Tilastokeskuksen etusivulle
HakuPalauteHakemisto
 

Palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin tietotarve ja tiedon saatavuus

Palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin tarkoituksena on tuottaa laadukasta tietoa kansantalouden tilinpidon ja maksutasetilastoinnin tarpeita varten. Kansantalouden tilinpito ja maksutasetilastointi tehdään kansainvälisten sopimusten ja asetusten mukaisina.

Sisällys

1. Tilastoinnin tausta ja työnrajaus

1.1 Tausta ja nykytilanne

Palvelujen ulkomaankaupan tilastointi suoritettiin ennen vuotta 1999 Suomen Pankissa pankkien raportoimien yritysten maksuaineistojen avulla. Käytetty menetelmä perustui valuuttalakiin, jonka mukaisesti Suomessa asuvat ja Suomessa yritystoimintaa harjoittavat olivat velvollisia ilmoittamaan Suomen Pankille ulkomaisista liiketoimistaan.

Järjestelmä kehitettiin valuuttasäännöstelyn aikana, mutta se koettiin viime vuosina kalliiksi ja tehottomaksi tiedonhankinta tavaksi. Suomen liittyminen EMUun ja euron syntyminen loivat pankeille ja yrityksille uuden toimintaympäristön. Näiden seurauksena entinen valuutanvaihtoon perustuva tilastointi on menettänyt merkityksensä EMU-alueen maiden osalta. Maksuaineiston heikkenemisen myötä on syntynyt tarve kehittää palvelujen ulkomaankaupan tilastointia.

Kesällä 1998 Suomen Pankin tietopalveluosasto ilmoitti pankeille ja yrityksille maksutaseen laadintaa varten suoritetun ulkomaisten maksujen tiedonkeruun loppumisesta 1.1.1999. Syksyllä 1998 Suomen Pankki ja Eurostat solmivat "Gentleman's Agreement" sopimuksen maksutasetietojen toimittamisesta Eurostatiin.

Tämän seurauksena joulukuussa 1998 Suomen Pankki ja Tilastokeskus allekirjoittivat sopimuksen, jolla sovittiin palvelujen ulkomaankaupan vuositietojen tilastoimisesta Tilastokeskuksessa. Tilastointi suoritetaan Yritysten rakenteet -yksikössä, joka muutenkin kerää vuositietoa yritysten toiminnasta ja taloudesta.

Tilastoinnin tarkoitus

Palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin tarkoituksena on tuottaa laadukasta tietoa kansantalouden tilinpidon ja maksutasetilastoinnin tarpeita varten. Kansantalouden tilinpito ja maksutasetilastointi tehdään kansainvälisten sopimusten ja asetusten mukaisina. Näin ollen palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin tulee lähtökohtaisesti täyttää:
1) Suomen valtion ja IMF:n väliset sopimukset (perustuu lakiin 112/77),
2) Eurostatin ja Suomen Pankin välinen herrasmiessopimus ja
3) Euroopan kansantalouden tilinpidon järjestelmä (EKT-95).

IMF:n tavoitteet ja vaatimukset palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnille sisältyvät IMF:n julkaisemaan maksutasekäsikirjaan (Balance of Payments Manual, 1993 5th edition). IMF:n tietovaatimukset antavat tilastoinnille minimivaatimukset, jotka tulee toteuttaa. Eurostatin kanssa tehdyssä herrasmiessopimuksessa puolestaan määritellään mm. aikataulut ja tietojen toimitustarkkuus, joihin Suomi on sitoutunut. Näiden lisäksi tilastoinnin tulee varmistaa myös kansantalouden tilinpidon tietotarpeet, jotka on määritelty EKT-95 käsikirjassa.

Alkuun

Tilastoinnin tavoitteet ja lopputulos

Päämääränä on tuottaa palvelujen ulkomaankaupasta luotettavaa ja kattavaa tietoa maksutasetilastointia sekä kansantalouden tilinpidon huoltotasetta, tarjonta-kysyntätauluja ja panos-tuotostauluja varten. Päämäärän saavuttamiseksi on palvelujen ulkomaankaupan tilastoimiseksi asetettu projekti.

Projektin tavoitteena on selvittää palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin kansalliset ja kansainväliset tietotarpeet sekä suunnitella tiedonkeruu. Palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin tiedonkeruu toteutetaan määrävuosittain joka kolmas vuosi . Ensimmäinen tiedonkeruu toteutetaan keväällä 2000 koskien tilastovuotta 1999. Tiedonkeruulla pitäisi pystyä tuottamaan tietoa palvelujen ulkomaankaupasta maittain ja palvelutyypeittäin. Projektin tavoitteena on parantaa palvelutaseen erien tasotietojen ja maittaisten jakaumatietojen laatua.

1.2 Työnrajaus

Lähtöolettamusten mukaan projekti kattaa kaikki IMF:n Balance of Payments käsikirjassa (5.painos 1993) määrittelemät palvelut (kts. liite 1) , joita vievät tai tuovat kotimaiset eri toimialoilla toimivat yritykset. Palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin ulkopuolelle Tilastokeskuksen Yritysten rakenteet (YR)-yksikkö voi kuitenkin jättää kuljetus-, matkustus-, rahoitus- ja vakuutuspalvelut. Näitä koskevat tilastot tuotetaan muista Tilastokeskuksen lähteistä.

Kuljetuspalvelujen viennin laskee Taloudelliset olot -yksikkö (TO) siten, että merikuljetusten laskemisessa se käyttää Yritysten suhdanteiden (YS:n) bruttorahtitilastoa. Lentokuljetusten laskemisessa käytetään suoraa kyselyä Finnairille. Palvelujen ulkomaankaupankyselyyn ei oteta mukaan kuljetuspalveluita, sillä myös Tullihallitus pyrkii auttamaan Tilastokeskusta tarvittavien tietojen keräämisessä. Matkustuspalveluista tietoa saadaan YS-yksikön Suomalaisten matkat -tilastosta. Tätä tietoa täydennetään rajahaastatteluilla.

Vakuutuspalvelujen viennin laskee TO-yksikkö oman vakuutusyhtiöille suunnatun kyselynsä avulla. Vakuutuspalvelujen tuonti on ongelmallisempi, mutta sen uskotaan olevan vähäistä. Rahoituspalvelut lasketaan TO-yksikön tuottaman pankkitilaston avulla.

Alkuun

2. Tietotarpeet

2.1 Kansainväliset taustat

Ensisijaisesti palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnille reunaehdot tulevat Suomen valtion ja IMF:n välisestä sopimuksesta. Sopimuksen mukaan Suomi on sitoutunut toimittamaan IMF:lle kaikki sellaiset tiedot, jotka rahasto katsoo toiminnalleen tarpeelliseksi. Erikseen on mainittu mitä tietoja tarvitaan maksutasetilaston laadintaa varten. Tämän lisäksi Suomi on sitoutunut Euroopan Kansantalouden Tilinpitojärjestelmään (EKT-95). EKT-95:ssä on määritelty P-60 luokitus, jonka tarkkuudella tilinpito tarvitsee tavara- ja palvelutietoa (liite 2).

Palvelujen ulkomaankaupan tilastojen tarve kasvaa globalisoitumisen ja kansainvälisten kauppaneuvottelujen myötä. WTO (World Trade Organization) tarvitsee tilastoja kansainvälisiä palvelukaupan neuvotteluja varten. Tällä hetkellä tärkeimpiä palvelujen kauppaan liittyviä sopimuksia on GATTin Uruguayn kierroksella sovittu ja vuonna 1995 voimaanastunut GATS-sopimus (General Agreement on Trade in Services). Seuraava kansainvälisen kaupan neuvottelukierros on tarkoitus aloittaa vuonna 2000. Neuvotteluissa on tarkoitus käyttää enenevässä määrin palvelujen ulkomaankaupan tilastoja, minkä johdosta tilastojen laatuun ja yksityiskohtaisuuteen kiinnitetään jatkossa erityisesti huomiota.

Kansainväliset järjestöt, YK, IMF, OECD, Eurostat ja WTO, ovat yhdessä valmistelleet käsikirjaa palvelujen kansainvälisen kaupan tilastoimisesta. Käsikirjan avulla pyritään harmonisoimaan järjestöjen tietotarpeet sekä yhtenäistämään maiden käytäntöjä palvelujen ulkomaankaupan tilastoimisessa. Käsikirjasta on saatavilla vedos OECD:n internet-sivuilta osoitteesta http://www.oecd.org/std/tradhome.htm (katso keltainen palkki "Draft Manual on Trade in Services"). Syksyllä 1999 käsikirja on lähtenyt maailmanlaajuiselle kommentointikierrokselle, jonka palautteita odotetaan vuoden loppuun saakka. Suunnitelmissa on, että vuoden 2000 maaliskuuhun mennessä käsikirja on lopullisessa muodossaan.

Käsikirjassa esitellään palvelujen ulkomaankaupan tietotarpeet siten, että tietojen harmonisointi on jo suoritettu. Esitetty tietotarve (liite 4, EBOPS-luokitus) kattaa mainittujen järjestöjen tietotarpeet. Tietotarpeen luokittelussa on huomioitu myös YK:n kansantalouden tilinpidon käsikirjassa (System of National Accounts, SNA 1993) määritellyt tietotarpeet sekä ISIC Rev. 3 ja CPC v1.0 luokitukset.

Käsikirja antaa täten erinomaisen kehikon palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnille. Kirja sisältää yksityiskohtaiset tiedot tietotarpeista ja niiden määritelmistä. Se ei kuitenkaan ota kantaa tilastoimiseen liittyvään problematiikkaan kuten esim. kohdejoukon määrittelyyn ja kattavuuteen.

Alkuun

2.2 Palvelujen kansainvälinen jaottelu

Palvelujen luokittelua palvelutyypin mukaan voidaan tehdä kolmen erilaisen luokituksen mukaan. Luokitukset poikkeavat toisistaan ainoastaan tarkkuustasoillaan.

IMF:n luokitus

IMF:n maksutasekäsikirjaan perustuva BPM5-luokitus (liite 1) on karkein luokitus. Luokituksessa on 30 varsinaista luokkaa, 9 luokkaa lisäerittelyjä varten sekä kaksi muistioluokkaa (memorandum item).

P-60 luokitus

EKT-95:een perustuva tavara- ja palveluluokitus P-60 (liite 2) on tarkempi luokitus kuin edellä mainittu IMF:n luokitus. Luokituksella on selvä yhteys Euroopan toimiala- (Nace Rev. 1) ja tuoteluokitukseen (CPA) ja se kattaa kaikki toimialat. Palvelujen osalta luokitus noudattaa melko pitkälle EBOPS-palveluluokitusta. Muista luokituksista P-60 poikkeaa lähinnä tarkkuustasoltaan ja kotimaisuus näkökulmastaan. Esimerkiksi koulutus- ja terveydenhoitopalveluita ei ole otettu omiksi luokiksi IMF:n eikä Eurostatin luokituksissa. Myöskään kotimaassa yleistä kiinteistöalan palvelua ei ole sisällytetty palvelujen ulkomaankaupan luokituksiin.

Eurostatin luokitus

Eurostat on tehnyt oman luokittelunsa (liite 3) , joka on yksityiskohtaisempi kuin IMF:n luokitus. Luokitus perustuu Eurostatin Balance of Payments: Vademecum dokumenttiin. Eurostatin BOP:Vademecum luokituksessa on 85 varsinaista luokkaa ja 21 muistioluokkaa. Kaikki luokat tulee jaotella maittain tason 1 mukaisina. Tarkemmalla maajaottelulla tulee luokitella 46 luokkaa. Maajaottelusta tarkemmin kohdassa 2.3 ja liitteessä 5.

