Venäläisturismi selittää valtaosan matkailun kasvusta
Ulkomaisten matkailijoiden matkustajaliikenne Suomeen on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Erityisesti venäläisten matkailu on lisääntynyt tuntuvasti. Tilastokeskuksen toteuttaman rajahaastattelututkimuksen mukaan yhä useammat ovat Suomessa lomamatkalla.
lehtikuva
Ulkomaisten matkailijoiden matkustajaliikenne Suomeen on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Tilastokeskuksen toteuttaman rajahaastattelututkimuksen* mukaan yhä useammat ovat Suomessa lomamatkalla.
Maailmantalouden taantuman seurauksena matkustajamäärät laskivat hiukan vuonna 2009, mutta notkahduksesta toivuttiin pian. Vuosina 2010–2012 ulkomaisia matkailijoita on käynyt Suomessa enemmän kuin koskaan ennen (Kuvio 1).
Kuvio 1. Suomessa vuosina 2000–2012 käyneet ulkomaiset matkustajat
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Erityisesti venäläisten matkustus Suomeen on lisääntynyt tuntuvasti. Venäläisturismi selittääkin valtaosan koko matkailijaliikenteen kasvusta (Kuvio 2).
Kuvio 2. Suomessa vuosina 2000–2012 käyneet ulkomaiset matkustajat asuinmaan mukaan
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Muista Suomen kannalta merkittävistä matkailumaista kuten Ruotsista, Saksasta ja Iso-Britanniasta tulleiden matkailijoiden määrät ovat pysyneet verrattain samalla tasolla viimeisen reilun vuosikymmenen aikana.
Virolaisten matkustajaliikenne on sen sijaan selvästi lisääntynyt, mitä selittää työmatkaliikenteen ja siihen kytkeytyvän tilapäistyöskentelyn voimakas kasvu vuoden 2004 jälkeen. (Ks. myös Krzywacki & Saarenmaa 2013.)
Euroopan unionin alueelta (EU27) suuntautuva matkustajaliikenne on kokonaismäärältään pysynyt verrattain samankaltaisena viimeisen vuosikymmenen aikana, kun taas venäläismatkustajien määrä on kasvanut selvästi. Muualta maailmasta tulleiden matkailijoiden määrä on niin ikään pysytellyt samalla tasolla (Kuvio 3).
Kuvio 3. Suomessa vuosina 2000–2012 käyneet ulkomaiset matkustajat asuinalueen mukaan
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Vuonna 2000 venäläismatkailijoiden osuus Suomeen kohdistuvasta matkustajaliikenteestä oli vajaa neljännes ja EU27-maista suuntautuvan matkustajaliikenteen osuus 60 prosenttia. Vuonna 2012 Venäjältä tulleiden matkailijoiden osuus kaikesta ulkomaalaisten matkustajaliikenteestä oli kasvanut 47 prosenttiin ja EU27-maista suuntautuneen matkustajaliikenteen osuus pienentynyt 39 prosenttiin. Muualta maailmasta tulleiden osuus on pysytellyt noin 15 prosentissa koko tarkasteluajanjakson ajan. (Taulukko)
Taulukko. Suomessa vuosina 2000–2012 käyneet ulkomaiset matkustajat asuinmaan mukaan. Osuus kaikista matkustajista, % (Klikkaa kuvio suuremmaksi)
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Varsinkin Ruotsista suuntautuvan matkustusliikenteen merkitys on vähentynyt, vaikka määrissä ei olekaan tapahtunut suuria muutoksia (Taulukko; Ks. myös kuvio 2).
Mikä Suomeen vetää?
Rajahaastattelututkimuksen mukaan yhä useampi matkustaja on Suomessa lomamatkalla. Kun vuonna 2000 lomamatkalaisia oli 38 prosenttia kaikista matkustajista, oli heitä vuonna 2012 jopa 55 prosenttia matkustajista.
