Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 4.10.2017

Suomalaiset matkustivat kesällä 2017 kotimaan lisäksi Etelä-Eurooppaan

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaisten tekemien matkojen määrä pysyi ennallaan touko-elokuussa 2017 edellisvuoteen verrattuna niin kotimaassa kuin ulkomailla. Suomalaiset matkustivat kuitenkin erityisesti heinäkuussa aiempaa vuotta enemmän Etelä-Eurooppaan. Toisaalta Viroon tehtiin yöpymisen sisältäneitä matkoja vähemmän kuin edelliskesänä.

Vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2012-2017* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2012-2017* (pl. kotimaan ilmaismajoitusmatkat)

Vuoden 2017 toisella kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 16,2 miljoonaa matkaa, kun lasketaan yhteen kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Matkamäärässä ovat mukana yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi myös ulkomaan päivämatkat.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin touko-elokuussa 11,3 miljoonaa. Ilmaismajoitusmatkoja näistä oli 8,4 miljoonaa, joka oli saman verran kuin viime vuoden touko-elokuussa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa, tehtiin 2,9 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Uusimaa säilytti kärkisijansa kesän matkailumaakuntana. Maksullisen majoituksen sisältäneitä kotimaanmatkoja tehtiin myös saman verran, kuin edellisvuoden touko-elokuussa.

Heinäkuu oli kotimaassa odotetusti kesäkauden suosituin matkustuskuukausi, sillä silloin tehtiin 1,1 miljoonaa maksullisen majoituksen sisältänyttä matkaa ja 2,6 miljoonaa ilmaismajoitusmatkaa. Näistä heinäkuussa tehdyistä matkoista 17 prosenttia suuntautui Uudellemaalle.

Ulkomaille tehtiin touko-elokuussa kaikkiaan 3,4 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Ulkomaan vapaa-ajanmatkoista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin 2,7 miljoonaa. Risteilyjä, joiden aikana yövytään ainoastaan laivalla, tehtiin 0,3 miljoonaa. Lähes kaikki risteilyt suuntautuivat Ruotsiin tai Viroon. Päivämatkoja ulkomaille tehtiin touko-elokuussa myös 0,3 miljoonaa. Näistä kaksi kolmasosaa oli Viroon tehtyjä päiväristeilyjä.

Kesällä ulkomaan vapaa-ajanmatkoille lähdettiin useimmiten lentäen tai laivalla. Meriteitse tehtiin 1,4 miljoonaa matkaa ja ilmojen halki 1,5 miljoonaa matkaa. Autolla Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautui 0,3 miljoonaa matkaa.

Heinäkuu oli myös ulkomaanmatkojen osalta kesäkauden suosituin matkustuskuukausi. Yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin kokonaisuudessaan 20 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2016. Etelä-Eurooppaan suuntautuneet matkat lisääntyivät edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna yli 60 prosenttia. Välimeren rannoille matkoja tehtiin tämän vuoden heinäkuussa kaikkien aikojen ennätysmäärä, eli 230 000.

Vapaa-ajanmatkailu Viroon väheni edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui etelänaapuriimme 640 000, yönyliristeilyjä 130 000 ja päiväristeilyjä 230 000. Päiväristeilyt lisääntyivät viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, yönyliristeilyt pysyivät samalla tasolla ja kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat vähentyivät.

Myös vapaa-ajanmatkailu Ruotsiin väheni hieman edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui länsinaapuriimme kesäkaudella 380 000 ja yönyliristeilyjä 190 000.

Venäjälle suuntautuva vapaa-ajanmatkailu väheni myös edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Keski-Eurooppaan suuntautuneet vapaa-ajan matkat lisääntyivät. Läntiseen Keski-Eurooppaan matkoja tehtiin 330 000, näistä Iso-Britanniaan 110 000. Itäiseen Keski-Eurooppaan matkoja tehtiin 210 000.

Suomen viime kesän viileästä ja usein sateisestakin suvisäästä matkattiin myös varmemman auringonpaisteen kohteisiin Etelä-Eurooppaan. Välimeren pohjoispuolen valtioiden huippuhelteiseen kesään tehtiin yhteensä 610 000 matkaa, joka oli huomattavasti enemmän kuin edellisvuoden touko-elokuussa. Välimeren suosikkivaltioihin, Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan, matkojen määrä lisääntyi yli 20 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin kokonaisuudessaan hieman enemmän kuin viime vuoden touko-elokuussa. Valmismatkoja näistä yöpymisen kohdemaassa sisältäneistä matkoista oli neljännes.

Valmismatkat eivät kuitenkaan ole kesäaikaan sen suositumpia kuin muuhunkaan aikaan vuodesta. Viron yöpymisen kohdemaassa sisältäneistä matkoista 40 prosenttia oli valmismatkoja. Kreikkaan suuntautuneista matkoista pakettimatkoja oli 81 prosenttia. Sen sijaan Espanjaan ja Italiaan tehdyistä vapaa-ajanmatkoista vain pieni osa oli valmismatkoja. Espanjan-matkoista paketteja oli 12 prosenttia ja Italian-matkoista 25 prosenttia.

Vaikka touko-elokuussa ulkomailla vietetyistä lomaöistä kaksi kolmesta kului hotelleissa, niin varsinkin kesäaikaan myös sukulaisten ja tuttavien luona yövytään, sillä joka kuudes ulkomailla vietetty lomayö kului sukulaisten ja tuttavien luona.

Vapaa-ajanmatkailu on kesäkaudella selkeästi vilkkaampaa kuin muuhun aikaan vuodesta. Kotimaanmatkoja, joiden aikana yövytään maksullisessa majoituksessa, tehdään paljon enemmän kesäaikaan, samoin kuin kotimaan ilmaismajoitusmatkoja. Myös ulkomaille matkatessa yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat lisääntyvät, mutta risteilyjen ja päivämatkojen määrässä ei ole havaittavissa minkäänlaista kesähuippua, vaan ne ovat suosittuja ympäri vuoden.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin lähes miljoona työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,6 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Työmatkat kotimaassa vähenivät, mutta ulkomaille suuntautuneet työmatkat lisääntyivät viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa yhteensä 4 709 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Teemu Okkonen 029 551 2634, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Sami Saarikivi

Julkaisu pdf-muodossa (314,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 4.10.2017

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Kesä (1.5.-31.8) 2017. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/smat/2017/14/smat_2017_14_2017-10-04_tie_001_fi.html