Alkuun

EBOPS-luokitus

Tarkimman tason luokitus on EBOPS-luokitus (Extended Balance of Payments Services) (liite 4) , johon sisältyy edellä mainittujen kansainvälisten järjestöjen tietotarve kokonaisuudessaan. Luokkia on yhteensä 112 kappaletta, joista 23 on muistioluokkia. Tietojen luokittelua on tarkennettu melkoisesti "alkuperäiseen" BPM5-luokitukseen nähden.

Luokituksen laajennus johtuu lähinnä tietotarpeiden harmonisoinnista IMF:n, OECD:n ja Eurostatin tietojen välillä, EKT-95:sta sekä kansainvälisten kauppaneuvottelujen tarpeista. Kokonaisuudessaan luokitusta ei tarvitse ottaa heti käyttöön, vaan palvelujen ulkomaankaupan tilastointia koskevassa käsikirjassa on erikseen jaoteltu korkeamman ja alemman prioriteetin tietotarpeet.

EBOPSin prioriteetit

Korkeamman prioriteetin luokituksen käyttöönotossa saavat seuraavat osa-alueet:

  • 1) BPM5-käsikirjan luokituksen käyttöönotto,
  • 2) EBOPS-ensimmäisen vaiheen erittelyt,
  • 3) EBOPS-toisen vaiheen erittelyt eli muistioluokat.

Alemman prioriteetin muuttujat:

  • 4) Ulkomailla työskenteleviä henkilöitä koskevat tilastot ja
  • 5) GATS-neuvotteluja varten tarvittavien palvelujen jakaminen tarjontamallien 1,2 ja 4 mukaisesti.

Vaiheet tulee toteuttaa mahdollisimman pian, mutta toteuttamisjärjestykseen ei käsikirja anna ohjeita. Luonnollista olisi kuitenkin toteuttaa vaiheet esitetyssä järjestyksessä.

Tarjontamallit

WTO:n käyttämä maksutasetilastoinnin kuvaaman kaupan määrittely on huomattavasti perinteistä määrittelyä tarkempi ja yksityiskohtaisempi. WTO:n mallissa kauppa jaetaan neljän eri tarjontamallin mukaan. Tarjontamallien avulla pyritään helpottamaan GATS-neuvotteluja, joissa maat esittävät erilaisia velvoitteita ja sitoumuksia palveluluokituksen ja tarjontamallin avulla. Tämän johdosta on tärkeätä saada palvelujen jaottelu tehtyä myös tarjontamallien mukaisina.Tarjontamallien jaottelu:

  • 1) Rajan ylittävä tarjonta (cross border supply): Tämä toteutuu kun palvelua tarjotaan kotimaasta ulkomaille. Tuottajan ja kuluttajan ei tarvitse kohdata. Rajan ylittävässä tarjonnassa palvelu sisältyy tuotteeseen (esim. tietokonedisketti tai maalaus) tai palvelu välitetään telekommunikaatiolinjojen, postin tms. välityksellä (kirje, fax tai tietojen siirto).
  • 2) Kulutus ulkomailla (consumption abroad): Toinen malli toteutuu kun palvelua tarjotaan toiseen maahan siirtyneelle henkilölle, joka ei ole alueen asukas esimerkkinä tällaisesta palvelusta on turismi.
  • 3) Kaupallinen olemassaolo (commercial precense): Kolmas malli toteutuu kun palvelun tuottaja yhdessä maassa tarjoaa palvelua kaupallisesti toisessa maassa. Esimerkiksi ulkomaisten omistamien tytäryritysten, edustajatoimistojen ja haarakonttorien myynti.
  • 4) Luonnollisen henkilön läsnäolo (presence of natural persons): Neljäs malli toteutuu kun jonkun maan palvelun tarjoaja tarjoaa palvelua toisessa maassa. Palvelun tarjoaja voi olla yksityishenkilö tai ulkomaisen yrityksen työntekijä. Neljäs malli käsittää yleensä lyhytaikaisen työllistymisen. (GATS ei kata vakituista työllistymistä).

Palvelujen ulkomaankaupassa tulevat kyseeseen mallit 1, 2 ja 4, sillä tarjontamalli kolme katsotaan kuuluvan FATS tilastointiin.

2.3 Maajaottelu

Edellä mainittu palvelujen ulkomaankaupan tilastoinnin käsikirja ja IMF:n BMP5-käsikirja eivät ota kantaa maajaotteluun. Eurostatin BOP-Vademecum dokumentti esittää hyvin selkeästi maajaottelun. Maajaottelu on jaoteltu usealle eri tarkkuustasolle. Tasoja on tällä hetkellä 3 ( 1, 3 ja 4). Tasoista 0 ja 2 luovuttiin koska niiden hyöty ja käyttö katsottiin vähäiseksi. Liitteessä 5 on kuvattu tasot 1 ja 3 tarkemmin.

Suomi on Eurostatin kanssa tehdyssä Gentleman's Agreementissa sopinut tuottavansa osan tiedoista tason 1 mukaisina ja osan tiedoista jaottelun EU/muu maailma mukaisena . Tämä tuskin riittää Eurostatin tarpeisiin, vaan tulisikin pyrkiä jonkin asteiseen tason 3 tietojen tuottamiseen.

2.4 Kotimaiset tarpeet

Kotimaiset palvelujen ulkomaankaupan tilastoon kohdistuvat tietotarpeet tulevat lähinnä Kansantalouden tilinpidosta. Kansantalouden tilinpito käyttää palvelukaupan tietoja aggregaattitasolla viennin ja tuonnin laskemiseksi huoltotasetta varten. Lisäksi tietoja tarvitaan yksityiskohtaisemmalla tarkkuudella (P-60 luokitus) panos-tuotostauluissa sekä tarjonta- ja käyttötauluissa.

Tilinpidon tarpeiden perusteella näyttäisi siltä, että BPM5 taso on riittävä. Panos-tuotos tauluja varten tarvitaan kuitenkin BOP-Vademecum luokittelun tarkkuutta. Ainoastaan luokkia 215-217, 238-239, 241-243, 275-277 ja 280-283 ei huomioida panos-tuotos tauluissa.

