Tasapainottaako koronavirus Suomen matkustustaseen?
Lentohäpeä on nostanut päätään etenkin Ruotsissa ympäristötietoisuuden lisääntyessä. Koronavirus on romahduttanut matkailun maailmanlaajuisesti.
Voisiko matkailu vähentyä pysyvästi ilmastonmuutoksen ja tartuntatautien pelon takia?
Millaisia vaikutuksia matkailun vähenemisellä olisi Suomen talouteen?
Matkailun vähenemisellä on laajat taloudelliset vaikutukset myös Suomessa. Matkailusta elävät yritykset ovat tiukoilla. Matkailutoimialoilla työskenteli 142 100 henkeä vuonna 2018.
Matkailutulojen romahdus näkyy myös koko talouden tasolla. Matkailutilinpidon mukaan matkailu aikaansaa 2,7 prosenttia Suomen bkt:sta. Arvonlisällä mitattuna matkailu on samansuuruinen esimerkiksi metsäteollisuuden kanssa.
Matkailulla on kuitenkin myös yksi negatiivinen vaikutus Suomen talouteen: matkustustaseemme on noin 2 miljardia alijäämäinen. Suomalaiset matkailijat kuluttavat noin 5 miljardia euroa ulkomailla, kun ulkomaiset matkailijat kuluttavat Suomessa vain noin 3 miljardia euroa. (Kuvio 1)
Kuvio 1. Matkailutulot- ja menot sekä matkustustaseen alijäämä
Alijäämä kasvoi erityisesti venäläisten matkailijoiden romahduksen takia vuosina 2014-2015 ja on sen jälkeen pysynyt noin kahdessa miljardissa.
Suomalaisten matkailu on kasvanut tasaisesti lähes koko 2000-luvun, mikä näkyy myös ulkomailla kulutetussa rahamäärässä.
Suuri osa alijäämästä johtuu eurooppalaisten matkailutottumuksista: suomalaiset matkustavat ja kuluttavat enemmän rahaa Euroopassa kuin eurooppalaiset Suomessa. Vuoden 2019 ennakkotietojen mukaan suomalaiset kuluttivat Euroopan matkoillaan noin 3,9 miljardia euroa, kun puolestaan eurooppalaiset kuluttivat Suomessa vain 2,4 miljardia euroa.
On kuitenkin myös yksittäisiä maita, joiden kanssa Suomen matkustustase on ylijäämäinen. Esimerkiksi venäläiset käyttivät vuonna 2019 Suomessa noin 605 miljoonaa euroa, suomalaiset Venäjän-matkoillaan vain 75 miljoonaa euroa.
Myös kiinalaisten turistien viime vuosien kasvu on näkynyt Suomen ja Kiinan välisessä matkustustaseessa. Kiinalaiset matkailijat kuluttivat vuonna 2019 Suomessa 261 miljoonaa euroa, suomalaiset matkailijat Kiinassa vain 38 miljoonaa euroa.
Miten matkailun raju vähentyminen sitten vaikuttaa Suomen matkustustaseeseen?
Kun matkailuun kulutettu raha vähenee globaalisti, niin alijäämäisten maiden kuten Suomen alijäämä todennäköisesti supistuu. Suhteellisen alijäämän muutos riippuu siitä, väheneekö suomalaisten ulkomaan matkailu samassa suhteessa kuin ulkomaalaisten matkailu Suomeen.
Suomen matkailutulojen ja matkailumenojen suhde on liikkunut 0,5:n ja 0,8:n välillä eli menot ovat olleet jopa tuplasti suuremmat kuin tulot (kuvio 2). Jos suomalaisten matkailu ulkomailla vähenee enemmän kuin ulkomaalaisten matkailu Suomeen, niin matkailumenojen ja matkailutulojen ero pienenee myös suhteellisesti mitattuna.
Kuvio 2. Suomen matkailutulojen ja -menojen suhde
Matkustustaseella on merkittävä vaikutus Suomen vaihtotaseeseen. Vuonna 2019 vaihtotase oli 1,8 miljardia alijäämäinen. Jos matkustustase olisi ollut tasapainossa ja muut erät pysyneet samoina, vaihtotase olisi ollut hieman plussalla.
Ulkomaan matkailun vähenemisellä on myös positiivinen vaikutus kotimaiseen kysyntään. Jos ulkomaan matkailu vähentyy pidemmäksi aikaa, menee iso osa matkailuun kulutetusta rahasta kotimaisten hyödykkeiden kulutukseen, kuten kotimaan matkailuun. Tämä voisi auttaa myös Suomen taloutta toipumaan koronaviruksen taloudellisista vaikutuksista.
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen matkailu- ja liikennetilastoissa.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.