Ulkomaalaistaustaisten toimeentulossa huomattavia eroja
Maahanmuuton vilkastuminen Suomessa on lisännyt kiinnostusta ulkomaalaistaustaisten taloudellisia oloja kohtaan. Tulonjakotilastoissa ulkomaalaistaustaisten tuloihin ja tuloköyhyyteen liittyviin kyselyihin ei ole pystytty vastaamaan osittain siksi, että virallinen määritelmä ulkomaalaistaustaisten identifioimiseksi on puuttunut.
Nyt Tilastokeskuksessa on kuitenkin otettu käyttöön viralliset syntyperä- ja taustamaaluokitukset, joilla ulkomaalaistaustaista väestöä voidaan luotettavammin tilastoida. Vastaavanlaiset luokitukset ovat käytössä myös muissa Pohjoismaissa (ks. Marja-Liisa Helmisen artikkeli).
Henkilön syntyperä ja taustamaa määräytyvät henkilön vanhempien syntymävaltiotiedon perusteella. Syntyperäluokituksen avulla voidaan eritellä ulkomailla ja Suomessa syntyneet suomalais- ja ulkomaalaistaustaiset henkilöt. Ulkomaalaistaustaisia ovat ne henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla. Ulkomaalaistaustaisia ovat myös ulkomailla syntyneet henkilöt, joiden kummastakaan vanhemmasta ei ole väestötietojärjestelmässä tietoa.
Ulkomaalaistaustaisten määrä on viimeisen parin vuosikymmenen aikana lisääntynyt Suomessa merkittävästi. Oheisesta taulukosta ilmenee, että 1990-luvun puolivälissä syntyperältään ulkomaalaistaustaisia oli Suomessa 80 000 henkilöä, mutta nykyisin heitä on jo runsaat 300 000 henkilöä. Ulkomaalaistaustaisten väestöosuus on kasvanut 1,6 prosentista 5,5 prosenttiin vuosien 1995 – 2013 välillä.
Taulukko. Väestö henkilön syntyperän mukaan, 1 000 henkilöä
Lähde: Tilastokeskus, väestörakenne
Kuvaan tässä artikkelissa Suomessa asuvan ulkomaalaistaustaisen asuntoväestön taloudellisia oloja ja asemaa vakiintuneilla tulonjakomittareilla: tuloilla, tulonsiirtojen tulo-osuuksilla, tuloluokkiin sijoittumisella ja pienituloisuusasteella (ks. tietolaatikko artikkelin lopussa). Pääpaino on poikkileikkausvertailuissa, mutta artikkelin lopussa tarkastelen ilmiöitä myös dynaamisesta näkökulmasta vertailemalla sitä, miten lähtömaaltaan suurimpien väestöryhmien taloudellinen asema on vuosituhannen vaihteesta nykyhetkeen verrattuna muuttunut.
Tuloksia tulkittaessa on hyvä ottaa huomioon, että maahanmuuttajataustaisten ikärakenne eroaa selvästi kantaväestön ikärakenteesta, kuten kuviosta 1 voi havaita.
Kuvio 1. Väestön keski-ikä syntyperän mukaan 1995–2013
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Suomessa syntyneet toisen polven ulkomaalaistaustaiset ovat keski-iältään selvästi muita ryhmiä nuorempia. Toisen polven ulkomaalaistaustaisista runsas 90 prosenttia on alle 30-vuotiaita (ks. Marja-Liisa Helmisen artikkeli). Lisäksi tässä ryhmässä keski-ikä on alentunut tarkastelujakson kuluessa selvästi, kun se muissa syntyperäryhmissä on jonkin verran noussut. Muutos johtuu muun muassa siitä, että maahanmuuttajataustaisille perheille on Suomessa syntynyt paljon lapsia.
Ulkomaalaistaustaisten tulotaso selvästi valtaväestön alapuolella
Ulkomaalaistaustaisen väestön tulotaso jää selvästi matalammaksi kuin kantaväestöllä (kuviot 2 ja 3). Esimerkiksi Suomessa syntyneen ulkomaalaistaustaisen väestön, eli toisen polven ulkomaalaisten mediaanitulo oli vuonna 2013 yhden henkilön taloudessa vajaa 15 600 euroa vuodessa. Ensimmäisen polven ulkomaalaisilla tämä tulo oli 17 600 euroa.
Suomessa syntyneen suomalaistaustaisen väestön ekvivalentti mediaanitulo (ks. tietolaatikko) oli vuonna 2013 selvästi korkeampi kuin ulkomaalaistaustaisilla – runsaat 24 000 euroa.
Kuvio 2. Väestön tulotaso henkilön syntyperän mukaan 1995–2013, ekvivalentti käytettävissä oleva rahatulo vuoden 2013 rahassa, mediaani
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Kuviosta 2 voi havaita myös sen, että vielä 1990-luvun puolivälissä ulkomailla syntyneiden suomalaistaustaisten (Suomessa syntyneiden vanhempien ulkomailla syntyneitä lapsia) tulotaso jäi selvästi Suomessa syntyneen suomalaistaustaisen väestön tulojen alapuolelle, mutta viime vuosina heidän tulonsa ovat kohonneet samalle tulotasolle kantasuomalaisten kanssa.
Kuviosta 3 käy ilmi edellä mainittu ulkomailla syntyneiden suomalaistaustaisten muita ryhmiä parempi tulokehitys ja myös se, että toisen polven ulkomaalaistaustaisten suhteellinen asema on heikentynyt tarkasteluperiodin aikana selvästi.
Kuvio 3. Väestöryhmien tulotaso suhteessa Suomessa syntyneiden suomalaistaustaisten tuloihin 1995–2013*
* ekvivalentti käytettävissä oleva rahatulo, mediaani
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Vasta aivan viime vuosina tämän ryhmän suhteellisen aseman heikkeneminen on pysähtynyt, heidän asemansa tulojakaumassa on alkanut jopa hiukan parantua. Tosin suhteellisen aseman parantuminen näyttää pääasiassa johtuneen siitä, että Suomessa syntyneen suomalaistaustaisen väestön tulotaso on viime vuosina alentunut (kuvio 2).
Talouksissa, joihin toisen polven ulkomaalaistaustaiset kuuluvat, on lasten määrä kasvanut tarkastelemallani aikavälillä selvästi: 1990-luvun puolivälissä alle 18-vuotiaita lapsia oli toisen polven ulkomaalaistaustaisten talouksissa keskimäärin 1,7, mutta vuonna 2013 lapsia oli jo keskimäärin 2,3. Muissa syntyperäryhmissä lasten määrä on keskiarvolla mitattuna kyseisellä tarkasteluperiodilla alentunut.
Tulonjakotilastojen perusteella talouksissa, joissa on lapsia ja nuoria, tulotaso kulutusyksikköä kohden jää usein lapsettomien talouksien tuloja matalammaksi. Näin ollen myös toisen polven ulkomaalaistaustaisen väestön selvästi matalampaa tulotasoa ja heikompaa tulokehitystä saattaa ainakin osittain selittää lasten määrän lisääntyminen. Sama kehitys ilmenee myös siinä, että toisen polven ulkomaalaistaustaisten keski-ikä on tarkasteluperiodin aikana alentunut selvästi, kun se muissa ryhmissä on kasvanut (kuvio 1).
Yhteenvetona voidaan todeta, että 1990-luvun puolivälissä toisen polven runsaat 8 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä eli noin 6 800 taloudessa. Toisen polven ulkomaalaistaustaisten keski-ikä oli tuolloin 25 vuotta. Pari vuotta sitten 44 000 toisen polven ulkomaalaistaustaista henkilöä eli runsaassa 27 000 taloudessa, mutta heidän keski-ikänsä oli pudonnut runsaaseen 10 vuoteen.
Näinkin merkittävillä rakenteellisilla muutoksilla saattaa olla vaikutusta tulovertailuihin – etenkin kun ne on tehty tulokäsitteellä, jonka tasoon vaikuttavat kotitalouksien rakenteelliset tekijät kuten lasten lukumäärien muutokset. Vaikka ulkomaalaistaustaisten perheissä vanhempien tulot olisivat pysyneet ennallaan, alentavat perheisiin syntyneet lapset kulutusyksikköskaalauksen kautta perheiden ekvivalentteja tuloja. Tällöin tulojen muutosta selittävät enemmän rakenteelliset tekijät kuin todelliset tulomuutokset (ks. tietolaatikko artikkelin lopussa).
