Kuinka keskittynyttä varallisuus on?
Kotitalouksien varallisuuden jakautuminen on viime vuosina herättänyt huomattavaa mielenkiintoa (OECD 2015; Piketty 2014). Varallisuusjakaumat ovat hyvin vinoja ja tietolähteet vähemmän kattavia kuin esimerkiksi tulonjakotarkasteluissa, joten varallisuusjakaumien tilastointi on vaikeaa.
Tarkastelen tässä artikkelissa kotitalouksien varallisuuden jakaumaa Suomessa ja sitä koskevia tietolähteitä.
Perinteisiä tietolähteitä ovat varallisuusverotiedot ja kotitalouksien varallisuustutkimukset. Veronalaisesta varallisuudesta on tietoa vuoteen 2005 asti, jolloin varallisuusverotuksesta luovuttiin. Veronalainen varallisuus kattoi vain osan varallisuudesta ja verotusarvot olivat usein huomattavasti aliarvostettuja.
Tilastokeskus onkin tehnyt verotustietoja kattavampia kotitalouspohjaisia otostutkimuksia varallisuudesta määrävuosin, ensimmäisen vuonna 1987 ja viimeisimmän vuonna 2013 (Tilastokeskus 2015). Niissä pyritään kattavaan varallisuuskäsitteeseen, joka mahdollistaa myös kansainväliset vertailut.
Varallisuuden jakautumista on tutkittu myös yhdistämällä eri tietolähteitä synteettisiksi jakauma-aineistoiksi (Credit Suisse 2015) tai korjaamalla otostutkimusten puutteita tilastollisin menetelmin (Vermeulen 2014).
Yhdysvaltojen varallisuusjakaumaa on estimoitu myös pääomittamalla varallisuudesta saatavia tulovirtoja (Saez & Zucman 2015). Kun perustietolähteitä yhdistetään tai korjataan eri menetelmin, varakkaimpien osuus nettovaroista tyypillisesti kasvaa usein huomattavasti.
Varallisuudella tarkoitetaan nettovarallisuutta, jossa reaali- ja rahoitusvaroista vähennetään velat. Se voi siis saada negatiivisia arvoja. Suomessa noin kymmenesosalla kotitalouksista velat ylittivät varat vuonna 2013 (Tilastokeskus 2015). Määritelmän mukaan varat pitää arvottaa käypään markkinahintaan ja tilastoyksikkönä on ensisijaisesti kotitalous.
Kotitalouksien varallisuustilastoissa varallisuuskäsitettä ja menetelmiä ohjaavat kansainväliset suositukset, kuten OECD:n käsikirja (OECD 2013). Suomen kotitalouksien varallisuustilasto on vuosina 2009 ja 2013 ollut osa Euroopan keskuspankin euroalueen varallisuustutkimusta (HFCS), mikä on käytännössä määrännyt varallisuuskäsitteen sisällön (European Central Bank 2013).
Varallisuuserot ovat kasvaneet
Tilastokeskuksen kotitalouksien varallisuustutkimuksen mukaan varakkaimman viiden prosentin (n. 130 000 kotitaloutta) osuus nettovarallisuudesta vuonna 2013 oli 31,4 prosenttia, kun se oli noin 25 prosenttia vuonna 1994 (kuvio 1).
Varakkaimman prosentin (n. 26 000 kotitaloutta) varallisuusosuus oli vuonna 2013 noin 13 prosenttia, kun se oli noin 8 prosenttia vuosina 1987 ja 1994. Varallisuuserot ovat siis kasvaneet 1990-luvun puoliväliin verrattuna.
Kuvio 1. Osuudet nettovarallisuudesta 1987 – 2013, varakkain 5 prosenttia, varakkain prosentti ja vähävaraisin 50 prosenttia kotitalouksista
Lähde: Tilastokeskus, kotitalouksien varallisuus (aikasarja-aineisto)
Menetelmämuutosten vuoksi aikasarjassa on merkittäviä vertailukelpoisuutta heikentäviä tekijöitä, joiden suoraa vaikutusta on vaikea arvioida. Lisäksi luottamusvälit ovat varakkaimmalle prosentille hyvin suuria.