Suomen Pankki tarvitsee palvelujen ulkomaankaupan tietoja maksutasetilastointia varten. Se joutuu toimittamaan tiedot palvelukaupasta myös Euroopan keskuspankille (EKP). EKP tarvitsee ulkomaankauppatiedot jaoteltuna euroalueeseen ja euron ulkopuoliseen alueeseen.

Yritykset ja toimialajärjestöt ovat esittäneet toiveensa saada tietoa ulkomaankaupasta jaoteltuna tavaroihin ja palveluihin. Näiden lisäksi ei ole muita suoranaisia palvelujen ulkomaankauppaan liittyviä tietotarpeita.

Alkuun

3. Tietojen saatavuus

Palvelujen ulkomaankaupasta on saatavilla hajanaisia tietoja, joiden käyttökelpoisuus vaihtelee aineistosta toiseen.

3.1 Yritysrekisteri

Yritysrekisteristä on saatavilla tieto siitä, harjoittaako yritys tuonti, vientiä tai molempia. Tätä tietoa voidaan hyväksikäyttää kohdejoukon määrittelyssä.

3.2 ALV-aineisto

Tilastokeskus saa verottajalta arvonlisäveroaineiston kuukausittain. Aineisto on yritystasolla ja siitä on saatavilla erilaisia myyntiin ja ostoihin liittyvää kuukausitietoa. Erityisen kiinnostavia muuttujia ovat:

  • 209 Veroton liikevaihto,
  • 210 Tavaran myynti EU-maihin ja
  • 211 Tavaraostot EU-maista.

Ensimmäiseen muuttujaan eli numeroon 209 sisältyvät palvelut, jotka verotetaan muualla kuin Suomessa. Tähän sisältyvät siis ne palvelut, jotka viedään Suomen ulkopuolelle. Muuttujaan sisältyy kuitenkin myös muita eriä kuten tavaran myynti EU:n ulkopuolelle, veroton matkailijamyynti, veroton myynti diplomaateille ja varastointimenettelyihin liittyvät verottomat myynnit. Tämän johdosta muuttujan käyttäminen jonkinlaisena palvelujen viennin indikaattorina ei tunnu hyvältä.

Kaikkia mainittuja muuttujia voidaan kuitenkin käyttää sekä rakennetilaston aineiston että tulevan kyselyn aineiston tarkastamisessa.

3.3 Tullihallituksen aineisto

Tullihallituksen aineistosta on saatavilla yritysten tavaroiden viennit ja tuonnit. Aineisto ei sellaisenaan hyödytä palvelujen ulkomaankaupan tilastointia, mutta aineisto voidaan yhdistää yritysten rakennetilastoaineiston kanssa. Tällöin saadusta aineistosta voidaan haravoida ne yritykset, jotka ilmoittavat rakennetilastossa suurempia vienti-/tuontilukuja mitä tullihallituksen aineistossa on ilmoitettu. Tällaisia yrityksiä on hyvä tarkastella lähemmin, sillä ylijäämä saattaa selittyä palvelujen ulkomaankaupalla.

3.4 Rakennetilaston aineisto

Yritysten rakennetilastosta on saatavilla tilastovuodesta 1998 Yrityksen vienti ja tuonti alueittain jaoteltuna EMU-maat, muut EU-maat ja muut EU:n ulkopuoliset maat. Kun tiedot yhdistetään tullihallituksen aineiston kanssa, voidaan haarukoida palvelun vientiä ja tuontia harjoittavia yrityksiä.

3.5 Toimialajärjestöjen tilastot

Toimialajärjestöjen tilastojen tietosisällön selvitys on vielä kesken. Lähtöolettamuksena on kuitenkin se, että järjestöt tuottavat vähän palvelujen ulkomaankauppaa koskevaa tilastotietoa. Vaikka jotkut järjestöt pitäisivätkin tällaista tilastoa on kyseenalaista ovatko nämä tiedot vertailukelpoisia ulkomaankaupan kyselyssä saatujen vastausten kanssa. Erityisesti ongelmia saattavat synnyttää erilaiset palvelutyypitykset sekä palvelujen määritelmät.     Alkuun

Liite 1:BPM5-luokitus

nro koodi luokitustaso sisältyy
BPM5-manuaaliin
Palvelutyyppi
1 205 1 BPM5 Kuljetus
2 206 2 BPM5 Merikuljetus
3 207 3 BPM5 Matkustajat
4 208 3 BPM5 Rahti
5 209 3 BPM5 Muut
6 210 2 BPM5 Lentokuljetus
7 211 3 BPM5 Matkustajat
8 212 3 BPM5 Rahti
9 213 3 BPM5 Muut
10 214 2 BPM5 Muu kuljetus
11 215 3 BPM5 Matkustajat
12 216 3 BPM5 Rahti
13 217 3 BPM5 Muut
14 236 1 BPM5 Matkustus
15 237 2 BPM5 Liikematkat
16 240 2 BPM5 Henkilökohtaiset matkat
17 241 3 L Terveyteen liittyvät kulut
18 242 3 L Koulutukseen liittyvät kulut
19 243 3 L Muut
20 245 1 BPM5 Posti- ja telekommunikaatiopalvelut
21 249 1 BPM5 Rakennuspalvelut
22 253 1 BPM5 Vakuutuspalvelut
23 260 1 BPM5 Rahoituspalvelut
24 262 1 BPM5 Tietotekniikka- ja informaatiopalvelut
25 266 1 BPM5 Royaltit ja lisenssimaksut
26 268 1 BPM5 Muut liike-elämän palvelut
27 269 2 BPM5 Välityspalvelut ja muut kauppatoimintaan liittyvät palvelut
28 272 2 BPM5 Operatiiviset leasingit
29 273 2 BPM5 Sekalaiset liike-elämänpalvelut, ammatti- ja tekniset palvelut
30 274 3 L Lainopilliset ja kirjanpidolliset palvelut, johdon konsultointi- ja pr-palvelut
31 278 3 L Mainonta-, markkinointitutkimus- ja gallup-kyselypalvelut
32 279 3 L Tutkimus- ja kehittämispalvelut
33 280 3 L Arkkitehti-, insinööri ja muut tekniset palvelut
34 281 3 L Maatalous-, kaivannais- ja prosessointipalvelut (on-site processing services)
35 284 3 L Muut
36 287 1 BPM5 Henkilökohtaiset-, kulttuuri- ja virkistyspalvelut
37 288 2 BPM5 Audio-visuaaliset ja siihen liittyvät palvelut
38 289 2 BPM5 Muut henkilökohtaiset, kulttuuri- ja virkistyspalvelut
39 291 1 BPM5 Julkiset palvelut, muualle kuulumattomat
Muistioluokat (Memorandum items):
40 060 1 M Bruttovakuutusmaksut
41 065 1 M Bruttovakuutuskorvaukset