Ulkomaalaistaustaiset sijoittuvat usein pienituloisimpiin tuloluokkiin
Koska ulkomaalaistaustaisten tulot ovat keskimäärin pienemmät kuin suomalaistaustaisella väestöllä, on luonnollista, että he sijoittuvat pienituloisimpiin tuloluokkiin useammin kuin kantaväestö.
Kuviosta 4 ilmenee, että 1990-luvun puolivälissä selvästi heikoin taloudellinen asema oli ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisilla, joista peräti 35 prosenttia sijoittui pienituloisimpaan tulokymmenykseen. Kolmeen pienituloisimpaan tulokymmenykseen heistä sijoittui runsaat 60 prosenttia.
Kuvio 4. Asuntoväestön sijoittuminen tulokymmenyksiin henkilön syntyperän mukaan 1995
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Nykyisin ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisten tilanne on hieman parempi, sillä pienituloisimpaan tulokymmenykseen heistä sijoittui vuonna 2013 noin 27 prosenttia (kuvio 5). Kolmeen pienituloisimpaan tulokymmenykseen sijoittuneiden osuus oli 54 prosenttia.
Kuvio 5. Asuntoväestön sijoittuminen tulokymmenyksiin henkilön syntyperän mukaan 2013
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Toisen polven ulkomaalaistaustaisten tilanne oli 1990-luvulla ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisiin nähden hieman parempi, sillä heistä vain noin 22 prosenttia sijoittui tuolloin kaikista pienituloisimpaan tulokymmenykseen. Kolmeen pienituloisimpaan tulokymmenykseen tästä ryhmästä lukeutui reilusti puolet, eli 54 prosenttia. Vuonna 2013 vastaavat osuudet olivat 29 ja 66 prosenttia. Nykyisin siis kaikista heikoimmassa asemassa ovat toisen polven ulkomaalaistaustaiset.
Suurituloisimmassa tulokymmenyksessä ulkomaalaistaustaiset ovat harvinaisuuksia. Toisen polven ulkomaalaistaustaisista suurituloisimpaan tulokymmenykseen sijoittui vuonna 2013 vain pari prosenttia. 1990-luvun puolivälissä tämä osuus oli runsas seitsemän prosenttia. Voidaankin todeta, että 1990-luvun puolivälissä noin 8 000 toisen polven ulkomaalaistaustaista oli suhteellisesti mitattuna selvästi paremmassa asemassa kuin tämän päivän 44 000 toisen polven ulkomaalaistaustaista.
Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisilla kehityssuuntaus on ollut jotakuinkin päinvastainen. Nykyisten noin 240 000 ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisen taloudellinen asema suhteessa koko väestöön on hieman parempi kuin 1990-luvun puolivälissä silloisella noin 70 000 ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisella.
Tulonsiirroilla suuri merkitys ulkomaalaistaustaisten tuloihin
Tulonjakotilastoissa bruttotulot kuvaavat talouksien tulotasoa ennen kuin niistä on vähennetty verot. Bruttotulot koostuvat palkka-, yrittäjä- ja omaisuustuloista sekä saaduista tulonsiirroista. Palkka-, yrittäjä- ja omaisuustulot ovat työhön osallistumisesta ja omaisuuden tuotoista saatuja markkinatuloja, jotka tulonjakotilastoissa on nimetty tuotannontekijätuloiksi.
Saadut tulonsiirrot muodostuvat erilaisista yhteiskunnan maksamista sosiaaliturvaetuuksista ja -avustuksista sekä työeläkejärjestelmien kautta maksetuista ansioeläkkeistä. Tulonjakotilastojen tuloista sen sijaan puuttuvat yhteiskunnan ilmaisina tai selvästi alle markkinahinnoin tuottamat hyvinvointipalvelut, joiden merkitys etenkin lapsiperheille ja pienituloisille on suuri (Tilastokeskus 2014).
Koko väestön tasolla saatujen tulonsiirtojen osuus bruttotuloista on viime vuosina ollut keskimäärin 25 prosentin luokkaa, toisin sanoen joka neljäs euro keskivertotalouden tuloista on tullut julkiselta sektorilta saatuina tulonsiirtoina (kuvio 6).
Kuvio 6. Saatujen tulonsiirtojen osuus bruttotuloista henkilön syntyperän mukaan 1995–2013
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Tarkastelemallani ajanjaksolla tämä suhde oli korkeimmillaan 1990-luvun puolivälissä, jolloin elettiin vielä syvän taloustaantuman jälkipyörteissä. Saatujen tulonsiirtojen osuus bruttotuloista oli tuolloin koko väestön keskuudessa 30 prosentin paikkeilla. Matalin saatujen tulonsiirtojen bruttotulosuhde oli hyvän talouskehityksen huipulla vuonna 2007, noin 20 prosenttia.
Saatujen tulonsiirtojen bruttotulo-osuus on ollut erityisen korkea talouksissa, joissa on toisen polven ulkomaalaistaustaisia. Viime vuosina saatujen tulonsiirtojen bruttotulo-osuus on näissä talouksissa ollut noin 40 prosenttia.
Lisäksi saatujen tulonsiirtojen merkitys on pysynyt tässä ryhmässä tasaisen korkeana koko tarkasteluperiodin ajan, joskin hyvinä talouskasvun vuosina 2000-luvun puolivälin jälkeen osuus käväisi 35 prosentissa. Viime vuosien yleiset talousongelmat ovat kuitenkin kääntäneet saatujen tulonsiirtojen bruttotulo-osuudet uudelleen kasvuun sekä suomalaistaustaisten että ulkomaalaistaustaisten ryhmissä.
Myös ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisilla saatujen tulonsiirtojen bruttotulo-osuus oli 1990-luvun puolivälissä selvästi yli 40 prosenttia, mutta osuus lähti pienentymään nopeasti. Pienentyminen jatkui vuoteen 2008 saakka, jolloin se oli lähellä 20 prosenttia. Nopeaa muutosta saattaa selittää ennen kaikkea ryhmän sisäiset rakennemuutokset: todennäköisesti uudet maahanmuuttajat ovat tulleet maahan aikaisempaa useammin töiden perässä, eli heidän markkinoilta saamansa tulot (palkat, yrittäjä- ja omaisuustulot) ovat alentaneet saatujen tulonsiirtojen bruttotulo-osuutta.
Lisäksi maahan jo 1990-luvulla muuttaneet ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaiset ovat todennäköisesti työllistyneet hyvän taloussuhdanteen ansiosta aiempaa helpommin, mikä on osaltaan ollut alentamassa saatujen tulonsiirtojen bruttotulo-osuutta.
Suomalaistaustaisten maahanmuuttajien saamat tulonsiirrot ovat olleet merkitykseltään vähäisemmät kuin muilla etenkin tarkastellun ajanjakson lopulla. Esimerkiksi vuonna 2013 saadut tulonsiirrot muodostivat tässä ryhmässä vain 15 prosenttia ryhmän kokonaistuloista.
Oletettavasti tässäkin syntyperäryhmien erilainen ikärakenne selittää ainakin osan ryhmien välisistä eroista, joten jatkossa ilmiötä tulisi selvittää tarkemmin esimerkiksi vertaamalla ryhmien tulorakenteita tarkemmin ikäluokittain. Tällä saataisiin selvitettyä muun muassa sitä, poikkeavatko esimerkiksi nuorten opiskeluikäisten tulorakenteet syntyperäryhmittäin?
Toisen polven ulkomaalaistaustaisilla korkea pienituloisuusriski
Tuloerojen kasvun myötä myös suhteellinen pienituloisuus on kasvanut Suomessa viime vuosina (kuvio 7). Pienituloiseksi on määritelty ne henkilöt, jotka ovat eläneet kotitalouksissa, joiden ekvivalentti tulo on vähemmän kuin 60 prosenttia koko väestön mediaanitulosta.
Kuvio 7. Poikkileikkauspienituloisuuden (pl) ja pitkittyneen pienituloisuuden (pitk) riski syntyperän mukaan 1995/1998–2013
*pienituloisuusraja 60 % asuntoväestön mediaanitulosta
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Kuviossa 7 on kuvattu myös pitkittyneen pienituloisuuden esiintymistä Euroopan komission tilastoviraston Eurostatin käyttämällä määritelmällä. Sen mukaan pitkittyneesti pienituloiseksi luokitellaan ne henkilöt, jotka ovat eläneet pienituloisessa taloudessa tilastovuoden lisäksi kolmen edellisvuoden aikana ainakin kahtena vuotena.