Varallisuuserot kuitenkin kasvoivat erityisesti vuosien 1994 ja 1998 välillä, jolloin menetelmä oli sama. Suomessa tiedot on kerätty vuosina 2009 ja 2013 valtaosin rekistereistä tai estimoimalla, sitä aiemmin (1987 – 2004) ne olivat pitkälti kotitalouksien omaan ilmoitukseen perustuvia kyselytietoja[1].
Kotitalouksien varallisuustilasto perustuu tulonjakotilaston otokselle[2]. Vuoden 2013 otoksessa yksi kotitalous edusti noin 240 kotitaloutta perusjoukossa. Koko väestölle nettovarallisuustietoa ei voida muodostaa, joskin muutama varallisuuserä on saatavilla kokonaisaineistona (osakkeet, suorat rahastosijoitukset, elinkeinotoiminnan ja yhtymien nettovarallisuus, velat valtaosin).
Veronalaisten varojen erot kehittyivät tuloerojen tapaan
Vuoteen 2005 asti varallisuuserojen ajallista kehitystä voi arvioida henkilöiden veronalaisen varallisuuden jakaumasta (kuvio 2). Veroaineisto kattaa kaikki verovelvolliset, joten luvut eivät sisällä otantavirhettä.
Kuvio 2. Varakkaimman prosentin, promillen sekä promillen kymmenesosan osuus veronalaisista varoista 1987 – 2005
Lähteet: Omat laskelmat Tilastokeskuksen henkilöveroaineistosta ja otospohjaisesta tulonjakotilastosta (muuttuja veronalaiset varat)
Varakkaimman prosentin osuudella kuvattuna veronalaisten varojen erot kaventuivat hieman 1987-luvun loppupuolelta 1990-luvun puoliväliin, jonka jälkeen ne nopeasti kasvoivat 1990-luvun lopussa. Huippu oli vuonna 2000, jonka jälkeen kehitys tasaantui. Veronalaisten varojen erot ovat siten kehittyneet ajallisesti hyvin samankaltaisesti kuin tuloerot.
Varallisuusveron voimassaolon viimeisenä vuotena vuonna 2005 verovelvollisista henkilöistä (n. 4,5 milj.) varakkain kymmenys omisti 53,6 prosenttia veronalaisista varoista. Varakkaimman prosentin osuus oli 22,3 prosenttia ja varakkaimman promillen eli noin 4 500 verovelvollisen osuus 10,8 prosenttia.
Promillen kymmenesosan eli 450 varakkaimman henkilön osuus oli 5,1 prosenttia (kuvio 2). Veronalainen varallisuus on siis hyvin keskittynyttä myös varakkaimman prosentin sisällä.
Verotiedoista voi päätellä erojen ajallista kehitystä ja niiden perusteella onkin estimoitu hyvin pitkän aikavälin varallisuuserojen muutoksia (ks. Roine & Waldenström 2014). Tilastointiin veronalainen varallisuus soveltui kuitenkin kehnosti. Varat olivat aliarvostettuja ja varallisuuskäsite kapea, joten erojen taso on harhainen.
Esimerkiksi suurin osa talletuksista oli käytännössä säädetty varallisuusverosta vapaaksi. Vuonna 2004 veronalaisen varallisuuden kokonaismäärä veroaineistossa oli 118 miljardia euroa, joka oli vain noin kolmannes saman vuoden kotitalouksien varallisuustutkimuksen kokonaisvarallisuuden arvosta.
Verotusarvoja on mahdollista korjata ylöspäin ja aineistoa täydentää estimoinnilla, mutta tällaista tutkimusta lienee Suomessa viimeksi tehty 1980-luvulla. Jukka Pekkarisen (1988) raportoimien tulosten mukaan vuonna 1981 varakkaimman prosentin osuus veronalaisista varoista ilman aineistokorjauksia oli 16,9 prosenttia.
Aliarvostuksen ja kattavuuden korjaamisen jälkeen osuus oli täydennetyssä aineistossa 12,2 prosenttia eli lähes viisi prosenttiyksikköä alempi.
