tk-icons
Sivuston näkymät

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla, muu Suomi miinuksella viime vuonna

3.5.2019
Twitterissä: @p_kettunen
Kuva: Shutterstock

Hintojen nousu oli ripeintä Tampereella, Helsingissä ja Turussa. Hinnat puolestaan laskivat eniten Kokkolassa, Hyvinkäällä ja Lappeenrannassa.

Vuonna 2018 vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat 1,5 prosenttia koko maassa edelliseen vuoteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 3,3 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,8 prosenttia.

Kuvio 1. Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen muutos, prosenttia
Kuvio 1. Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen muutos. Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat
Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ripeimmin kasvu­kolmiossa: Tampereella 4,6 prosenttia, Helsingissä 4,2 prosenttia ja Turussa 2,4 prosenttia. Hinnat laskivat eniten edellisvuoteen verrattuna Kokkolassa lähes 8 prosenttia, Hyvinkäällä 5,7 prosenttia ja Lappeen­rannassa lähes 5,5 prosenttia.  

Maakuntatasolla hinnat ovat nousseet kolmessa maakunnassa: Pirkanmaalla, Uudella­maalla ja Varsinais-Suomessa. Hinnat laskivat jyrkimmin Keski-Pohjanmaalla, vajaalla 8 prosentilla.

Vuodesta 2015 hinnat ovat nousseet Helsingissä reilut 12 prosenttia, Turussa reilut 9 prosenttia ja Tampereella noin 4,5 prosenttia.  Hinnat ovat nousseet kyseisten kaupunkien kalleimmilla alueilla vieläkin nopeammin.

Yksiöiden osalta hinnat nousivat vauhdikkaimmin Raumalla 6,5 prosenttia, Tampereella 5,3 prosenttia ja Turussa 4,8 prosenttia. Hinnat laskivat eniten Järven­päässä liki 19 prosenttia, Kokkolassa noin 16 prosenttia ja Mikkelissä noin 8,5 prosenttia.

Viime vuonna noin joka viides kerrostaloasunto­kauppa tehtiin yksiöstä. Osuus on suunnilleen pysynyt samana vuodesta 2015.

Vuodesta 2015 yksiöiden hinnat ovat nopeimmin nousseet Turussa 17,7 prosenttia, Helsingissä 14,6 prosenttia ja Oulussa 10,8 prosenttia. Laskevien hintojen kärjessä ovat Kokkola 13,6 prosenttia, Kouvola 11,4 prosenttia ja Järvenpää 9,6 prosenttia.

Kaksioissa hinnat nousivat vauhdikkaimmin samoissa kaupungeissa kuin yksiöiden osalta. Helsingissä hinnat nousivat 4,7 prosenttia, Turussa 4,4 prosenttia ja Tampereella 4,0 prosenttia edellisvuodesta. Hinnat laskivat Kokkolassa hieman yli 11 prosenttia, Raumalla 7,2 prosenttia ja Seinäjoella 6,2 prosenttia. Kaksioiden osuus kerrostalokaupoista on 45 prosenttia.

Vuoteen 2015 verrattuna kaksioiden hinnat ovat eniten nousseet Helsingissä 12,5 prosenttia, Turussa 12,1 prosenttia ja Tampereella sekä Porvoossa 8 prosenttia. Hinnat ovat eniten niianneet Kokkolassa 14,6 prosenttia, Kouvolassa 11,1 prosenttia ja Hämeenlinnassa 9,3 prosenttia.

Helsingissä 50 neliön kaksio maksaa keskimäärin 227 800 euroa. Samalla hinnalla Kouvolasta saisi hankittua neljä sama kokoista kaksiota ja vielä jäisi reilut 25 000 euroa pankkitilille tai muihin sijoituskohteisiin. Kuopiosta ja Oulusta saisi yli 120 neliön asunnon.  Naapurikaupungista Espoosta saisi pienen kolmion ja Vantaalta isomman kolmion (kuvio 2).

Kuvio 2. Paljonko neliöitä saisi ostettua Helsingin neliöiden hinnoilla, 10 suurinta kaupunkia
Kuvio 2. Vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhintoja suurimmissa kaupungeissa. Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat
Lähde: Tilastokeskus, osakeasuntojen hinnat

Suurissa asunnoissa hinnat ovat vauhdikkaimmin nousseet Tampereella 5 prosenttia, Riihimäellä 4,6 prosenttia ja Helsingissä vajaat 4 prosenttia.  Edellisvuodesta hinnat laskivat eniten Hyvinkäällä 7,7 prosenttia, Lappeenrannassa vajaat 7 prosenttia ja Kokkolassa vajaat 4,5 prosenttia.

Kolmasosa kaikista kerrostalokaupoista tehtiin isoista asunnoista ja niiden osuus on kasvanut 2 prosenttiyksikköä vuodesta 2015.

Kirjoittaja on aktuaari Tilastokeskuksen yritystilastot -yksikössä.

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Kommentit

Lue samasta aiheesta: