Työeläkerahastojen avulla voisi alentaa työn hintaa
Hallituksen ajaman kilpailukykyloikan voisi tehdä myös alentamalla eläkemaksuja. Eläkerahastojen ylijäämä on ollut viime vuosina 10 miljardin luokkaa. Suuret ikäluokat ovat nyt eläkkeellä, ja järjestelmä toimii lähes ilman rahastoja. Ketä varten rahastoja kerätään, kysyy pitkän linjan eläkeasiantuntija Olli Pusa kolumnissaan.
Suomalainen työeläkejärjestelmä luotiin 1960-luvun alussa. Eläkkeen piti turvata suunnilleen sama kulutustaso kuin sitä ennen. Tähän arvioitiin riittävän noin 60 prosenttia palkasta. Suuri osa vanhuksista pärjäisi eläkkeellään, eikä valtion tarvitsisi huolehtia heidän toimeentulostaan.
Järjestelmä tehtiin pääosin jakojärjestelmäksi, eli eläkkeet maksetaan vuosittain perittävillä eläkemaksuilla. Järjestelmään sisällytettiin jonkin verran rahastointia; se oli tarkoitus käyttää suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle eläkemaksun korotuksen hillitsemiseen.
Rahastoitujen varojen piti olla elinkeinoelämän käytössä. Niillä piti voida rahoittaa investointeja, jotka varmistavat työpaikkoja jatkossakin. Se oli jakojärjestelmän kannalta elinehto.
Kaikkiaan järjestelmä oli sen ajan yhteiskuntaan sovitettuna järkevä.
Eläkerahastot toimivat tällä hetkellä Suomen taloudellista kehitystä vahingoittavalla tavalla.
Missä ollaan nyt, reilut 50 vuotta myöhemmin?
Alkava vanhuuseläke on 50 prosenttia palkasta, tulevaisuudessa 40 prosenttia. Indeksijärjestelmää on heikennetty; 40 prosenttia palkasta 65-vuotiaana voi 80-vuotiaana olla enää 25 prosenttia palkasta. Sillä ei enää ostakaan hoivapalveluja, joiden hinnoittelu on palkkaperusteista. Eläkejärjestelmä on vähin äänin työntänyt suuren osan vastuustaan vanhusten elatuksessa valtiolle, joka rahoittaa sen velkarahalla.
Pommi tuli, ja systeemi pyörii
Eläkerahastoja kerättiin suurten ikäluokkien korkeampia menoja varten. Suuret ikäluokat ovat nyt eläkkeellä, ja järjestelmä toimii lähes ilman rahastoja.
Viime vuonna eläkemenot olivat 24 miljardia ja eläkemaksut 20 miljardia euroa. Erotuksesta 3 miljardia tulee valtion budjetista, ja lopussa voi katsoa käytetyn rahastojen tuottoa.
Vuoden 2012 lopussa eläkerahastoissa oli noin 150 miljardia euroa, tämän vuoden kesäkuun lopussa jo yli 180 miljardia euroa. Rahastot ovat kasvaneet 30 miljardilla eurolla 2,5 vuodessa pääasiassa sijoitustuotoista.
Ennusteena on, että rahastot kasvavat voimakkaasti jatkossakin ja ovat joidenkin vuosikymmenien kuluttua ehkä 400 miljardia euroa nykyrahassa. Ketä varten rahastoja kerätään?
Vaikka rahastojen merkitys on kasvanut eläkejärjestelmässä, 75 prosenttia eläkkeistä maksetaan tulevaisuudessakin kuten nytkin työeläkemaksuista kertyvillä varoilla.
Alun perin ajatus oli, että työeläkerahastojen piti – jo omaa etuaankin vaaliakseen – sijoituksillaan varmistaa maksajapohjan säilyminen. Tuo on jäänyt yhä vähemmälle huomiolle, ja 70 prosenttia eläkerahastoista on sijoitettu ulkomaisiin pörsseihin. Työeläkelaitokset ovat itse suuressa määrin aiheuttaneet maksajapohjan rapautumisen. Ne ovat itse olleet keskeisessä roolissa Suomen taloutta kuihduttavan yrityskulttuurin luomisessa.
Ylisuuria maksuja sijoitetaan ulkomaille
Työeläkejärjestelmä on niin valtava mammutti, että sen pitää marssia samaa tahtia muun yhteiskunnan kanssa. Jos niin ei tapahdu, se voi aiheuttaa vakavia häiriöitä maan talouteen.
Nyt eläkejärjestelmä kerää huppukorkeita maksuja, ja sen ylijäämä on sijoitustuottojen takia 10 miljardia vuodessa. Nuo rahat sijoitetaan ulkomaille.
Eli eläkejärjestelmä kerää Suomesta olosuhteisiin mitoitettuna ylisuuria maksuja ja sijoittaa ylijäämät ulkomaille. Näin se ”jäähdyttää” Suomen ”ylikuumentunutta” taloutta. Erikoista talouspolitiikkaa.
Työeläkejärjestelmän kehittämisestä viime vuosikymmeninä vastanneet ovat melko pahasti epäonnistuneet siinä, että eläkejärjestelmä olisi yhteiskuntaa vahvistava tekijä ja toimisi samaan suuntaan muun yhteiskunnan kanssa. Kun he ovat saaneet toteuttaa ehdotuksensa ilman pienimpiäkään muutoksia, ei muita syyllisiä ole helppo löytää.
Sisäinen devalvaatio eläkemaksuja alentamalla
Sipilän hallitus on ottanut tavoitteekseen pienentää työvoimakuluja 5 prosentilla. Se voitaisiin tehdä eläkemaksua alentamalla. Tätä on ehdottanut mm. evp valtiosihteeri Raimo Sailas. Kustannus olisi 4 miljardia, ja siihen menisi 40 prosenttia vuotuisesta sijoitusylijäämästä.
Eläkejärjestelmä on vastustanut tätä. Perusteluna on ollut muiden muassa, että se hidastasi rahastojen kasvua ja rahastojen koko suhteessa palkkasummaan laskisi.
Miksi rahastojen koon suhteessa palkkasummaan pitäisi säilyä nykyisellä tasolla tai jopa kasvaa? Missä sellaisesta on päätetty?
Suomessa kotitalouksien varallisuus on vähäinen, ja yksi syy siihen on, että ihmisten rahat kerätään lain voimalla eläkejärjestelmään. Eläkerahastojen osuuden pienentäminen veisi Suomea kohti normaalimpaa talousrakennetta.
Eläkerahastot toimivat tällä hetkellä Suomen taloudellista kehitystä vahingoittavalla tavalla. Ne ovat toimillaan kasvattaneet valtion menoja ja syventäneet Suomen lamaa.
Ovatko eläkerahastot niin mahtavia vallankäyttäjiä, että hallitus ei uskalla laittaa niitä järjestykseen? Vai onko hallituksen tarkoitus nimenomaan käyttää hyväksi tilaisuutta tietyn talouspolitiikan ajamiseen?
Olli Pusa on yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko ja sosiaaliturvapolitiikan dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Pusa on työskennellyt eläkejärjestelmän kaikilla portailla. Kirjoitus perustuu esitykseen Tilastokeskuksen suhdanneklubilla 11.9.2015.
Kolumnit eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Kolumnistit kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.