Uudet pientalot yhä pienempiä ja kaupunkikeskusten tuntumassa
Pientaloasuntoja valmistuu eniten kaupunkiseuduille, kun tarkastellaan absoluuttisia asuntomääriä. Jos valmistuneiden pientaloasuntojen määrä suhteutetaan alueella asuvaan väestöön, saadaan hiukan toisenlainen kuva.
Länsirannikolle on valmistunut väestöön suhteutettuna paljon pientaloasuntoja 2010-luvulla. Samoin keskuskaupunkien ympäryskuntiin on noussut runsaasti pientaloasuntoja, erityisesti Oulun ja Jyväskylän seudulle.
Myös Ahvenanmaalla ja Pohjois-Lapissa pientaloasuntoja suhteessa väestöön on valmistunut hyvin. Ahvenanmaan Jomalan kunnassa on valmistunut eniten, 10,7 asuntoa tuhatta asukasta kohti vuosittain 2010-luvulla (kartta 1.).
Miltä näyttää tyypillinen viime vuosina rakennettu pientalo?
Tyypillisin pientalo on luonnollisesti omakotitalo. Vuonna 2017 omakotitaloasuntojen osuus valmistuneista pientaloasunnoista oli noin 78 prosenttia. Paritaloasuntoja oli lähes 22 prosenttia. Muutama pientalo luokiteltiin erityisluokkaan muut erilliset pientalot.
Viime vuonna valmistuneista pientaloasunnoista useimmat eli 35 prosenttia olivat 4 huoneen asuntoja. 5 huonetta käsittäviä oli 26 prosenttia ja 3 huoneen asuntoja oli 18 prosenttia kaikista pientaloasunnoista.
Valtaosa uusista pientaloista on yksikerroksisia – lähes 69 prosenttia kaikista viime vuonna valmistuneista pientaloista. Kaksikerroksisia pientaloja valmistui liki 31 prosenttia. Vuonna 2017 valmistuneen pientaloasunnon keskipinta-ala oli 128 neliötä[1].
Uusien pientaloasuntojen keskikoko on pienentynyt keskimäärin 8,5 prosenttia vuodesta 2000 vuoteen 2017 (kuvio 1.). Vuodesta 2014 lähtien asuntojen keskikoko on supistunut huomattavasti.
Pientalojen suosituin julkisivumateriaali puu on kasvattanut entisestään suosiotaan 2000-luvulla (kuvio 2.). Aikaisemmin myös tiilellä oli vakiintunut asema julkisivumateriaaleissa.
Kun vielä vuonna 1995 valmistuneissa pientaloissa 29 prosentissa käytettiin ulkoverhoiluun tiiltä, oli vastaava luku enää 5 prosenttia vuonna 2017. Myös muiden julkisivumateriaalien kuten betonin ja kiven suosio on kasvanut ja osuus noussut 5 prosentista 10 prosenttiin vuodesta 1995 vuoteen 2017.
Valmistuneiden pientalojen lämmitys oli valtaosin sähkölämmityksen varassa vielä 2000-luvun alussa (kuvio 3.). Muut lämmönlähteet ovat kuitenkin kasvattaneet suosiotaan koko 2000-luvun. Erityisesti maalämmön käyttö pääasiallisena lämmönlähteenä on yleistynyt nopeasti. Sen osuus valmistuneissa pientalohankkeissa oli vuonna 2017 jo 38 prosenttia.
Maalämmön osuuden kasvu näkyy myös vesikeskuslämmityksen yleistymisenä (kuvio 4). Vesikeskuslämmitys on kasvanut 31 prosentista 73 prosenttiin vuosina 2000–2017.
Jose Lahtinen on tuotantovastaava rakennus- ja asuntotuotantotilastossa Tilastokeskuksen yritystilastot –yksikössä.
[1] Keskipinta-ala on laskettu jakamalla vuotuinen huoneistoalasumma vuotuisella asuntojen lukumäärällä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.