BPM5 = standardikomponentti BPM5:ssa

L = lisäkomponentti BPM5:ssa

M = muistioluokka (memorandum item) BPM5:ssa

Alkuun

Liite 2:P-60 luokitus (EKT-95)

Tunnus Kuvaus Viittaus CPA:han
1 Maa- ja riistataloustuotteet sekä niihin liittyvät palvelut 1
2 Metsätaloustuotteet sekä niihin liittyvät palvelut 2
5 Kala- ja muut kalastustuotteet sekä niihin liittyvät palvelut 5
10 Kivi- ja ruskohiili; turve 10
11 Raakaöljy ja luonnonkaasu sekä niiden tuotantoon liittyvät palvelut ilman öljyn- ja kaasunetsintää 11
12 Uraani- ja toriummalmit 12
13 Metallimalmit 13
14 Mineraalien kaivun ja louhinnan muut tuotteet 14
15 Elintarvikkeet ja juomat 15
16 Tupakkatuotteet 16
17 Tekstiilit 17
18 Vaatteet; turkikset 18
19 Nahka ja nahkatuotteet 19
20 Puutavara ja puutuotteet sekä korkki- ja punontatuotteet (poislukien huonekalut) 20
21 Massa, paperi ja paperituotteet 21
22 Painotuotteet sekä ääni-, kuva- ja atk- tallenteet 22
23 Koksi, öljytuotteet ja ydinpolttoaine 23
24 Kemikaalit, kemialliset tuotteet ja tekokuidut 24
25 Kumi- ja muovituotteet 25
26 Muut ei-metalliset mineraalituotteet 26
27 Perusmetallit 27
28 Metallituotteet poislukien koneet ja laitteet 28
29 Muualla luokittelemattomat koneet ja laitteet 29
30 Konttori- ja tietokoneet 30
31 Muut sähkökoneet ja -laitteet 31
32 Radio-, televisio- ja tietoliikennevälineet 32
33 Lääkintäkojeet, hienomekaaniset kojeet ja optiset instrumentit sekä kellot 33
34 Autot ja perävaunut 34
35 Muut kulkuneuvot 35
36 Huonekalut; muualla luokittelemattomat teollisuustuotteet 36
37 Kierrätysraaka-aineet 37
40 Sähkö, kaasu ja lämpö 40
41 Talousvesi ja veden jakelupalvelut 41
45 Rakennustyöt 45
50 Moottoriajoneuvojen kauppa, korjaus- ja huoltopalvelut sekä polttoaineen vähittäismyyntipalvelut 50
51 Agentuuritoiminnan ja tukkukaupan palvelut, poislukien moottoriajoneuvojen kauppa 51
52 Vähittäiskaupan palvelut poislukien moottoriajoneuvojen kauppa; henkilökohtaisten ja kotitalousesineiden korjauspalvelut 52
55 Majoitus- ja ravitsemispalvelut 55
60 Maaliikenne- ja putkijohtokuljetuspalvelut 60
61 Vesiliikennepalvelut 61
62 Ilmaliikennepalvelut 62
63 Liikennettä tukevat palvelut; matkatoimistopalvelut 63
64 Posti- ja teleliikennepalvelut 64
65 Rahoituksen välityspalvelut poislukien vakuutuspalvelut 65
66 Vakuutuspalvelut poislukien pakollinen sosiaalivakuutus 66
67 Rahoitusta tukevat palvelut 67
70 Kiinteistöalan palvelut 70
71 Kotitaloustavaroiden vuokrauspalvelut 71
72 Tietojenkäsittelypalvelut 72
73 Tutkimus- ja kehittämispalvelut 73
74 Muut liike-elämän palvelut 74
75 Julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen palvelut, pakolliset sosiaalivakuutuspalvelut 75
80 Koulutuspalvelut 80
85 Terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut 85
90 Ympäristönhuoltopalvelut 90
91 Muualla luokittelemattomat järjestötoiminnan palvelut 91
92 Virkistys-, kulttuuri- ja urheilupalvelut 92
93 Muut palvelut 93
95 Työnantajakotitaloudet 95
99 Kansainvälisten järjestöjen ja ulkomaisten edustustojen palvelut 99

CPA= Euroopan yhteisöjen tuoteluokitus (Classification of Products by Activity in the European Community)