Koko väestön keskuudessa pienituloisia oli 1990-luvun puolivälissä noin 8 prosenttia asuntoväestöstä. Korkeimmillaan pienituloisuus oli vuosina 2007 – 2011 noin 15 prosenttia, minkä jälkeen se on kääntynyt lievään laskuun. Pitkittyneesti pienituloisia voidaan luotettavasti tilastoida vuodesta 1998, jolloin heitä oli 4,5 prosenttia asuntoväestöstä. Vuoteen 2008 mennessä pitkittyneesti pienituloisten osuus väestöstä oli kaksinkertaistunut 9 prosenttiin, josta osuus vielä muutaman seuraavan vuoden aikana kasvoi muutaman prosentin kymmenyksen.
Sekä poikkileikkauspienituloisuuden että pitkittyneen pienituloisuuden kasvu on ollut merkittävää toisen polven ulkomaalaisten keskuudessa. Kun vielä 1990-luvun puolivälissä toisen polven ulkomaalaistaustaisista alle 20 prosenttia kuului pienituloiseksi luokiteltuun talouteen, oli osuus kasvanut vuoteen 2008 mennessä 45 prosenttiin.
Sama kehityssuunta ilmenee myös pitkittyneessä pienituloisuudessa: vuonna 1998 se oli vajaa 10 prosenttia, mutta vuonna 2010 jo lähes 30 prosenttia.
Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisilla sekä poikkileikkaus- että pitkittynyt pienituloisuus on pysynyt koko tarkasteluajanjakson ajan tasaisempana, mutta selvästi korkeampana kuin suomalaistaustaisella väestöllä. Tarkastelujakson alussa 1990-luvun puolivälissä ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisista jopa 30 prosenttia kuului pienituloiseksi luokiteltuun kotitalouteen. Osuus on toki kasvanut tasaisesti tämän jälkeenkin, mutta selvästi muita ryhmiä maltillisemmin.
Pienituloisuus on hyvin ikäsidonnaista ja yleistä etenkin nuorten parikymppisten keskuudessa syntyperästä riippumatta. Tämän ikäisten suomalaistaustaisten ja toisen polven ulkomaalaistaustaisten pienituloisuusaste oli samalla tasolla, noin 30 prosenttia, vuonna 2013. Huolestuttavaa on, että pienituloisuus on yleistä erityisesti ulkomaalaistaustaisten lasten ja nuorten sekä vanhusten joukossa.
Pienituloisuus ongelma pakolaisina maahan tulleilla
Mistä maista tulleilla pienituloisuusriski on sitten suurinta ja mistä maista tulleilta pienintä? Seuraavassa tarkastelussa ovat mukava vain ne maat, joita oli asuntoväestössä vuonna 2013 vähintään 500 henkilöä.
Kuvioon 8 on otettu mukaan vain ääripään maat, eli 10 matalimman ja korkeimman pienituloisuusriskin taustamaan asuntoväestöt. Kuviossa maan nimen yhteydessä suluissa oleva tieto kertoo sen, kuinka monta kyseisen maan edustajaa oli vuonna 2013 asuntoväestössä.
Kuvio 8. Pienituloisuus 2013 henkilön taustamaan mukaan, 10 korkeimman ja matalimman pienituloisuuden maata*
*maan nimen jälkeen suluissa asuntoväestön määrä
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Korkein pienituloisuusaste on Myanmarista tulleilla henkilöillä, joista kolme neljästä (75 %) eli vuonna 2013 pienituloiseksi luokitellussa taloudessa. Pitkittyneesti pienituloisten osuus oli 60 prosenttia. Paljon parempi tilanne ei ollut Syyriasta, Somaliasta ja Irakista tulleiden ulkomaalaistaustaisten keskuudessa. Näissä ryhmissä useampi kuin kolme henkilöä viidestä sijoittui pienituloisten joukkoon vuonna 2013.
Lisäksi etenkin somalialais- ja irakilaistaustaisten keskuudessa pienituloisuus näyttää muuttuneen luonteeltaan pysyväksi.
Vähiten (pl. suomalaistaustaiset) pienituloisuutta esiintyy hieman yllättäen Filippiineiltä tulleiden joukossa, ryhmän pienituloisuusaste oli vuonna 2013 selvästi alle 20 prosenttia. Filippiineiltä muuttaneilla ei myöskään pitkittyneen pienituloisuuden riski kohonnut kovin korkeaksi (6,5 %). Monen eurooppalaistaustaisen maahanmuuttajaryhmän pienituloisuus oli pienempi kuin filippiiniläisten, mutta maiden edustajia Suomen väestöstä oli alle 500, joten maat eivät näy kuviossa.
Puolasta, Alankomaista ja Bosnia-Hertsegovinasta tulleiden pienituloisuusriski jäi 20 prosenttiin vuonna 2013. Mainituissa ryhmissä myös pitkittyneesti pienituloisten osuus pienituloisista jäi selvästi alhaisemmaksi kuin korkean pienituloisuusasteen väestöryhmissä.
Filippiiniläisten ja eurooppalaistaustaisten matalaa pienituloisuusastetta selittänee ennen kaikkea se, että kyseisistä maista muuttaneet ovat tulleet Suomeen töiden perässä, jolloin heidän saamansa työtulot ovat varmistaneet heille muita väestöryhmiä paremman taloudellisen aseman uudessa kotimaassaan.
Eurooppalaisten maahanmuuttajien taloudellinen asema paras
Tulonjaon kokonaistilaston aineistot antavat mahdollisuuden selvittää väestön todellisia liikkeitä tulojakaumassa kahden ajankohdan välillä. Analyyseja voidaan tehdä aidosta henkilöpaneeliaineistosta, tässä paneeliaineisto on muodostettu vuosina 2000 ja 2013 asuntoväestöön kuuluneista henkilöistä. Sitä, ovatko henkilöt kuuluneet asuntoväestöön paneelin välivuosina (vuodet 2001 – 2012), ei ole tässä otettu huomioon. Näin rajattuun aitoon henkilöpaneeliin kuului yhteensä 4,35 miljoonaa henkilöä.
Tuloliikkuvuutta on kuvattu keskimääräisten tulokymmenysten perusteella. Tulokymmenykset on muodostettu kummallekin vuodelle erikseen koko asuntoväestön ekvivalenttien käytettävissä olevien rahatulojen pohjalta.
Kuvioon 9 on otettu mukaan vain ne maat, joiden edustajia oli paneelissa vähintään 500 henkilöä. Maan nimen jäljessä oleva suluissa oleva luku kertoo sen, kuin monta henkilöä kyseisestä taustamaasta muuttaneista on paneeliasetelmassa mukana.
Kuvio 9. Keskimääräinen tulokymmenys 2000 ja 2013 henkilön taustamaan mukaan*
* maan nimen jälkeen suluissa paneelissa olleiden henkilöiden lukumäärä
Lähde: Tilastokeskus, tulonjaon kokonaistilasto
Keskimääräinen tulokymmenys kertoo sen, mihin tulokymmenykseen kyseisen ryhmän henkilöt ovat keskimäärin ajanjakson alussa (2000) ja lopussa (2013) kuuluneet. Mitä korkeampi keskimääräinen tulokymmenys on, sitä paremmin kuhunkin maaryhmään kuuluneet henkilöt ovat koko väestön tulojakaumassa keskimäärin sijoittuneet.
Kuvion 9 mukaan koko väestön tulojakaumassa korkeimmalle ovat sijoittuneet eurooppalaistaustaiset maahanmuuttajat. Kaikista korkeimmalle tulojakaumassa ovat sijoittuneet ne henkilöt, joiden taustamaa on Britannia, Saksa, Puola, Unkari ja Ruotsi. Lisäksi kaikilla edellä mainituilla taloudellinen asema on pysynyt yhtä korkealla sekä paneelin alussa vuonna 2000 että lopussa vuonna 2013.
Kaikkien edellä mainituista maista tulleiden muita ulkomaalaisryhmiä parempaa taloudellista asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa selittänevät monet tekijät, joita tässä artikkelissa ei ole mahdollista tarkemmin selvittää. Keskeisin syy lienee kuitenkin se, että Euroopasta tulleilla on useimmiten ollut työpaikka tiedossa Suomeen muuttaessa, tai sitten he ovat heti maahan muutettuaan työllistyneet nopeasti.