Verotietoihin verrattuna kotitalouksien varallisuustutkimuksen heikkoutena väitetään usein olevan, että se perustuu otokseen eikä tavoita kaikkein varakkaimpia. Varakkaimpien osuus veronalaisista varoista estimoituu otoksesta kuitenkin verraten hyvin, kuten kuviosta 2 käy ilmi.
Erityisesti varallisuuserojen kasvu 1990-luvun lopulla kuvautuu otoksesta oikein ja estimaatit ovat lähellä perusjoukon arvoja[3]. Otokset eivät tietenkään riitä aivan varakkaimpien, kuten varakkaimman promillen, varallisuusosuuksien estimointiin.
Varallisuuden keskittymisen kuvaamiselle tulonjakotilaston otoksen edustavuudella on paljon merkitystä. Kansainväliset vertailutiedot Suomen kotitalouksien varallisuusjakaumista esimerkiksi OECD:n varallisuustietokannassa ja EKP:n tilastossa perustuvat otostietoihin.
Otostietojen täydennykset kasvattavat hieman varallisuuseroja
Kotitalouksien varallisuustutkimusten varallisuus kattaa verotietoja paremmin todellisen varallisuuden, mutta siinä on edelleen merkittäviä katvealueita. Varallisuuden tason osalta vertailukohtana on lähinnä kansantalouden tilinpidon varallisuustaseiden kotitaloussektori (ks. Olli Savelan artikkeli tässä numerossa).
Vuonna 2013 varallisuustutkimuksen nettovarallisuuden kokonaisarvo oli 512 miljardia, mikä on lähellä varallisuustaseiden kotitaloussektorin nettovarallisuuden arvoa 529 miljardia. Kotitalouksien nettovarallisuuden keskiarvo olisi siten noin 200 000 euroa. Tämä on kansainvälisesti verraten vähän (vrt. OECD 2015).
Tarkempi tarkastelu paljastaa kuitenkin merkittäviä eroja mikro- ja makrolähteissä. Rahoitusvarallisuuden osuus on varallisuustutkimuksessa selvästi pienempi (n. 21 %) kuin varallisuustaseissa (39 %). Osa erosta selittyy erilaisella varallisuuskäsitteellä. Esimerkiksi autot, veneet ja muut kulkuvälineet ovat osa reaalivarallisuutta vain varallisuustutkimuksessa, kun taas vahinkovakuutustekninen vastuuvelka on osa rahoitusvarallisuutta vain rahoitustilinpidossa.
Peitto on parempi, kun rajoitutaan eriin, joita mitataan käsitteellisesti yhteismitallisesti molemmissa tutkimuksissa (Honkkila & Kavonius 2013). Rahoitusvarallisuudessa käsitteellisesti yhteismitallinen osa koostuu talletuksista, osakkeista, sijoitusrahastoista, joukkovelkakirjoista ja vakuutussäästöistä.
Valtaosa eroista selittyy tilastojen menetelmäeroilla ja tietojen kattavuudella. Rahoitusvarallisuudessa erot aiheutuvat otantavirheen lisäksi varallisuustutkimuksessa käytettyjen rekisteritietojen aliarvostuksesta ja/tai puutteellisesta kattavuudesta (erityisesti noteeraamattomat osakkeet), kyselyyn perustuvien tietojen mittausvirheistä (talletukset) ja kokonaan puuttuvista tiedoista (käteisraha, säästö- ja sijoitusvakuutukset, kapitalisaatiosopimukset).
Reaalivarallisuudessa merkittävä ero on asuntovarallisuudessa. Se arvostetaan varallisuustutkimuksessa toteutuneiden kauppojen neliöhintojen avulla, kun varallisuustaseissa asuinrakennusten arvo perustuu pääomakantamalliin (ks. Niemeläinen ym. 2006).
Pörssiosakkeet ja suorat rahastosijoitukset perustuvat varallisuustutkimuksessa rekisteritietoon ja ne on arvotettu markkinahintaan. Otoksen kokonaisarvot ja jakaumat vastaavat hyvin tiedossa olevia perusjoukon lukuja, eivätkä tilastojen erot selity niillä. Niiden osuus nettovarallisuudesta on kuitenkin alle kymmenen prosenttia. Pörssiosakevarallisuuden jakautumista ovat selvittäneet kattavasti Keloharju ja Lehtinen (2015).
Erityisesti rahoitusvarallisuuden mittausvirheet voivat vaikuttaa varallisuusjakauman tunnuslukuihin, sillä rahoitusvarallisuus on huomattavasti epätasaisemmin jakautunut kuin reaalivarallisuus. Mittausvirheiden mahdollista vaikutusta arvioidaan karkeasti taulukossa, jossa on esitetty varallisuustutkimuksen alkuperäiset estimaatit sekä eräitä alipeittoa korjaavia estimaatteja.
Taulukko. Arvioita kotitalouksien nettovarallisuuden jakautumisesta 2013 aineistotäydennysten jälkeen
Lähde: Omat laskelmat kotitalouksien varallisuustutkimuksen perusaineiston ja rahoitustilinpidon pohjalta
RTP = alkuperäistä tietoa on täydennetty rahoitustilinpidolla
"Varakkaat" = alkuperäiseen tietoon on lisätty viisi fiktiivisesti erittäin varakasta henkilöä
Kun aineiston puutteita eri tavoin korjataan, nousee varakkaimman kymmenyksen osuus nettovaroista suurimmillaan 47,5 prosenttiin. Vastaavasti varakkaimman prosentin osuus nettovaroista kasvaisi 13,3 prosentista suurimmillaan 15,6 prosenttiin. Tällöin nettovarallisuuden kokonaismäärän oletetaan olevan noin 90 miljardia tilaston estimaattia suurempi.
Ensimmäisessä korjauksessa (taulukon sarake ”RTP”) noteeraamattomat osakkeet, talletukset ja eläkevakuutukset on korotettu rahoitustilinpidon tasoon sekä allokoitu rahoitustilinpidon vakuutussäästöjen ja kapitalisaatiosopimusten kokonaissumma vakuutussäästöjä omistaville kotitalouksille[4].
Kun korjaus tehdään varallisuuslajeittain vakiokertoimilla, muuttuvat myös varallisuusosuudet sen mukaan, kuinka suurta alipeitto on ja miten varallisuuslaji on alun perin jakautunut. Mikroaineiston ja rahoitustilinpidon kokonaisarvon erotus tulkitaan siis mikroaineiston mittausvirheeksi.
Toinen aineiston täydennys (taulukon sarake ”Varakkaat”) pyrkii vastaamaan usein esitettyyn argumenttiin, että todella varakkaat eivät ole mukana otoksessa tai heidän varallisuutensa on puutteellisesti mitattu. Selvää on esimerkiksi, että ulkomailla veroparatiiseissa oleva varallisuus jää varallisuustutkimuksessa pimentoon.
Kuviossa 3 viivakuvio on aineiston estimaatti sille, kuinka monella kotitaloudella vähintään on x-akselin osoittama määrä varallisuutta. Esimerkiksi noin tuhannella kotitaloudella on yli 7 miljoonan euron nettovarallisuus täydentämättömässä aineistossa.
Varallisuusosuuksien herkkyysanalyysia varten aineistoa on keinotekoisesti täydennetty lisäämällä siihen kuviossa pisteinä näkyvät viisi havaintoa, jotka edustavat hypoteettisia hyvin varakkaita kotitalouksia.
Kuvio 3. Nettovarallisuusjakauman yläosa vuonna 2013, varakkain 1 %. Pisteet ovat aineistoon keinotekoisesti lisättyjä havaintoja
Lähde: Kotitalouksien varallisuustutkimuksen perusaineisto ja hypoteettinen aineistotäydennys (viisi suurinta havaintoa). Alkuperäisen aineiston maksimiarvo ei sisälly kuvioon.
Lisättyjen havaintojen yhteenlaskettu varallisuus on noin viisi miljardia (n. 4 % alkuperäisestä nettovarallisuuden estimaatista) ja jakauma perustuu Arvopaperi lehden pörssivarakkaiden listoihin. Tosin pörssiosakkeiden tiedetään jo estimoituvan otoksesta lähes oikein alun perinkin, ja holding-yhtiöiden kautta omistettuja osakkeita korjataan noteeraamattomien osakkeiden tasokorjauksessa ensimmäisessä vaiheessa.
Huippuvarakkaita ei otoksessa edes tarvitse olla, jos yli 7 miljoonan euron varallisuuden omaavat edustavat heitä riittävän hyvin. Joka tapauksessa, tämä täydennys itsessään nostaisi varakkaimman prosentin varallisuusosuutta vajaan prosenttiyksikön. Yhdessä ensimmäisen vaiheen korjauksen (”RTP”) kanssa varallisuusosuus nousisi 15,6 prosenttiin.
Tämän viiden miljardin fiktiivisen täydennyksen kokonaismäärää voi perustella vaikkapa sillä, että Yhdysvaltojen kotitalouksien nettorahoitusvaroista on arvioitu 4 prosenttia olevan veroparatiiseissa Yhdysvaltojen ulkopuolella (Zucman 2014).
Aitoa tietoa suomalaisten varakkaiden veroparatiiseissa olevista omaisuuksista lienee vain verohallinnon kansainvälisen tietojenvaihdon kautta saama tieto noin 20 henkilön Liechtensteinin pankkeihin sijoittamista varoista, joiden arvioidaan olleen noin 50 – 60 miljoonaa euroa (Kosonen 2015).
Kansainvälisesti verrattuna Suomen varallisuus ei kovin keskittynyttä
Vermeulen (2014) on arvioinut euroalueen ja Yhdysvaltojen varakkaimman prosentin varallisuusosuuksia otosaineistoista täydentämällä niitä Forbesin supervarakkaiden listan henkilöillä. Forbesin listan henkilöt lisättiin otoksiin ja jakaumien yläosaan sovitettiin Pareto-jakaumaa.
Tämän jälkeen todellisen jakauman yläosa korvattiin estimoidusta Pareto-jakaumasta poimituilla arvoilla. Varallisuus- tai tulojakauman huipun tulkitaan usein noudattavan Pareto-jakaumaa, jos se on logaritmiasteikolla kuvion 3 kaltaisesti lineaarinen[5].
Suomen vuoden 2009 aineistossa menetelmä nosti varakkaimman prosentin varallisuusosuuksia yhdestä kolmeen prosenttiyksikköä aineiston estimaatista, joka oli 12 prosenttia (kuvio 4). Forbesin listalla oli vuonna 2009 vain yksi henkilö Suomesta. Useissa muissa maissa tällä korjauksella oli suurempi merkitys.
Kuvio 4. Varakkaimman prosentin osuus nettovarallisuudesta euroalueen maissa ja Yhdysvalloissa, kun yli 2 miljoonan euron nettovarallisuusarvot on korvattu Pareto-jakaumasta poimituilla arvoilla
Lähde: Vermeulen 2014, s. 29. Euroalueen maiden tiedot ovat EKP:n HFCS-aineistosta. Suomen tiedot ovat vuodelta 2009. Pareto-parametri on estimoitu regressiomenetelmällä yli 2 miljoonan euron nettovarallisuudelle.
Kun samaa menetelmää sovelletaan Suomen vuoden 2013 tutkimukseen täydentämällä aineistoa yllä mainitulla viidellä havainnolla, saadaan varakkaimman prosentin varallisuusosuudeksi suurimmillaan lähes 18 prosenttia. Tulokset vaihtelevat kuitenkin sen mukaan, mitä menetelmää Pareto-jakauman estimoinnissa käytetään (erilaiset suurimman uskottavuuden estimaattorit, regressiomenetelmä) ja mikä osa jakaumasta korvataan.
Eri tietolähteitä yhdistävistä synteettisistä aineistosta laajaa huomioita saa usein sveitsiläisen pankin Credit Suissen vuosittain julkaisema raportti, jossa kuvataan globaalia varallisuuden jakautumista (Credit Suisse 2015). Se sisältää myös paljon maakohtaista tietoa varallisuusjakaumista. Analyysin perusjoukko on vähintään 20-vuotiaat aikuiset (n. 4,2 miljoonaa henkilöä Suomessa).
