tk-icons
Sivuston näkymät

Matkailutilasto avartaa: Välimeri houkuttaa aina vaan

18.1.2019
Twitterissä: @JaanaHuhta

Suomalaisten matkat -tilasto on kuvannut matkustamistamme vuodesta 1991 asti, ja vuodesta 1995 EU-direktiivin mukaisesti yhtenäisesti kaikissa EU-maissa.

Matkailu on mukavaa ja kiinnostavaa. Matkamessut, matkablogit ja matkailun uudenlaiset trendit näkyvät jatkuvasti lööpeissä, sosiaalisessa mediassa ja uutisissa.

Tilastokeskuksessa tilastoidaan sekä kotimaan- että ulkomaan­matkailua. Jokainen EU-maa tilastoi omassa maassaan vakituisesti asuvien matkailua. Oheisessa kuviossa näkyy, kuinka suomalaisten ulkomaan­matkailu on kehittynyt vuodesta 2012.

Kuvio 1. Suomalaisten ulkomaanmatkat alueittain (2012 = 100)
Kuvio 1. Suomalaisten ulkomaanmatkat alueittain (2012 = 100). Lähde: Tilastokeskus, suomalaisten matkailu -tutkimus
Lähde: Tilastokeskus, suomalaisten matkat

Suomalaiset matkaavat paljon lähelle, ja kasvu on suuntautunut paljolti sinne, minne on sujuvat lentoyhteydet. Lisää tilastoja suomalaisten matkailusta löytyy täältä.

Aiemmin tietoja matkoista on kerätty puhelin­haastatteluilla. Otokseen valikoituneilta on kysytty heidän tekemistään työ- ja vapaa-ajan­matkoista. Kiinnostuksen kohteina ovat muun muassa matkakohteet, käytetyt kustannukset sekä matkojen eri tarkoitukset.

Suomalaisten matkailukyselyä on uudistettu vuoden 2019 alusta. Vastaamaan pääsee myös verkossa - vaikka heti matkan jälkeen kännykällä. Tietojen antaminen on nopeaa ja helppoa. Nyt kysytään tietoja myös kotimaan päivämatkoista.

Jos pääset matkailukyselyn otokseen mukaan, niin vastaathan! Jokainen otokseen valikoitunut edustaa yli tuhatta muuta henkilöä. Olennaista on, että kyselyyn vastaavat nekin, jotka eivät kolmen kuukauden tutkimus­ajankohtana matkustaneet lainkaan.

On tärkeää, että matkailusta saadaan luotettavaa tietoa, sillä matkailun merkitys kansan­taloudelle on huomattava. Vuositasolla suomalaiset käyttävät kotimaan­matkailuun yli 10 miljardia euroa ja ulkomaan­matkailuun yli 5 miljardia euroa.

Katso lyhyt video, jossa otokseen päässyt ihmettelee ja täyttää matkailu­kyselyä.

Jaana Huhta työskentelee tiedonkeruulomakkeiden suunnittelun ja testauksen parissa, Ossi Nurmi on matkailutilastojen tiiminvetäjä Tilastokeskuksessa.

 

Tilaa Tieto&trendit-juttukooste sähköpostiisi

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Kommentit

Lue samasta aiheesta:

Artikkeli
4.7.2019
Miia Huomo

Ulkomaille vuonna 2017 suuntasivat erityisesti sekä 1970-luvulla että 2000-luvulla syntyneet. Kotimaanmatkoja tehtiin myös hieman aikaisempia vuosia enemmän. Kotimaassa alle 45-vuotiaat matkustivat eniten. Matkustamista pitivät tärkeimpänä nuoret ja pääkaupunkiseudulla asuvat. Pääkaupunkiseudulta lähdettiin viettämään aikaa mökille todennäköisemmin kuin muualla Suomessa.

Artikkeli
4.12.2018
Juha-Pekka Konttinen

Viime vuoden joulukuussa Lapissa ja Rovaniemellä kirjattiin ennätysmäärä yöpymisiä. Tämän vuoden puolella ulkomaisten yöpymisissä on ollut pientä hiipumista toukokuusta lähtien niin koko maassa kuin Lapissakin, mutta joulu­sesonkina Napapiirin varauskirjat näyttävät täyttyvän entiseen tapaan.

Artikkeli
8.12.2017
Jaana Huhta, Merja Kallio-Peltoniemi

Useat tilastot laaditaan esittämällä kysymyksiä satunnaisesti valitulle otosjoukolle. Miten saamme kysymyksistä sellaisia, että vastaajat ymmärtävät ne samalla tavalla? Ja vastaamisesta motivoivaa – ehkäpä jopa mukavaa?

Blogi
30.1.2017
Laura Sauli

Kuuluitko siihen 200 000 suomalaisen joukkoon, joihin Tilastokeskus otti viime vuonna yhteyttä kysyäkseen tietoja esimerkiksi työssäkäynnistä, kulutuksesta tai toimeentulosta? Käsi sydämelle: vastasitko?