Todennäköisesti myös moni eurooppalaistaustainen maahanmuuttaja elää samassa taloudessa kantasuomalaisen kanssa, jolloin edellytykset päästä hyvään taloudelliseen asemaan ovat suuremmat verrattuna niihin, jotka ovat muuttaneet pakolaisina Suomeen. Tulosten perusteella korkeiden tulojen maista tulleet sijoittuvat myös varsin korkealle uuden kotimaansa tulojakaumassa.
Listan toisesta päästä löytyy pakolaisstatuksella maahan muuttaneita. Kaikista heikoimmassa asemassa ovat Somaliasta ja Irakista maahan muuttaneet, joiden suhteellinen tuloasema koko väestön tulojakaumassa oli vaatimaton sekä vuonna 2000 että vuonna 2013.
Lisäksi etenkään somalialaistaustaisten suhteellisessa asemassa ei ole vuosien 2000 ja 2013 välillä tapahtunut juurikaan parantumista. Se miksi yhden suurimman maahanmuuttajaryhmän suhteellinen asema ei ole kehittynyt, on merkittävä yhteiskuntapoliittinen kysymys, johon pelkkien tilastotietojen pohjalta ei saada vastausta.
Ajattelemisen aihetta viranomaisille ja politiikoille
Ulkomailta Suomeen muuttaneet ovat siis ikärakenteeltaan ja taloudelliselta asemaltaan varsin heterogeeninen ryhmä. Tämä ei ole yllätys niille, jotka ovat viime vuosina vähänkin maahanmuuttoon liittyvää keskustelua seuranneet.
Taloudellisesti hyvinä aikoina maahamme on tullut väkeä töiden perässä, mikä ilmenee tulonjakomittareistakin hyvin. Työssä olevien ulkomaalaistaustaisten asema tulojakaumassa on vähintäänkin kohtuullinen. Tämä johtuu siitä, että markkinoilta saadut tulot takaavat niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajillekin yleensä kohtuullisen toimeentulon.
Taloudellinen tilanne on vaikeampi niiden ulkomaalaistaustaisten keskuudessa, jotka ovat tulleet maahan pakolaisina perheineen. Heidän tulonsa koostuvat pääasiassa yhteiskunnan tarjoamista sosiaaliturvaetuuksista. Tämä ilmenee muun muassa siinä, että pakolaisstatuksella maahan tulleiden keskuudessa pienituloisuusriski on muihin ryhmiin verrattuna selvästi korkeampi.
On kuitenkin muistettava, että etenkin pienituloisten perheiden toimeentuloa ovat tukemassa monet yhteiskunnan tarjoamat ilmaiset tai markkinahintoja huomattavasti edullisemmat hyvinvointipalvelut, joita ei ole otettu huomioon tulonjakotilaston tuloissa.
Ajattelemisen aihetta ainakin maahanmuuttajien parissa toimiville viranomaisille ja poliitikoille antaa se, että monen pakolaisstatuksella maahan tulleen väestönosan taloudellinen asema näyttää jääneen heikolle tasolle pysyvästi.
Esimerkiksi Somaliasta on Suomeen muuttanut 1990-luvulta alkaen merkittävä määrä ihmisiä, joiden taloudellisessa asemassa ei ole juurikaan tapahtunut parannusta. Eräiden Suomessa pysyvästi olleiden maahanmuuttajaryhmien taloudellinen asema on pysynyt jotakuinkin yhtä heikkona koko heidän Suomessa oleskelunsa ajan. Herää kysymys, johtuuko tämä Suomen harjoittaman kotouttamispolitiikan epäonnistumisesta vai jostakin muusta.
Myös tilastojen tekijöille maahanmuuton lisääntyminen asettaa haasteita. Lisätietoja maahanmuuttajien taloudellisesti tilanteesta ja sen kehittymisestä tarvitaan. Tähän Tilastokeskuksen käytössä olevat aineistot antavatkin hyvät mahdollisuudet.
