaan kaupasta alkoholia eikä tupakkaa. Niiden hinnat ovat nousseet keskimääräistä enemmän.
Myös terveysmenot on tässä oletettu melko pieniksi; henkilöillä ei oleteta olevan kroonisia sairauksia tai allergioita. Terveysmenotkin ovat kallistuneet yleistä hintakehitystä nopeammin. Jos kyseessä on pitkäaikaissairas tai vammainen, keskimääräinen hintojen nousu on ollut edellä mainittua nopeampaa.
Kirjoittaja on Tilastokeskuksesta eläkkeelle jäänyt yliaktuaari. Kirjoittaja kiittää Jaana Hellmania, Anna-Riitta Lehtistä ja Satu Montosta kommenteista.
Miten viitebudjetti on laadittu?
Kuluttajatutkimuskeskus on laatinut jo useita tutkimuksia ”kohtuullisen minimin mukaisen elämän” edellyttämästä kulutustasosta eri aikoina. Olen käyttänyt vuoden 2013 viitebudjettia. Myös uudempia viitebudjetteja on laadittu, mutta tämä oli käyttökelpoisin tähän tarkoitukseen, koska hintamuutosten tarkastelu ulottui aikavälille 2000–2017 ja vuoden 2013 painorakenne kuvaa paremmin aiempia vuosia kuin uudemmat painorakenteet. Lisäksi esimerkkiperheitä oli hyvin kattavasti.
Tutkimuksessa selvitettiin, ”millainen on kohtuullisen minimin mukainen kulutustaso, jolla ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttään ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan tämän päivän Suomessa. Toisin sanoen, mitä tavaroita ja palveluja elämiseen tarvitaan, miten paljon ja minkä laatuisia ne ovat ja mitä nämä hyödykkeet maksavat.
Viitebudjetti on nimensä mukaisesti viitteellinen. Se ei pyri osoittamaan, miten tulee kuluttaa. Sen sijaan se osoittaa, paljonko rahaa tarvitaan arjen sujumiselle välttämättömien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen tietyllä aikavälillä, esimerkiksi kuukauden aikana.”
Tutkijat kävivät ryhmäkeskusteluja kuluttajien kanssa esimerkiksi teinilapsiperheen välttämättömästä kulutuksesta, jonka myötä saatiin rakennettua hyödykelistat.
Kuluttajalähtöisen menetelmän etuna on laaja-alainen ymmärrys elämäntilanteista ja kulutuksesta. Tutkijat tekivät lopulliset ratkaisut hyödykkeistä ja hinnoista, jotka mahdollistavat kuluttajien välttämättöminä pitämät arjen toiminnot.
Viitebudjetti laadittiin yhdeksälle esimerkkitaloudelle: yksin asuvat miehet ja naiset (alle 45‐vuotiaat ja yli 65‐vuotiaat), lapseton pari, yksinhuoltaja, jolla kaksi lasta sekä kolmelle lapsiperheelle, joissa alle 10‐vuotiaita lapsia ja teini-ikäisiä lapsia. Tarkemmat tiedot löytyvät tutkimuksesta.
Viitebudjetit ovat hyvin riippuvaisia asuinpaikasta, koska vuokrataso vaihtelee maan eri osissa. Helsingin vuokrataso on kaksinkertainen verrattuna alle 20 000 asukkaan paikkakuntiin.
Vuokra sisältää myös vesimaksun mutta ei sähköä. Vuokrat ovat bruttovuokria eikä mahdollista asumistukea ole vähennetty, koska asumistuki luetaan tuloihin ja se sisältyy esimerkiksi tulonjakotilaston tulokäsitteeseen.
Käytännössä kohtuubudjetilla elävät ihmiset elävät hyvin lähellä virallista köyhyysrajaa. Ainoastaan ne lapsiperheet, joille auto oli katsottu välttämättömäksi, ylittivät köyhyysrajan selvästi juuri auton takia.
Omaan tarkasteluuni valitsin 60 000–100 000 asukkaan paikkakunnan, jolla vuokrataso lienee lähellä maan keskimääräistä.
Kaikille yhdeksälle esimerkkitaloudelle määritellyt viitebudjetit jaoin kuluttajahintaindeksin 12 pääryhmän kesken tarkempien viitebudjettien mukaisesti. Asumisen ja liikenteen budjetit jaoin tarkemmille alaryhmille, koska niissä sekä alaryhmien painorakenne että alaryhmien hintakehitys poikkeavat merkittävästi toisistaan. Auton kustannukset jaoin auton hankinnan, käytön ja autovakuutuksen kesken samassa suhteessa kuin kuluttajahintaindeksissä.
Sitten laskin yhteen yhdeksän esimerkkitalouden kulutuksen ja sain näin arvioitua karkeasti kohtuubudjetilla elävien keskimääräisen kulutuksen painorakenteen vuonna 2013. Se poikkesi merkittävästi kuluttajahintaindeksin painorakenteesta.
Näin saadulla painorakenteella laskin kohtuubudjetilla elävien kulutuksen hintamuutoksen käyttäen kuluttajahintaindeksin (2000 = 100) alaryhmien pistelukuja. Ne oli ensin muutettava perusvuoden 2013 (2013 = 100) mukaisiksi. Yhteen painotetun indeksin muunsin lopuksi viitevuoden 2000 (2000 = 100) mukaiseksi.
Laskelma löytyy oheisesta taulukosta.
Kuluttajahintaindeksistä laskin myös mainitun toisen version käyttäen samalla lailla vuoden 2013 painorakennetta ja samoja alaryhmiä kuin kohtuubudjetin hintaindeksissä.
Tulokset eivät ole ehdottoman tarkkoja, koska en käyttänyt kuluttajahintaindeksin yksityiskohtaista painorakennetta. Suuntaa antavina niitä voi hyvinkin pitää.
Tulonjakotilaston tiedot löytyvät Tilastokeskuksen tilastotietokannan (StatFin) taulukosta 14 (käytettävissä olevat rahatulot ml. myyntivoitot).
Olli Savela
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.