Palkat joustavat ammatin ja palvelussuhteen mukaan
Palkat eivät ole niin jäykkiä kuin usein kuulee väitettävän, eivätkä keskiarvopalkat kerro totuutta. Palkkahaitarit poikkeavat rajustikin alojen välillä.
Kokoaikaisten palkansaajien kokonaispalkan mediaani oli vuoden 2014 neljännellä neljänneksellä 2 970 euroa, 10 prosenttia tienasi alle 2 110 ja 10 prosenttia yli 4 920 euroa. 80 prosenttia kokoaikaisista palkansaajista sijoittuu siis 2 810 euroa leveän palkkahaitarin sisään.
Palkkajakaumat ovat yleensä varsin vinoja oikealle, jolloin keskiarvopalkka on usein huomattavasti korkeampi kuin mediaani (jakauman keskimmäisen palkka, kun palkat asetetaan suuruusjärjestykseen). Suomalaisten keskiarvopalkka oli 3 330 euroa eli noin 360 euroa mediaanipalkkaa suurempi.
Esimerkiksi sairaanhoitajan keskiarvopalkka oli viime vuoden lopulla 3 110 euroa kuukaudessa, mutta 10 prosenttia hoitajista tienasi alle 2 550 euroa, puolet alle 3 020 euroa ja 10 prosenttia yli 3 810 euroa.
Sairaanhoitajien palkkahaitari on kuitenkin ammattiluokkien kapeimmasta päästä, 1 260 euroa, kuten alla olevasta kuviosta näkyy.
Isojen ammattiryhmien pienimpiä mediaanipalkkoja oli siivoojilla, 1 900 euroa, ja lastenhoitajilla 2 240 euroa. Myös heidän palkkahaitarinsa ovat kapeimmasta päästä.
Joustoa tapahtuu työaikojen kautta
Kokoaikaisten myyjien palkkahaitari on 1 940–3 230 euroa ja mediaanipalkka 2 300 euroa kuukaudessa. Palkansaajat, joiden työaika on alle 90 prosenttia alan normaalista työajasta, katsotaan osa-aikaisiksi.
Noin 15 prosenttia palkkatilastoissa olevista noin 1,6 miljoonasta palkansaajasta on osa-aikaisia. Myyjistä osa-aikaisia on yli 45 prosenttia eli noin 38 000 palkansaajaa. Heidän työaikansa jäävät keskimäärin alle 60 prosenttiin kokoaikaisten työajasta, 1. desiilipisteen (jota vähemmän ansaitsee 10 prosenttia) palkka on vain 410 euroa, mediaanipalkka on 1 340 euroa ja 9. desiilipisteen (jota enemmän ansaitsee 10 prosenttia) palkka 1 900 euroa.
Tuntipalkkaisille työntekijöille muodostetaan laskennallinen kuukausipalkka kertomalla tuntipalkka alan normaaleilla kuukausittaisilla työtunneilla. Tuntiperustein palkattujen putkiasentajien laskennallinen kuukausipalkka oli keskimäärin 3 160 euroa; 1. desiilin palkka oli 2 320 euroa, mediaanipalkka 3 070 euroa ja 9. desiilipisteen 3 990 euroa. Putkiasentajien palkkahaitarin leveys oli 1 670 euroa.
Muun muassa teollisuus-, kuljetus- ja rakennustyöntekijöiden kuukausittain tehdyt työtunnit ovat keskimäärin alle 140 tunnin luokkaa. Laskennalliset kuukausipalkat antavat siis liioitellun kuvan näiden alojen todellisista kuukausittaisista ansioista.
Niinpä muun muassa putkiasentajan tehtyjen työtuntien perusteella laskettu palkka on keskimäärin alle 2 500 euroa. Vastaavasti paperiteollisuuden työntekijöiden laskennallisen kuukausipalkan 1.desiili on 3 020 euroa, mediaani 3 850 ja 9. desiili 4 500 euroa, mutta tehtyjen tuntien perusteella laskettu palkka jää keskimäärin alle 2 800 euroon kuukaudessa.
Työmarkkinoita koskevassa keskustelussa vaaditaan usein joustavuutta palkkoihin. Teollisuuden ja rakennusalan suurten tuntipalkkaisten työntekijäryhmien sekä osa-aikaisten – palvelualoilla jopa kokoaikaistenkin – palkat ovat kuitenkin aina joustaneet työaikojen joustaessa suhdanteiden mukaan.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuonna 2014 yli 80 000 ihmistä työskenteli myös ns. nollatuntisopimuksella. Niissä työnantaja ei sitoudu antamaan töitä edes kerran kuukaudessa. Hiljaisempina aikoina myös työaikalisiä, ylityökorvauksia ja tulospalkkioita maksetaan vähemmän.
Palkkarakennetilasto mahdollistaa vertailun
Palkkausjärjestelmät ovat hyvin erilaisia eri sopimusaloilla. Palkkojen vertailu on mahdollista vain yhtenäisin käsittein ja yhtenäistä työpanosta kohti. Työpanoksesta riippumattoman kuvan ihmisten toimeentulosta saa Tilastokeskuksen tulotilastoista.
Palkkarakennetilasto laaditaan vuosittain, ja se kuvaa palkansaajien lukumääriä sekä palkkatasoa eri työnantajasektoreilla tilastointivuoden viimeisellä neljänneksellä. Tilasto kattaa yksityiseltä sektorilta vähintään viisi henkeä työllistävät yritykset sekä julkisen sektorin kaikki palkansaajat. Yksityisen sektorin aineistoista puuttuu yritysten ylin johto sekä ”omistajapalkansaajat”. Työvoimatutkimuksen mukaan palkansaajia oli vuonna 2014 kaikkiaan noin 2,1 miljoonaa, joista osa-aikaisia 330 000.
Ansiokäsitteenä tilastossa käytetään kokonaisansiota. Kokonaisansio kuvaa säännölliseltä työajalta sekä muulta työajalta, kuten yli- ja lisätyöajalta, maksettua palkkaa. Myös säännöllisen työajan palkat voidaan aineistosta laskea.
Alla olevassa kuviossa on kuvattu kokoaikaisten kuukausipalkkajakaumia 1. desiilipisteestä 9. desiilipisteeseen ammattiluokittain. Palkat on ansiotasoindeksin perusteella korotettu vastaamaan vuoden 2014 viimeisen neljänneksen palkkatasoa.
Tarkemmat tiedot sektorin, toimialan, palkkausmuodon, ammattiluokan ja sukupuolen mukaan löytyvät Tilastokeskuksen Statfin-tietokannoista: Palkat ja työvoimakustannukset/Palkkarakenne/Palkkarakenne.
Kokoaikaisten kuukausipalkat ammattiluokituksen mukaan korotettuna 4/2014-tasolle
Lähde: Tilastokeskus, Palkkarakennetilasto.
Kirjoittaja työskentelee Tilastokeskuksen Yritystilastoissa Palkat ja työvoimakustannukset vastuualueella.
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.