Credit Suissen estimointien mukaan varakkain prosentti 20 vuotta täyttäneistä henkilöistä omisti Suomessa 22 prosenttia nettovarallisuudesta vuonna 2013. Vuosina 2000 – 2014 osuus oli käytännössä muuttumaton (Credit Suisse 2014). Vuoden 2015 raportissa osuus ponnahtaa selittämättömästi 27,2 prosenttiin (Credit Suisse 2015, 149).
Credit Suissen tutkimuksen tunnusluvut on laskettu konstruoimalla synteettinen näyte menetelmällisesti makrotilastojen tasoista ja mikrotilastojen jakaumista (Credit Suisse 2014). Lähtötietoja viedään ajallisesti eteenpäin varallisuuslajeittaisilla indeksikorotuksilla.
Menetelmä ei ole jakaumatietojen osalta läpinäkyvästi kuvattu, joten on mahdotonta sanoa, miten Suomen varakkaiden varallisuusosuuteen on päädytty[6]. Suomen jakaumatietojen lähtöarvoina on raportin mukaan käytetty Tilastokeskuksen varallisuustutkimusta vuodelta 2009 (HFCS) ja siten kotitalousjakaumia.
Makrotason tiedoista ilmeisesti vain rahoitusvarallisuuden tietoja on käytetty, lähteenä Tilastokeskuksen rahoitustilinpito ja OECD (Credit Suisse 2015, 11).
Varallisuustutkimus tarjoaa tulevaisuudessakin hyvän tietopohjan varallisuuserojen tutkimiseen
Varallisuus on myös Suomessa jakautunut huomattavan epätasaisesti, vaikka aineisto-ongelmat vaikeuttavatkin varallisuuserojen arviointia. Aineistoa menetelmällisesti täydentämällä voidaan arvioida, että varallisuuserot ovat tilastoissa havaittua jonkin verran suuremmat.
Varallisuus ei kuitenkaan ole meillä erityisen keskittynyttä kansainvälisesti verraten. Toisaalta myös nettovarallisuuden taso on Suomessa verraten alhainen.
Varallisuuserot kasvoivat hyppäyksenomaisesti 1990-luvun loppupuolella samanaikaisesti tuloerojen kasvun kanssa. Tämä on luonnollista, sillä tuloerojen kasvun keskeinen tekijä oli varallisuudesta saatavien pääomatulojen kasvu.
Tilastokeskuksen kotitalouksien varallisuustutkimus on käyttökelpoinen myös varakkaimpien varallisuusosuuksien arvioimiseen, vaikka se onkin otospohjainen. Tutkimus tarjonnee tulevaisuudessakin menetelmäkorjauksiin yhdistettynä tutkijoille parhaan (ja ainoan) pohjan varallisuuserojen kehityksen seuraamiselle Suomessa.
Sen keskeisintä antia ovat kuitenkin muut tunnusluvut kuin varakkaimman prosentin osuus nettovaroista. Siitä selviää muun muassa, mikä ikäryhmä on varakkain (65 – 74-vuotiaat), paljonko on luottorajoitteisia talouksia (6 %), kuinka moni ei omista pörssiosakkeita (79 % talouksista), mikä on asuntovelan mediaanisuhde asunnon arvoon (44 %) sekä monia muita varoja ja velkoja kuvaavia tunnuslukuja.
Kirjoittaja on erikoistutkija Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä.
Lähteet:
Clauset, Aaron & Shalizi, Cosma R. & Newman, M.E.J. 2009. Power-law distributions in Empirical Data. SIAM Review 51(4).
Credit Suisse 2014. Global Wealth Databook 2014. Credit Suisse Research Institute.
Credit Suisse 2015. Global Wealth Databook 2015. Credit Suisse Research Institute.
European Central Bank 2013. The Eurosystem Household Finance and Consumption Survey. Results from the First Wave. Statistics Paper Series No 2 /2013.
Honkkila, Juha & Kavonius, Ilja 2013. Micro and Macro Analysis on Household Income, Wealth and Saving in the Euro Area. ECB Working Paper Series 1619 / November 2013.
Keloharju, Matti & Kasanen, Eero & Lehtinen, Antti 2015. Shareownership in Finland 2015.