Alkuun

Liite 3:BOP- Vademecum-luokitus

Eurostatin luokitus, johonka jäsenmaat ovat sitoutuneet Gentleman's Agreementin kautta

nro koodi luokitustaso sisältyy
BPM5-manuaaliin
maa-
jako (1/3)
Palvelutyyppi
1 205 1 BPM5 1&3 Kuljetus
2 206 2 BPM5 1&3 Merikuljetus
3 207 3 BPM5 1&3 Matkustajat
4 208 3 BPM5 1&3 Rahti
5 209 3 BPM5 1&3 Muut
6 210 2 BPM5 1&3 Lentokuljetus
7 211 3 BPM5 1&3 Matkustajat
8 212 3 BPM5 1&3 Rahti
9 213 3 BPM5 1&3 Muut
10 214 2 BPM5 1&3 Muu kuljetus
Muu kuljetus jaoteltuna A)
11 215 3 BPM5 1 Matkustajat
12 216 3 BPM5 1 Rahti
13 217 3 BPM5 1 Muut
Muu kuljetus jaoteltuna B)
14 218 3   1&3 Avaruuskuljetus
15 219 3   1&3 Raidekuljetus
16 220 4   1 Matkustajat
17 221 4   1 Rahti
18 222 4   1 Muut palvelut, tukipalvelut
19 223 3   1&3 Tiekuljetus
20 224 4   1 Matkustajat
21 225 4   1 Rahti
22 226 4   1 Muut palvelut, tukipalvelut
23 227 3   1&3 Sisämaassa tapahtuva vesistökuljetus
24 228 4   1 Matkustajat
25 229 4   1 Rahti
26 230 4   1 Muut palvelut, tukipalvelut
27 231 3   1&3 Putkikuljetus
28 232 3   1&3 Muut tuki- ja apukuljetuspalvelut
29 236 1 BPM5 1&3 Matkustus
30 237 2 BPM5 1 Liikematkat
31 238 3   1 Raja- ja kausityöläisten kulutus
32 239 3   1 Muut
33 240 2 BPM5 1 Henkilökohtaiset matkat
34 241 3 L 1 Terveyteen liittyvät kulut
35 242 3 L 1 Koulutukseen liittyvät kulut
36 243 3 L 1 Muut
37 245 1 BPM5 1&3 Posti- ja telekommunikaatiopalvelut
38 246 2   1&3 Posti- ja kuriiripalvelut
41 247 2   1&3 Telekommunikaatiopalvelut
42 249 1 BPM5 1&3 Rakennuspalvelut
43 250 2   1&3 Rakentamispalvelut ulkomailla
44 251 2   1&3 Construction in the compiling economy
45 253 1 BPM5 1&3 Vakuutuspalvelut
46 254 2   1 Henkivakuutus- ja eläkerahastointi
47 255 2   1 Rahtivakuutus
48 256 2   1 Muut välittömät vakuutukset
49 257 2   1 Jälleenvakuutus
50 258 2   1 Apupalvelut
51 260 1 BPM5 1&3 Rahoituspalvelut
55 262 1 BPM5 1&3 Tietotekniikka- ja informaatiopalvelut
56 263 2   1 Tietotekniikkapalvelut
57 264 2   1 Informaatiopalvelut
60 266 1 BPM5 1&3 Royaltit ja lisenssimaksut
63 268 1 BPM5 1&3 Muut liike-elämän palvelut
64 269 2 BPM5 1&3 Välityspalvelut ja muut kauppatoimintaan liittyvät palvelut
65 270 3   1 Välityspalvelut (merchanting)
66 271 3   1 Muut kauppatoimintaan liittyvät palvelut
67 272 2 BPM5 1&3 Operatiiviset leasingit
68 273 2 BPM5 1&3 Sekalaiset liike-elämänpalvelut, ammatti- ja tekniset palvelut
69 274 3 L 1 Lainopilliset ja kirjanpidolliset palvelut, johdon konsultointi- ja pr-palvelut
70 275 4   1 Lainopilliset palvelut
71 276 4   1 Laskentatoimen palvelut, kirjanpito-, tilintarkastus-ja veroneuvontapalvelut
72 277 4   1 Johdon konsultointi ja pr-palvelut
73 278 3 L 1 Mainonta-, markkinointitutkimus- ja gallup-kyselypalvelut
74 279 3 L 1 Tutkimus- ja kehittämispalvelut
75 280 3 L 1 Arkkitehti-, insinööri ja muut tekniset palvelut
76 281 3 L 1 Maatalous-, kaivannais- ja prosessointipalvelut (on-site processing services)
77 282 4   1 Jätteiden käsittely ja haitallisuuden vähentäminen (depollution)
78 283 4   1 Muut
79 284 3 L 1 Muut
80 285 3   1 Palvelut tytäryhtiöiden välillä, muualle kuulumattomat
81 287 1 BPM5 1&3 Henkilökohtaiset-, kulttuuri- ja virkistyspalvelut
82 288 2 BPM5 1&3 Audio-visuaaliset ja siihen liittyvät palvelut
83 289 2 BPM5 1&3 Muut henkilökohtaiset, kulttuuri- ja virkistyspalvelut
84 291 1   1&3 Julkiset palvelut, muualla luokittelemattomat
85 292 2   1 Suurlähetystöt ja konsulaatit
86 293 2   1 Sotilaalliset yksiköt ja toimistot
87 294 2   1 Muut
85 982 1   1&3 Muualla luokittelemattomat palvelut
Muistioluokat (Memorandum items):
86 950     1 Rahtikuljetus (ex works basis)
87 951     1 Lehtorahti (ex works basis)
88 952     1 Merirahti (ex works basis)
89 953     1 Maarahti (ex works basis)
90 954     1 Muu rahti (ex works basis)
91 955     1 Turismi
92 956     1 Matkustajien ostamat hyödykkeet raja-alueilla
93 957     1 Hotelli- ja ravintolapalvelut
94 958     1 Postipalvelut
95 959     1 Kuriiripalvelu
96 960   M 1&3 Bruttovakuutusmaksut
97 961   M 1&3 Bruttovakuutuskorvaukset
98 972     1&3 Henkivakuutus- bruttomaksu
99 973     1&3 Henkivakuutus- bruttokorvaukset
100 974     1&3 Rahtivakuutus- bruttomaksu
101 975     1&3 Rahtivakuutus- bruttokorvaukset
102 976     1&3 Muu suoravakuutus- bruttomaksu
103 977     1&3 Muu suoravakuutus- bruttokorvaukset
104 978     1&3 Jälleenvakuutus- bruttomaksu
105 979     1&3 Jälleenvakuutus- bruttokorvaukset
106 962     1 Merchanting gross flows