Työmatkojen osuus on vastaavasti vähentynyt ja sukulais- ja tuttavavierailujen osuus pysynyt melko samana.
Isoin muutos tapahtui talouden taantuman yhteydessä vuonna 2009: vielä vuonna 2008 lomamatkalaisten osuus oli 43 prosenttia, mutta vuonna 2009 lomamatkalaisia oli jo puolet kaikista matkustajista.
Lomamatkailun kasvua selittää paljolti venäläisturismin huikea lisääntyminen (Kuvio 4). Esimerkiksi vuonna 2000 venäläisiä vapaa-ajan matkustajia vieraili Suomessa noin 370 000. Vuonna 2012 heitä kävi seitsenkertainen määrä eli noin 2,8 miljoonaa turistia.
Kuvio 4. Suomessa vuosina 2000–2012 käyneet Venäjällä asuvat vapaa-ajan matkailijat
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Matkailijat tuovat Suomeen yli 2 miljardia euroa vuodessa
Ulkomaisten matkustajien Suomeen vuosittain tuomat rahamäärät ovat kasvaneet noin miljardilla eurolla 2000-luvun aikana (Kuvio 5). Vuonna 2000 ulkomaiset matkailijat toivat Suomeen 1,28 miljardia euroa ja vuonna 2012 jo 2,29 miljardia euroa.
Kuvio 5. Ulkomaisten matkustajien rahankäyttö Suomessa vuosina 2000–2012
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Euroalueelta tulevat matkustajat käyttivät vuonna 2012 päivää kohden vähemmän rahaa kuin edellisenä vuonna. Euroalueen ulkopuolelta tulevat sen sijaan kuluttivat yhtä paljon tai enemmänkin kuin edellisenä vuonna.
Eniten rahaa käyttävät venäläismatkailijat, jotka ovat Suomessa tyypillisesti ostosmatkalla. Vuonna 2012 Euroopan unionin alueelta tuleva matkustaja käytti päivässä ostoksiin keskimäärin 10 euroa, Euroopan ulkopuolelta tuleva keskimäärin 20 euroa päivässä ja venäläismatkustaja keskimäärin 92 euroa päivässä.
Kaikkiaan EU-maista tuleva matkustaja käytti Suomen matkallaan keskimäärin 39 euroa, kun taas venäläismatkustajalta rahaa kului kolminkertaisesti eli keskimäärin 120 euroa. Venäläinen päiväkävijä käytti Suomen matkallaan keskimäärin jopa 190 euroa.
Perinteistä turismia vai mutkatonta rajankäyntiä?
Vuonna 2012 ulkomaisilta matkustajilta kysyttiin, missä päin Suomea he olivat matkailleet (Kuvio 6). Helsinki oli ylivoimaisesti suosituin matkakohde (33 % kaikista matkailijoista). Toiseksi suosituimmat matkakohteet olivat Itä-Suomessa (22 %) ja kolmanneksi suosituimmat Etelä-Suomessa (13 %).
Kuvio 6. Ulkomaisten matkailijoiden pääasiallinen matkakohde Suomessa vuonna 2012
Lähde: Rajahaastattelututkimus 2000–2012. Tilastokeskus
Helsinki profiloitui erityisesti työmatkakohteena: puolet kaikista työmatkalaisista matkusti Helsinkiin. Helsinkiin tultiin myös tapaamaan ystäviä tai sukulaisia (33 % tuttava- tai sukulaisvierailulla olevista matkailijoista).
Venäläisturismin suuresta merkityksestä Itä-Suomen matkailulle kertoo se, että Itä-Suomi on Helsinkiä merkittävämpi kohde vapaa-ajan matkailijoille: 36 prosenttia kaikista lomamatkailijoista matkasi Itä-Suomeen ja vain 28 prosenttia Helsinkiin!
Muualla Suomessa ei päästä lähellekään näitä lukuja. Esimerkiksi Lappiin suuntautui vain viisi prosenttia kaikesta vapaa-ajan matkailusta. Tästä huolimatta matkailu on paikallisesti merkittävä elinkeino.