Kosonen, Katri 2015. Suomalaisten veroparatiisikytkennät. Kansantaloudellinen aikauskirja 3/2015.
Niemeläinen, Sami & Sandström, Taru & Säylä, Markku & Törmälehto, Veli-Matti 2006. Housing Wealth in Finland. Paper prepared for the 29th General Conference of The International Association for Research in Income and Wealth (IARIW), Joensuu, 20 .– 26.8.2006.
OECD 2013. OECD Guidelines for Micro Statistics on Household Wealth.
OECD 2015. In It Together. Why Less Inequality Benefits All. Paris: OECD Publishing.
Pekkarinen, Jukka 1988: Kotitalouksien varallisuuseroista. Työväen Taloudellinen Tutkimuslaitos, katsaus 1-1988.
Piketty, Thomas 2014. Capital in the 21st Century. Harvard University Press.
Roine, Jesper & Waldenström, Daniel 2014. Long-run Trends in the Distribution of Income and Wealth. IZA Discussion papers No. 8157. April 2014.
Saez, Emmanuel & Zucman, Gabriel 2015. Wealth Inequality in the United States since 1913: Evidence from Capitalized Income Tax Data. Quarterly Journal of Economics (tulossa).
Zucman, Gabriel. 2014. Taxing Across Borders: Tracking Personal Wealth and Corporate Profits. Journal of Economic Perspectives, 28(4).
Tilastokeskus 2015. Kotitalouksien varallisuus 2013. Tulot ja kulutus 2015.
Vermeuleun, Philip 2014. How Fat is the Top Tail of the Wealth Distribution?. ECB Working Paper Series 1692 / July 2014.
[1] Kokonaan rekisteriperusteisia varallisuuseriä vuoden 2013 tutkimuksessa olivat suorat rahastosijoitukset, Helsingin pörssissä listatut osakkeet, listaamattomien yhtiöiden nettovarallisuus, elinkeinotoiminnan nettovarallisuus, yhtymien nettovarallisuus (avoimet ja kommandiittiyhtiöt), asuntovelat, opintovelat sekä valtaosa muista veloista. Muiden varallisuuserien omistus on myös valtaosin rekisteriperusteisia, mutta ne on hinnoiteltu eri lähteistä. Talletukset ja osa kulutusluotoista perustuvat kyselytietoon.
[2] Poikkeus on vuosi 2004, joka tehtiin erillisotokselle. Otosasetelma oli silloinkin sama kuin tulonjakotilastossa. Vuosien 1987, 1994 ja 1998 varallisuustutkimukset tehtiin tulonjakotilaston osaotokselle (I paneeli).
[3] Otoksessa perusjoukko on vuoden lopun kotitalousväestöön kuuluvat verovelvolliset. Kokonaisaineisossa perusjoukko on verorekisterin verovelvolliset, ilman väestörajausta. Peitto on parempi vuodesta 1995 alkaen, mihin vaikuttanee tulonjakotilaston kalibrointimallin laajentaminen (mm. pääomatulojen lisääminen kalibrointimuuttujiin).
[4] Rahoitustilinpidon henkivakuutukseen ja annuiteettiin perustuva vakuutustekninen vakuutusvelka lisättynä kapitalisaatiosopimuksilla (4,1 mrd.) on kohdistettu kotitalouksille, jotka tulo- ja elinolotutkimuksen haastattelussa ilmoittivat, että niillä on vakuutussäästöjä.
[5] Ks. kuitenkin Clauset ym. 2009.
[6] Credit Suissen menetelmässä on kolme vaihetta. Ensimmäisessä määritellään varallisuuden taso käyttäen ensisijaisesti makrolähteitä. Toisessa vaiheessa määritellään varallisuuden jakautuminen, joko suoraan tietolähteeseen perustuen tai estimoimalla. Kolmannessa vaiheessa jakaumatietoja korjataan Pareto-ekstrapoloimalla. Lopuksi synteettisen jakauman varallisuusarvot skaalataan vastaamaan maan keskimääräistä varallisuutta. Tiedot voivat olla myös regressioestimaatteja tai jopa maaryhmäkohtaisia keskiarvoja erityisesti kehitysmaissa.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.