tk-icons
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Tilaston henki: "Vastaajana olet tiimini korvaamaton jäsen"

8.1.2018

Tilaston henki seikkailee parhaillaan somessa ja Ylen TV-kanavilla. Kysyin hengeltä kuulumisia. 

Hei Tilaston henki, vaikutat hengästyneeltä. Mitä kuuluu?

–  *Phuh*hei! Tulin juuri Punkaharjun hiihtoladuilta, jossa keräsin kansalaisilta paljon uutta tietoa. Tiesitkö että viimeisimmän kyselymme mukaan yli kaksi kolmesta suomalaisesta harrastaa liikuntaa useamman kerran viikossa? Myös talvella!

Enpä tiennytkään. Mukava kuulla, että ihmiset pysyvät liikkeessä.

Kuva: Jetro Staven

Tilaston henki kuvassa

Tilaston henki syttyy tuoreesta tiedosta.

Miten Tilastokeskuksen kyselyihin sitten vastataan?

– Vastaaminen on oikein helppoa. Kaikki joita arpaonni suosii pääsevät mukaan ja saavat kutsukirjeen. Sitten vain vastataan kysymyksiin. Monet ovat kertoneet kyselyiden olleen varsin hauskoja. 

Mihin tarkoitukseen keräät tietoja? 

– Loistava kysymys! Nämä tiedot muodostavat demokratian tukipilarin.

Aivan…hieno homma...sehän kuulostaa tärkeältä. Mutta mitä sillä oikein tarkoitat? 

– Tilastokeskuksen keräämiä tietoja käyttävät sekä kunnat, valtio, tutkijat, yritykset että yksittäiset kansalaiset kuten esimerkiksi koululaiset. Jos tietoja ei kerättäisi, emme voisi tehdä tietoon perustuvia luotettavia havaintoja ja päätöksiä. 

Olen kuullut, että tiedon keräämisessä tiimityö on tärkeää. Keitä tiimiisi kuuluu? 

– Minulla on erinomainen porukka. Tärkeimpiä tiimissäni ovat tiedonantajat – nuo arjen sankarit jotka käyttävät pienen hetken kyselyihin vastaamiseen. Lisäksi kanssani puuhaa joukko Tilastokeskuslaisia, esimerkiksi haastattelijoita ja kyselytutkimusten tekijöitä. Joskus tuntuu, että oma roolini onkin melko nimellinen, kun muut hoitavat hommat niin hienosti. 

Kerätyt tiedot tulevat siis meidän kaikkien käyttöön. Mistä niitä pääsee käyttämään? 

– Erittäin hyvä kysymys. Esimerkiksi Facebookissa voi seurata hyvää ystävääni Tilastotohtoria. Hän kertoo aina mehevimmät tilastouutiset. Jos haluat penkoa tarkemmin erilaisia aihealueita, suosittelen menemään Tilastokeskuksen nettisivuille tai Findikaattoriin

Olet nyt tv:stä ja somesta tuttu, ja tämän haastattelun jälkeen myös blogimme lukijat tietävät sinusta ja ajatuksistasi. Tavoitteletko laajempaakin julkisuutta?  

– En voi väittää, etteikö pieni mediahuomio mairittelisi. Uravalintani on väistämättä johtanut siihen, etten ole päässyt nauttimaan parrasvaloista ihan siinä määrin kuin eräät henki-kollegani kaukomaissa. Tosin emmehän me kaikki voi esiintyä miljoonayleisöille haaremihousuissa. 

Ymmärrän...mutta mikä sinua sitten motivoi? 

– Olen urallani pysytellyt lähellä ihmisten arkea ja tiedän, kuinka kiireistä ja tietotulvan täyttämää suomalaisten elämä voi välillä olla. Siksi haluan muistuttaa, että Tilastokeskus on meidän kaikkien asialla. Kyselyihin vastaaminen on tärkeää ja vie vain hetken.

 – Samalla haluan kiittää kaikkia vastaajia. Eiköhän jatketa samaan malliin!

 

Lue lisää kuinka vastauksista tehdään tilastoja.

Tilaston hengestä kertova Youtube-video

 

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Kommentit

Lue samasta aiheesta:

Blogi
25.2.2019
Arvo Kokkonen

Vuoropuhelu sidosryhmien kanssa korostuu entisestään siirryttäessä 2020-luvulle, kirjoittaa Tilastokeskuksen uuden neuvottelukunnan puheenjohtaja Arvo Kokkonen.

Blogi
18.1.2019
Jaana Huhta, Ossi Nurmi

Tiesitkö, että suomalaiset tekivät vuonna 2017 yli 30 miljoonaa yöpymisen sisältävää kotimaan­matkaa, joista 20 miljoonaa oli mökki- ja sukulointi­reissuja? Tai että 10 miljoonasta ulkomaan­matkasta noin joka toinen kohdistui naapurimaahan?

Artikkeli
3.1.2019
Satu Elho, Paula Paavilainen

Yritysten alati muuttuva ja globaali toimintaympäristö aiheuttaa päänvaivaa niin tilastojen käyttäjille kuin niiden tekijöillekin. Miten pysyä ajan tasalla ja kuvata talouden toimintaa riittävän nopeasti ja kattavasti?