Toisessa vaakakupissa painaa pelko siitä, että maahanmuuttajiin liittyvät tarkemmat tilastot saattavat lyödä negatiivisen leiman ainakin joihinkin maahanmuuttajaryhmiin. Joka tapauksessa ainakin tulotilastojen laatijat joutuvat tulevaisuudessa miettimään sitä, millä tasolla maahanmuuttajista tulisi virallisia tilastoja tuottaa.
Kirjoittaja on suunnittelija Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä.
Lähteet:
Tilastokeskus 2014. Hyvinvointipalvelujen taloudellinen merkitys on suurin lapsiperheille. Kotitalouksien kulutus 2012.
Tilastokeskus. Tulonjaon kokonaistilasto.
Tilastokeskus. Väestörakenne.
____________________
Aineisto ja käsitteet
Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilastossa kuvataan asuntoväestön tuloja ja yhteiskunnassa vallitsevia tuloeroja. Asuntoväestön ulkopuolelle jäävät vakinaisesti laitoksissa kirjoilla olevat, asunnottomat, ulkomailla ja tietymättömissä olevat henkilöt. Asuntoväestöön kuulumattomien osuus koko väestön tasolla on parin prosentin luokkaa, mikä on viime vuosina ollut noin 120 000 henkilöä.
Ulkomaalaistaustaisissa asuntoväestöön kuulumattomien osuus on korkeampi, toisen polven ulkomaalaisista jäi vuonna 2013 runsaat 3 prosenttia asuntoväestön ulkopuolelle. Ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisissa tämä suhde oli vielä suurempi, yli 6 prosenttia. Tämä merkitsee sitä, että nämä asuntoväestön ulkopuoliset niin suomalais- kuin ulkomaalaistaustaisetkin henkilöt jäävät tulonjakotilastojen ja myös tämän artikkelin tarkastelujen ulkopuolelle.
Artikkelin analyyseissä on käytetty tulonjakotilastojen vakiomenetelmiä: tulokäsitteenä on käytetty niin sanottuja ekvivalentteja tuloja, joissa asuntokuntakohtaiset tulot on skaalattu (jaettu) asuntokunnan kokoon ja rakenteeseen perustuvilla kulutusyksiköillä. Menettelyn tarkoituksena on saada kooltaan ja rakenteiltaan erilaisissa talouksissa elävien tulot mahdollisimman hyvin vertailukelpoisiksi eri väestöryhmissä sekä yli ajan. Ekvivalentit tulot kuvaavat sellaisenaan yhden henkilön talouksien tuloja. Muille talouksille vertailukelpoinen tulo saadaan kertomalla ekvivalentti tulo talouden kulutusyksikköluvulla.
Kulutusyksiköt perustuvat niin kutsuttuun OECD:n modifioituun skaalaan. Asuntokunnan yksi aikuinen on yksi kulutusyksikkö. Muut asuntokunnan 14 vuotta täyttäneet henkilöt ovat kukin 0,5 kulutusyksikköä ja 0–13-vuotiaat lapset ovat kukin 0,3 kulutusyksikköä. Yhden aikuisen asuntokunta on yksi kulutusyksikkö, kun taas asuntokunta, johon kuuluu esimerkiksi puolisot ja yksi alle 14-vuotias lapsi, ovat yhteensä 1,8 kulutusyksikköä.
Ekvivalentit tulot on viety henkilökohtaisiksi tuloiksi asuntokunnan jokaiselle jäsenelle, jolloin tarkasteluissa ovat mukana kaikki asuntoväestöön kuuluvat riippumatta siitä, minkä ikäinen henkilö on tai onko henkilöllä henkilökohtaisia tuloja vai ei. Kukin henkilö on mukana tarkastelussa omalla syntyperätiedollaan ja samassa taloudessa voi asua useampaa eri syntyperää olevia henkilöitä. Esimerkiksi yleistä on se, että samassa taloudessa elää ensimmäisen polven ulkomaalaistaustaisia ja heidän Suomessa syntyneitä lapsiaan.
Tulokäsitteenä käytetään mediaanituloa, joka on keskimmäisen tulonsaajan tulo, kun tulonsaajat asetetaan tulojen mukaan suuruusjärjestykseen. Keskimmäisen tulonsaajan kummallekin puolelle jää yhtä monta tulonsaajaa. Mediaani ei ole yhtä herkkä poikkeaville äärihavainnoille kuin aritmeettinen keskiarvo.
____________________
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.