BPM5 = standardikomponentti BPM5:ssa

L = lisäkomponentti BPM5:ssa

M = muistioluokka (memorandum item) BPM5:ssa

Alkuun

Liite 4:EBOPS-luokitus

EBOPS= Extended Balance of Payments Services

nro koodi luokitustaso sisältyy
BPM5-manuaaliin
Palvelutyyppi
1 205 1 BPM5 Kuljetus
2 206 2 BPM5 Merikuljetus
3 207 3 BPM5 Matkustajat
4 208 3 BPM5 Rahti
5 209 3 BPM5 Muut
6 210 2 BPM5 Lentokuljetus
7 211 3 BPM5 Matkustajat
8 212 3 BPM5 Rahti
9 213 3 BPM5 Muut
10 214 2 BPM5 Muu kuljetus
Muu kuljetus jaoteltuna A)
11 215 3 BPM5 Matkustajat
12 216 3 BPM5 Rahti
13 217 3 BPM5 Muut
Muu kuljetus jaoteltuna B)
14 218 3   Avaruuskuljetus
15 219 3   Raidekuljetus
16 220 4   Matkustajat
17 221 4   Rahti
18 222 4   Muut palvelut, tukipalvelut
19 223 3   Tiekuljetus
20 224 4   Matkustajat
21 225 4   Rahti
22 226 4   Muut palvelut, tukipalvelut
23 227 3   Sisämaassa tapahtuva vesistökuljetus
24 228 4   Matkustajat
25 229 4   Rahti
26 230 4   Muut palvelut, tukipalvelut
27 231 3   Putkikuljetus
28 232 3   Muut tuki- ja apukuljetuspalvelut
29 236 1 BPM5 Matkustus
30 237 2 BPM5 Liikematkat
31 238 3   Raja- ja kausityöläisten kulutus
32 239 3   Muut
33 240 2 BPM5 Henkilökohtaiset matkat
34 241 3 L Terveyteen liittyvät kulut
35 242 3 L Koulutukseen liittyvät kulut
36 243 3 L Muut
37 245 1 BPM5 Posti- ja telekommunikaatiopalvelut
38 246 2   Posti- ja kuriiripalvelut
39 010 3   Postipalvelut
40 011 3   Kuriiripalvelut
41 247 2   Telekommunikaatiopalvelut
42 249 1 BPM5 Rakennuspalvelut
43 250 2   Rakentamispalvelut ulkomailla
44 251 2   Construction in the compiling economy
45 253 1 BPM5 Vakuutuspalvelut
46 254 2   Henkivakuutus- ja eläkerahastointi
47 255 2   Rahtivakuutus
48 256 2   Muut välittömät vakuutukset
49 257 2   Jälleenvakuutus
50 258 2   Apupalvelut
51 260 1 BPM5 Rahoituspalvelut
52 015 2   Rahoituksen välityspalvelut pl. investointipankkitoiminta
53 016 2   Investointipankkitoiminta ja muut siihen liittyvät palvelut
54 017 2   Rahoituksen välityspalveluihin liittyvät apupalvelut
55 262 1 BPM5 Tietotekniikka- ja informaatiopalvelut
56 263 2   Tietotekniikkapalvelut
57 264 2   Informaatiopalvelut
58 020 3   Uutistoimistopalvelut
59 021 3   Keskusyksikköön pääsy ja informaation välityspalvelut
60 266 1 BPM5 Royaltit ja lisenssimaksut
61 024 2   Franchising ja muut samanlaiset palvelut
62 025 2   Muut royaltit ja lisenssimaksut
63 268 1 BPM5 Muut liike-elämän palvelut
64 269 2 BPM5 Välityspalvelut ja muut kauppatoimintaan liittyvät palvelut
65 270 3   Välityspalvelut (merchanting)
66 271 3   Muut kauppatoimintaan liittyvät palvelut
67 272 2 BPM5 Operatiiviset leasingit
68 273 2 BPM5 Sekalaiset liike-elämänpalvelut, ammatti- ja tekniset palvelut
69 274 3 L Lainopilliset ja kirjanpidolliset palvelut, johdon konsultointi- ja pr-palvelut
70 275 4   Lainopilliset palvelut
71 276 4   Laskentatoimen palvelut, kirjanpito-, tilintarkastus- ja veroneuvontapalvelut
72 277 4   Johdon konsultointi ja pr-palvelut
73 278 3 L Mainonta-, markkinointitutkimus- ja gallup-kyselypalvelut
74 279 3 L Tutkimus- ja kehittämispalvelut
75 280 3 L Arkkitehti-, insinööri ja muut tekniset palvelut
76 281 3 L Maatalous-, kaivannais- ja prosessointipalvelut (on-site processing services)
77 030 4   Maatalouspalvelut
78 031 4   Kaivannaispalvelut
79 032 4   Jätteiden käsittely ja haitallisuuden vähentäminen (depollution)
80 033 4   Muut prosessointipalvelut
81 284 3 L Muut
82 285 3   Palvelut tytäryhtiöiden välillä, muualle kuulumattomat
83 287 1 BPM5 Henkilökohtaiset-, kulttuuri- ja virkistyspalvelut
84 288 2 BPM5 Audio-visuaaliset ja siihen liittyvät palvelut
85 289 2 BPM5 Muut henkilökohtaiset, kulttuuri- ja virkistyspalvelut
86 035 3   Koulutuspalvelut
87 036 3   Terveyspalvelut
88 037 3   Muut
89 291 1 BPM5 Julkiset palvelut, muualle kuulumattomat
Muistioluokat:
90 040 1   Tavaroiden rahtikuljetus arvotettuna laskutettuun hintaan
91 041 2   Lentokuljetus
92 042 2   Merikuljetus
93 043 2   Raidekuljetus
94 044 2   Tiekuljetus
95 045 2   Sisämaassa tapahtuva vesistökuljetus
96 046 2   Putkistokuljetus
97 050 1   Turistien kulutusmenot
98 052 1   Matkustajien ja retkeilijöiden kulutusmenot
99 056 1   Hotelli- ja ravintolapalvelut
100   1   Välillisesti mitatut rahoituksen välitysmenot
101 060 1 M Bruttovakuutusmaksut
102 061 2   Bruttomaksut - henkivakuutus
103 062 2   Bruttomaksut - rahtivakuutus
104 063 2   Bruttomaksut - muut välittömät vakuutukset
105 064 2   Bruttomaksut - jälleenvakuutus
106 065 1 M Bruttovakuutuskorvaukset
107 066 2   Bruttokorvaukset - henkivakuutus
108 067 2   Bruttokorvaukset - rahtivakuutus
109 068 2   Bruttokorvaukset - muut välittömät vakuutukset
110 069 2   Bruttokorvaukset - jälleenvakuutus
111 070 1   Merchanting bruttovirrat
112 080 1   Transaktiot audiovisuaalisista palveluista

