tk-icons
Sivuston näkymät

Millainen kotitalous olemmekaan?

28.8.2018
Twitterissä: @HatakkaTarja
Kuva: shutterstock

Paljonko kotitalouteni kuluttaa kuukaudessa herkkuihin? Entä harrastusmaksuihin?

Kuinka helposti tulomme riittävät tavanomaisiin menoihin? Onko kotitalouteni pieni- vai suurituloisempi kuin muut? Onko meillä varallisuutta enemmän vai vähemmän kuin lapsiperheillä keskimäärin?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voit nyt etsiä ja löytää vastauksia Tilastokeskuksen Oma talous -laskurista. Voit verrata oman kotitaloutesi tuloja, kulutusta ja varallisuutta muihin samassa tai eri elämäntilanteessa oleviin kotitalouksiin.

Laskuri perustuu tilastotietoihin vuodelta 2016. Se on harvinaisen herkullinen vuosi siksi, että sitten vuoden 1998 se on ensimmäinen, jolta on yhtä aikaa olemassa tilastoja sekä tuloista, kulutuksesta että varallisuudesta.

Kotitalouksien tuloja tilastoidaan vuosittain, mutta sekä kulutusta että varallisuutta epäsäännöllisemmin. Kulutustutkimus tehdään yleensä viiden vuoden välein ja varallisuustutkimus kolmen vuoden sykleissä.

Laskurin kaksi ensimmäistä kysymystä ovat hyvin helppoja: Montako jäsentä kotitaloudessani on? Kuinka moni heistä on alle 14-vuotias?

Meitä on kolme eikä kukaan ole alle 14-vuotias – kotitaloudessani on laskurin mukaan kaksi kulutusyksikköä. Mitä ihmettä, miten kolme henkilöä muuntuu kahdeksi kulutusyksiköksi?

Laskuri onneksi selittää asian. Kotitalouden ”ensimmäinen” aikuinen on kokonainen kulutusyksikkö, muut yli 13-vuotiaat ovat puolikkaita. Jos meillä olisi alle 14-vuotiaita, he olisivat kukin 0,3 kulutusyksikköä.

Miksi tällainen muutos tehdään? Siksi että kotitalouden tarpeet eivät kasva samassa tahdissa kuin henkilöiden määrä.

Esimerkiksi, kun kaksi vuokrayksiössä asuvaa aikuista muuttaa asumaan yhdessä vuokrakaksioon, heidän asumiskustannuksensa yhteensä todennäköisesti pienenevät. Ja lapset eivät kuluta yhtä paljon kuin nuoret ja aikuiset.

Kun kunkin kotitalouden tulot ja kulutus jaetaan kulutusyksiköiden määrällä, voidaan verrata erikokoisia ja rakenteeltaan erilaisia kotitalouksia keskenään.

Seuraavat kysymykset vaativat jo hieman muistelua ja yhteenlaskua, mutta jo muutaman tiedon antamalla saan mielenkiintoista tietoa esimerkiksi kotitaloutemme kulutustavoista. Ostamme tuoretta kalaa 400 prosenttia enemmän kuin lapsiperheet keskimäärin, jopas!

Kokeilepa sinäkin! 

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Kommentit

Lue samasta aiheesta:

Artikkeli
28.8.2018
Katri Soinne

Länsimaisen ostokuluttamisen katsotaan syntyneen kolmesataa vuotta sitten Britanniassa, Ranskassa, Alanko­maissa sekä osissa Saksaa ja Italiaa. Suomessa kulutus­tavarat yleistyivät vasta 1910-luvulla, viisikymmentä vuotta myöhemmin syntyi hyvinvointi­yhteiskunta.

Artikkeli
28.8.2018
Veli-Matti Törmälehto

Varallisuus- ja tuloerot ovat oleellisia lähtökohtia eriarvoisuuksien tutkimuksessa – määritelläänpä eriarvoisuus miten tahansa. Varallisuuden ja siitä saatavien tulojen yhteys ei kuitenkaan ole suoraviivainen. Ainakin lyhyellä aikavälillä varallisuus­erot ja tuloerot voivat muuttua eri tavoin. 

Artikkeli
28.8.2018
Timo Matala

Asumistukia maksetaan eniten nuorille, yksinhuoltajille ja nuorille lapsi­perheille. Viime vuonna kotitaloudet saivat 1 261 miljoonaa euroa yleistä asumis­tukea, mistä 97 prosenttia kohdistui vuokralaisille. Asumisen tukijärjestelmä ja sen vaikutukset kotitalouksille ovat muuttuneet merkittävästi viime vuosi­kymmeninä.