Palaako totuus – on vaihtoehtoista ollut ennenkin
Totuus ei pala tulessakaan, sanoo vanha kansanviisaus. Mitenkäs tämä pätee nykyään, kun totuuksia alkaa olla kovin monenlaisia?
Donald Trumpin myötä maailma näyttää siirtyneen varsin ripeästi totuuden jälkeiseen aikaan. Toki merkkejä tämmöisestä löytyy varhemmiltakin ajoilta.
Jopa vertahyytävä esimerkki on vaikkapa Stalinin toimeenpanema Neuvostoliiton väestölaskenta vuosina 1937–1939. Kun laskijat eivät olleet pääsemässä lähellekään diktaattorin etukäteen ilmoittamaa väkimäärää, laskennan johtajat yksinkertaisesti teloitettiin. Uudet laskijat ymmärrettävästi ymmärsivät vahvistaa Isä Aurinkoisen vaihtoehtoisen totuuden viralliseksi tilastototuudeksi.
Nykyisestä menosta on kirjoitettu paljon. Yksi uusimmista kirjoista on kotimainen ”Totuuden jälkeen”. Kirjassa esitetään viisi tapaustutkimusta totuudenjälkeisyydestä. Yksi näistä tulee tilastomaailmasta ja koskee keskustelua julkisen sektorin koosta Suomessa.
Presidentti Niinistön puheeseen tammikuussa 2014 oli kirjoitettu seuraava väittämä: ”Julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on Suomessa 58 prosenttia.”
Kun en tiedä puheen kirjoittajaa, en osaa arvioida, oliko tuon harhaisen väittämän paneminen puheeseen tarkoitushakuisuutta vai tietämättömyyttä. Joka tapauksessa siitä alkoi vilkas keskustelu Suomen julkisen sektorin koosta. Ja isohan se onkin, sitä ei käy kiistäminen.
Keskustelu oli kaksijakoista. Pääkirjoitustoimittajat ja monet poliitikot nielaisivat väitteen sellaisenaan. Taloustoimittajat olivat kriittisempiä tämän mittarin suhteen, pitivät sitä – perustellusti – vaihtoehtoisena totuutena.
Tilastokeskus tuli mukaan keskusteluun. Jo puhetta seuraavana päivänä Savelan Olli esitti Taloussanomissa kriittisiä huomioita. Mutta sekava keskustelu jatkui.
Pari viikkoa Niinistön puheen jälkeen Tilastokeskus puuttui keskusteluun pääjohtajan arvovallalla, Marjo Bruunin blogilla ”Miten mitata julkisen sektorin kokoa”. Pelkistettynä Marjo kertoi Ollin tavoin, että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on noin 20 prosenttia, kun taas julkisten menojen suhde bruttokansantuotteeseen on tuo 58 prosenttia.
Totuuden jälkeen -kirja kertoo: ”Keskusteluun julkisen sektorin koosta Bruunin kirjoituksesta tuli eräänlainen järjen ääni”.
Tämän jälkeen media alkoi käyttää oikeita käsitteitä ja oikeita lukuja. Jotkut poliitikot jatkoivat puheissaan väärien tietojen käyttöä, koska se sopi heidän tarkoituksiinsa.
Kirjasta vielä toinenkin lainaus, jonka pitäisi motivoida Tilastokeskusta ottamaan osaa keskusteluihin: ”Tilastokeskuksen pääjohtajan blogikirjoitus toimii esimerkkinä sitä, kuinka oikea-aikainen ja selkeästi argumentoitu asiantuntijatieto voi vaikuttaa julkiseen keskusteluun.”
Hyvin erikoista oli, että julkisen sektorin kokoa koskeneesta kirjoittelusta tehtiin peräti kolme kantelua Julkisen sanan neuvostoon (JSN). Kuka kanteli, se ei käy dokumenteista selville.
JSN antoi kaikissa kolmessa tapauksessa langettavan tuomion!
Me rehelliset suomalaiset voimme naureskella Trumpin vaihtoehtoisille totuuksille. Mutta ehkä ei olisi syytä.
Jo 1980-luvulla media ylläpiti kollektiivisesti vaihtoehtoista totuutta oman presidenttimme terveydentilasta.
Itsekin jouduin 1990-luvulla valtiovarainministeriön budjettiosaston johdossa olemaan hyvin valikoiva, sanoisinko taloudellinen totuusasioissa. Ja sama tuli vastaan kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkönä, erityisesti valtionyhtiöiden omistajapolitiikka-asioissa.
Talvivaaran kaivos oli minulle kaivoskansliapäällikkönä oma opetuksensa. Kipsisakka-allasvuoto tuli julkisuuteen isoin kohuotsikoin suuronnettomuutena ja ympäristökatastrofina.
Onnettomuustutkimuskeskus tutki asian (faktatarkistus!) ja kertoi, että kysymyksessä ei ollut suuronnettomuus eikä ympäristökatastrofi. Jostain syystä media ei tätä oikeata totuutta paljoa mainostanut. Vaihtoehtoinen totuus jäi voimaan ja tulee vastaani melkein joka päivä.
Palaan tuohon alussa siteeraamani kansanviisauteen. Ehkä sen aika on ohi. Kansanviisautta pitänee päivittää.
Miten olisi ”Totuus ei palaa”?
Erkki Virtanen eläköityi työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön virasta. Sitä ennen hän työskenteli valtiovarainministeriön budjettiosaston johdossa ja Tilastokeskuksessakin 1970-luvulla. ”Täysin epäpoliittinen. Vaimo, kolme lasta. Kuntoilen, mökkeilen, lueskelen, hakkaan klapeja, pelaan bridgeä, rakastan tilastoja”, Virtanen luonnehtii itseään.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.