Totuus asuntokaupasta?
Olin kirjoittamassa Tilastokeskuksen asuntomarkkinakatsaukseen kappaletta asuntokaupan vilkkaudesta. Tehtävä osoittautui kuitenkin moniulotteiseksi, ja asia kaipaa tarkempaa avaamista.
Asuntokaupan vilkkaudesta saadaan kuvaa useamman aineiston avulla, mutta koko totuutta ei kerro niistä mikään. Käytettävissä on Verohallinnon varainsiirtoveroaineisto, Kiinteistönvälitysalan keskusliiton aineisto ja Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteri. Osviittaa antavat myös väestörekisterikeskuksen tiedot asuntotuotannosta.
Vuonna 2018 käynnistyneen EU-rahoitteisen projektimme yhtenä tavoitteena on ollut tuottaa neljännesvuosittainen indikaattori kauppojen lukumäärälle. Tätä usean eri aineiston kautta tuotettavaa kokonaiskauppamäärää Tilastokeskus tuottaa vuoden 2020 aikana.
Tilastointiin on useita lähteitä
Varainsiirtoveroaineistoon kertyvät aikanaan kaikki asuntokaupat, joista on tehty varainsiirtoveroilmoitus. Aineiston kertymisessä on kuitenkin viivettä, sillä käytetyn asunnon ostajalla on aikaa kaksi kuukautta kaupanteosta maksaa varainsiirtovero. Lisäksi tähän asti suurin osa ilmoituksista on tehty paperilomakkeilla, joiden vienti Verohallinnon järjestelmään on tuonut viivettä. Tästä syystä varainsiirtoveroaineiston tietoja ei voikaan käyttää tuoreimpien ajankohtien osalta asuntokaupan aktiivisuuden arviointiin.
Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun aineisto kattaa alueesta ja rajauksista riippuen 70-80 prosenttia vanhojen osakeasuntojen kaupoista. Aineisto on ajantasainen, ja hintaseurantapalveluun kuuluvien kiinteistönvälittäjien kautta tehdyt kaupat saadaan kerralla. Aineisto on kuitenkin altis rakennemuutoksille: palveluun voi liittyä uusia välittäjiä tai joinakin kuukausina kauppojen raportointi voi olla kattavampaa kuin toisena. Aineisto ei siten ole kauppojen lukumäärissä mitaten ajassa täysin vertailukelpoinen.
Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä saadaan omalla tontilla sijaitsevien omakotitalojen kauppamäärät. Tilastokeskuksen ja Maanmittauslaitoksen julkaisemat luvut tehdyistä kaupoista eroavat vuositasolla erilaisten rajausten takia. Tässä tarkastelussa käytetään Tilastokeskuksen lukuja, sillä ne ovat saatavissa kvartaalitasolla. Tehtyjen uusien pientalokauppojen määrää voidaan arvioida erillisille pientaloille myönnetyistä rakennusluvista.
Myytyjen uusien osakeasuntojen lukumäärää voidaan arvioida KVKL:n aineiston ja Tilastokeskuksen tiedonkeruun perusteella. Suurin osa suurista rakennuttajista ja kiinteistönvälittäjät raportoivat kuukausittain myydyistä asunnoista KVKL:n hintaseurantapalveluun.
Tilastokeskuksen omalla tiedonkeruulla paikataan aukkoja KVKL:n aineistossa. Aineisto kattaa arviolta noin 80 prosenttia uusien vapaarahoitteisten asuntojen kaupoista.
Varainsiirtoveroaineisto ei sovellu uusien asuntojen kauppojen tilastointiin, sillä varainsiirtovero maksetaan uusista asunnoista vasta asunnon valmistuttua. Uusista asunnoista tehdään kauppa usein jo rakennusvaiheessa.
Asuntokauppa piristyi 2. neljänneksellä – etenkin pääkaupunkiseudulla
Suuntaa-antavia lukuja aineistoista voidaan kuitenkin laskea. Kokonaisuudessaan asuntokaupassa ollaan yhä selvästi alle vuosikymmenen vaihteen huippuvuosien. 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla asuntokauppojen kokonaislukumäärä on viime vuoden tasolla, kun käytetään vanhojen asuntojen lukumäärissä rekisteritietoja.
Asuntokaupassa tämän vuoden ensimmäinen neljännes oli vaisu eri puolilla Suomea. Toisella neljänneksellä vilkastui viime vuoteen nähden etenkin omakotitalojen kauppa (kuvio 2).
Pääkaupunkiseudulla 2. neljännes oli saatavilla olevien tietojen mukaan hyvä sekä vanhojen osakeasuntojen että omakotitalojen myynnissä. Kauppamäärät kasvoivat kokonaisuudessaan noin 4 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. KVKL:n aineiston perusteella kauppaa tehtiin jopa 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. (Kuvio 3)
Pääkaupunkiseudulla myytyjen uusien asuntojen osuus kaikista myydyistä on aineiston perusteella selvästi suurempi kuin muualla maassa.
Kolmannen neljänneksen asuntokauppaa voidaan arvioida vain KVKL:n aineiston perusteella. Aineiston mukaan vanhojen asuntojen kauppaa tehtiin koko maassa noin 6 prosenttia enemmän kuin viime vuonna ja pääkaupunkiseudulla edelleen jopa 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Uusien osakeasuntojen kauppoja eniten vuonna 2017
Uusista osakeasunnoista on saatavilla kohtuullisen vertailukelpoista aineistoa vuodesta 2015 alkaen. Uusia osakeasuntoja on myyty aineiston perusteella eniten vuonna 2017.
Vuoden 2019 1. ja 2. neljänneksellä uusia asuntoja myytiin vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä uusien asuntojen kauppa piristyi.
Uusien vapaarahoitteisten asuntojen myyntimäärät – reilut 10 000 vuodessa – kuulostavat varsin pieniltä suhteessa valmistuneiden ja aloitettujen asuntojen kokonaismäärään. Siihen sisältyvät myös ara-asunnot sekä kiinteistöosakeyhtiöiden vuokrausta varten rakennuttamat asunnot, joita on karkeasti arvioituna noin puolet valmistuneista asunnoista.
Uusien pientalojen aloitukset ovat vähentyneet vuoden 2011 alusta yli 40 prosenttia asuntojen kappalemäärillä mitattuna, mutta pysyneet viime vuosina varsin vakiona hieman yli 7 000 aloituksen tuntumassa.
Entä vuokratontilla sijaitsevat omakotitalot?
Vielä toistaiseksi lukumäärätilastoinnin ulkopuolelle jäävät omakotitalot, jotka sijaitsevat vuokratontilla. Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintarekisteri kattaa vain omalla tontilla sijaitsevat kiinteistöt. Rekisterien ja KVKL-aineiston avulla voidaan kuitenkin arvioida, missä vuokratontilla sijaitsevia pientaloja sijaitsee ja kuinka suuri osuus markkinasta on kattamatta.
Verohallinnon kiinteistötietokannasta voidaan päätellä vuokratontilla sijaitsevien omakotitalojen lukumääriä. Koko maassa vuokratontilla sijaitsee noin 11 prosenttia kaikista omakotitaloista. Pääkaupunkiseudulla osuus on noin 10 prosenttia. Helsingissä sijaitsevista omakotitaloista vajaat 20 prosenttia sijaitsee vuokratontilla, Espoossa 9 prosenttia ja Vantaalla 5 prosenttia. (Kuvio 4)
Suurista kaupungeista vuokratontilla sijaitsevia omakotitaloja on eniten Tampereella, Joensuussa, Kuopiossa ja Oulussa (yli 30 prosenttia).
Karkeita arvioita vuokratontilla sijaitsevien myytyjen omakotitalojen kauppamääristä voidaan esittää KVKL:n aineiston perusteella. KVKL:n tietojen mukaan myydyistä omakotitaloista koko maassa noin 15 prosenttia sijaitsee vuokratontilla. Pääkaupunkiseudulla vuokratontilla sijaitsevien omakotitalojen osuus myydyistä on hieman pienempi, noin 10 prosenttia. Osuudet ovat pysyneet varsin vakaina 2010-luvulla.
Varainsiirtoveron ilmoittaminen muuttuu marraskuussa
Marraskuussa 2019 varainsiirtoveron ilmoittaminen muuttuu, ja se toisaalta tukee mutta toisaalta haastaa edelleen vanhojen osakeasuntojen kauppojen lukumäärien tilastointia. Kiinteistönvälittäjien tulee marraskuusta alkaen ilmoittaa varainsiirtoveron maksusta sähköisellä lomakkeella paperilomakkeen sijaan.
Varainsiirtoveroilmoitusten kertyminen nopeutuu, kun paperilomakkeen käyttö vähenee, ja siten lukumäärien rekisteripohjainen tilastointi reaaliaikaistuu.
Lakimuutoksessa varainsiirtoveron ilmoittamisesta tulee pakollista. Siten lukumäärät eivät ole tulevaisuudessa täysin vertailukelpoiset aiempien ajankohtien tietoihin, sillä aiemmin osa varainsiirtoveroilmoituksista on jätetty tekemättä.
Tilastokeskuksen vuoden 2020 puolella tuotantoon tuleva lukumääräindikaattori tarjoaa kuitenkin jatkossa parhaimman eri aineistoja yhdistelevän kokonaiskuvan kaupankäynnin aktiivisuudesta.
Kirjoittaja on yliaktuaari Tilastokeskuksen yritystilastot -yksikössä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.