Toisaalta voi kysyä, puhutaanko ollenkaan samoista ilmiöistä. Pääkaupunkiseudun ja Itä-Suomen matkailuluvuissa on osittain kyse rajat ylittävän työskentelyn ja kuluttamisen ilmiöistä – ei niinkään perinteistä turismista. Rajat ylittävä tilapäistyöskentely ja ostoskäyttäytyminen ovat 2000-luvun megatrendejä, joiden seuraaminen asettaa jatkossakin haasteita tilastoinnille.
Kasvun mahdollisuudet EU:n ulkopuolella
EU-alueelta Suomeen suuntautuva matkustajaliikenne ei ole kasvanut samoissa määrin kuin venäläisturismi, muttei se ole vielä toistaiseksi hiipunutkaan. Vaikuttaa siltä, että taantumasta huolimatta eurooppalaiset haluavat matkustella – tai vaihtoehtoisesti joutuvat matkustamaan työn ja toimeentulon perässä.
Rajahaastattelututkimuksenkin tulosten valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että kasvun mahdollisuudet ovat EU:n ulkopuolella. Esimerkiksi Pekka Sutela kirjoittaa ”Ruplan maa” kirjassaan (2012), että 70 prosenttia venäläisistä ei vielä ole vieraillut ulkomailla, ja vain seitsemän prosenttia käy ulkomailla vuosittain.
Jyrki Krzywacki työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen tiedonhankinta-yksikössä ja Kaisa Saarenmaa toimittajana Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä.
Asiantuntijalausunnon artikkeliin antoivat tilastopäällikkö Juha-Pekka Konttinen (matkailutilinpito) ja yliaktuaari Jukka Partanen (matkailutilastot) Tilastokeskuksen yritystilastoista.
* Rajahaastattelututkimus 1997–2012
Tieto Suomeen kohdistuvista kansainvälisistä matkustajavirroista saatiin Tilastokeskuksen toteuttamasta rajahaastattelututkimuksesta vuosina 1997–2012. Rajahaastattelututkimuksen päätavoitteena oli selvittää, kuinka paljon ulkomaisia matkustajia Suomessa käy. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin eräitä perustietoja matkailijoista (mm. asuinmaa, kansalaisuus, käynnin pääsyy, oleskelun kesto, mahdollinen majoitusmuoto, rahankäyttö Suomessa ja matkaan liittyvät etukäteismaksut).
Rajahaastattelututkimuksen tilaaja ja yksi rahoittaja oli Matkailun edistämiskeskus, taustavaikuttajanaan työvoima- ja elinkeinoministeriö. Tutkimuksen toteutti Tilastokeskuksen haastattelu- ja tutkimuspalvelut -yksikkö.
Tilastokeskuksessa kehitetään paraikaa uutta menetelmää matkailutulojen laskemiseksi. Jatkossa matkailutulot arvioidaan yhdistelemällä eri aineistoja (mm. majoitustilastotietoja, passintarkastustilastoja, haastatteluaineistoja). Muutamien aineistojen käyttömahdollisuuksien tarkastelu on kesken (mm. matkapuhelinpaikannukseen pohjaavat tiedot ja maksukorttitapahtumiin liittyvät tiedot).
Lähteet:
Krzywacki, Jyrki & Saarenmaa, Kaisa: Suomessa työskentelee jo lähes 60 000 vierastyöläistä. Hyvinvointikatsaus 3/2013.
Matkailun edistämiskeskus. Matkailulla on suuri merkitys Suomen kansantaloudelle. http://www.mek.fi/tutkimukset-ja-tilastot/matkailun-taloudelliset-vaikutukset/
Sutela Pekka 2012. Ruplan maa. Kuinka Venäjästä tuli normaali talous. Helsinki: Siltala.
Tilastokeskus. Rajahaastattelututkimuksen vuosiraportit 1997–2012.
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.