BPM5 = standardikomponentti BPM5:ssa

L = lisäkomponentti BPM5:ssa

M = muistioluokka (memorandum item) BPM5:ssa

Alkuun

Liite 5:Maajaottelu

TASO 1 TASO 3 (kukin maa eriteltynä)
WORLD kaikki yhteensä
EU-maat (EU-15) Belgia, Luxembourg, Tanska, Saksa, Kreikka, Espanja, Ranska, Irlanti, Italia, Alankomaat, Portugali, Iso-Britannia, Itävalta, Suomi, Ruotsi,
Euroopan Unionin Instituutiot (1,
EKP,
luokittelemattomat EU-maat
EU:n ulkopuoliset maat (Extra-EU-15) Islanti, Liechenstein, Norja, Sveitsi,
Muut Euroopan maat (2,
Afrikka (3,
Amerikka (4,
Aasia (5,
Kansainväliset organisaatiot pl. EU-instituutiot,
muut luokittelemattomat EU:n ulkopuoliset maat
USA USA
Kanada Kanada
Japani Japani
Muu maailma, luokittelematon (EU-15) Muu maailma, luokittelematon (EU-15)
EMU-maat (EUR-11) (6 EMU-maat (EUR-11) (6
Muut kuin EMU-maat (7 Muut kuin EMU-maat (7
Intra EUR-11, luokittelematon Intra EUR-11, luokittelematon
Extra EUR-11, luokittelematon Extra EUR-11, luokittelematon
Muu maailma, luokittelematon (EUR-11) Muu maailma, luokittelematon (EUR-11)
EFTA-maat (8 EFTA-maat (8
OECD maat
Keski- ja Itä-Euroopan maat
NAFTA
Latinalainen Amerikka
ASEAN
OPEC
ACP maat, ACP Afrikka, ACP Karibia, ACP Tyynimeri,
NICs1, NICs2A, NICs2LA
Välimeren alue, Offshore finanssikeskukset, FRF alueet
CIS:n jäsenmaat, Maghreb-maat, Mashrek-maat, MERCOSUR, hakijamaat

Alkuun

1) Euroopan Unionin instituutiot (ei tarvitse eritellä):
Euroopan Investointipankki (EIB)
Euroopan Komissio,
Euroopan Kehitysrahasto (EDF)
Euroopan Investointirahasto (EIF)
Euroopan Hiili- ja teräsyhteisö (ECSC)
Muut Euroopan yhteisön instituutiot, jotka katetaan yleisellä budjetilla:
Euroopan Parlamentti, Euroopan Neuvosto, Euroopan Tuomioistuin, Euroopan tilintarkastustuomioistuin, Talous- ja sosiaalikomitea, Aluekomitea.
Muut Euroopan yhteisön instituutiot ja organisaatiot

2) Muut Euroopan maat (eriteltävä):
Albania, Valko-Venäjä, Bulgaria, Kroatia, Tsekin tasavalta, Unkari, Puola, Romania, Venäjä, Slovakia, Slovenia, Turkki, Ukraina, Jugoslavia, Balttian maat: Viro, Latvia, Liettua

3) Afrikka (eriteltävä):
Pohjois-Afrikka (eriteltävä Egypti ja Marokko),
Muut Afrikan maat (eriteltävä Etelä-Afrikan tasavalta)

4) Amerikka (eriteltävä):
Pohjois-Amerikan maat (eriteltävä Kanada ja USA),
Keski-Amerikan maat (eriteltävä Meksiko),
Etelä-Amerikan maat (eriteltävä Argentiina, Brasilia, Chile, Kolumbia, Uruguay ja Venezuela),

5) Aasia (eriteltävä):
Lähi-Idän maat (eriteltävä Iran, Israel, Persianlahden maat, muut lähi-Idän maat),
Muut Aasian maat (eriteltävä Kiina, Hong Kong, Intia, Indonesia, Japani, Malesia, Filippiinit, Singapore, Etelä-Korea, Taiwan ja Thaimaa, Oseania ja Napaseudut (eriteltävä Australia ja Uusi-Seelanti).

6) EMU-maat (ei tarvitse eritellä):
Belgia, Luxembourg, Saksa, Espanja, Ranska, Irlanti, Italia, Alankomaat, Portugali, Itävalta, Suomi, EKP, luokittelemattomat EMU-maat

7) Extra-EUR 11 (ei tarvitse eritellä):
Tanska, Kreikka, Ruotsi, Iso-Britannia + muu maailma+ Kansainväliset organisaatiot ml. Euroopan Yhteisön Instituutiot.

8) EFTA-maat (ei tarvitse eritellä):
Sveitsi, Islanti, Liechtenstein, Norja

Takaisin palvelujen ulkomaankaupan kotisivulle

Takaisin rakennetilastojen kotisivulle

Alkuun


Päivitetty 7.10.2003

Tilastokeskus
Yritysten rakenteet / Hyödyketilastot
Marja Sjöblom
Puhelin: (09) 1734 3507
Sähköposti: marja.sjoblom@tilastokeskus.fi
Sähköposti: hyodyke.tilastot@tilastokeskus.fi



 
Tulostettava versio