Avoimien työpaikkojen jäljillä
Työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen tuottamat tilastot avoimista työpaikoista poikkeavat huomattavasti toisistaan. Taustalla on lähdeaineistojen ja rajauksien eroavaisuuksia, jotka johtuvat tilastojen erilaisista lähtökohdista. Molemmille on omat käyttötarpeensa työvoiman kysynnän mittareina.
Työ- ja elinkeinoministeriön ja Tilastokeskuksen tuottamat tilastot avoimista työpaikoista poikkeavat huomattavasti toisistaan. Taustalla on lähdeaineistojen ja rajauksien eroavaisuuksia, jotka johtuvat tilastojen erilaisista lähtökohdista. Molemmille on omat käyttötarpeensa työvoiman kysynnän mittareina.
Tilastokeskuksen julkaiseman avoimet työpaikat -tilaston laadinta perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (N:o 453/2008) sekä komission asetuksiin (N:o 1062/2008 ja N:o 19/2009). Asetusten tarkoituksena on saada neljännesvuosittain kattavaa, ajantasaista ja vertailukelpoista tietoa EU-maiden avoimista työpaikoista sekä niiden rakenteellisista ominaisuuksista. Näiden säädösten nojalla laadittavia avointen työpaikkojen tilastoja käytetään työvoiman kysynnän seurantaan ja analysointiin EU:ssa ja jäsenmaissa.
Asetuksissa annetun määritelmän mukaan avoin työpaikka on uusi tai jo olemassa oleva työpaikka, jolla ei ole hoitajaa tai joka on vapautumassa. Työnantajan on pitänyt toimia aktiivisesti avoimen paikan täyttämiseksi, ja tehtävän on oltava avoin muillekin kuin omalle henkilöstölle.
Avoimiin työpaikkoihin lasketaan julkiseen hakuun ilmoitettujen työpaikkojen lisäksi myös sellaiset tapaukset, joissa työnantaja esimerkiksi ottaa suoraan yhteyttä mahdolliseen ehdokkaaseen.
Vaaditun kattavuuden ja vertailukelpoisuuden saavuttamiseksi Tilastokeskuksen tuottama avoimet työpaikat -tilasto perustuu suoraan tiedonkeruuseen työnantajilta. Tutkimuksen otantakehikkona on Tilastokeskuksen ylläpitämä yritys- ja toimipaikkarekisteri, josta poimitaan satunnaisotos erikokoisia ja eri toimialoja edustavia yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikkoja. Toimipaikalla tarkoitetaan yhdessä paikassa sijaitsevaa ja pääasiassa yhdenlaisia tavaroita tai palveluja tuottavaa yksikköä.
Tutkimuksen piiriin kuuluvat toiminnassa olevat Suomessa sijaitsevat toimipaikat, joilla on palkansaajia vähintään yhden henkilötyövuoden verran. Otokseen valikoituneilta toimipaikoilta kysytään niiden avoimien työpaikkojen lukumäärästä sekä laadullisista ominaisuuksista.
Kyselyyn voi vastata verkkolomakkeella tai puhelinhaastattelussa. Tiedonkeruussa saadut tiedot korotetaan vastaamaan kaikkien otantakehikkoon kuuluvien toimipaikkojen määrää, jolloin saadaan estimaatit koko Suomen avoimien työpaikkojen lukumäärästä.
Avoimet työpaikat -tilasto ei kuitenkaan sisällä kaikkia avoinna olleita tehtäviä. EU:n asetukset rajaavat tutkimuksen ulkopuolelle kotitalouksien sekä kansainvälisten organisaatioiden ja toimielimien tarjoamat työpaikat. Suomessa tutkimuksen ulkopuolelle on rajattu myös maanpuolustus.
Avoimet työpaikat -tilasto kattaa sekä vakituiset että määräaikaiset työpaikat, mutta alle kuukauden kestävät työsuhteet on rajattu tilaston ulkopuolelle. Mukaan ei siis lasketa tilapäistä, esimerkiksi lyhyistä sairaspoissaoloista johtuvaa, sijaisten tarvetta.
TEM:n tilastoilla eri lähde ja eri käyttötarkoitus
Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilasto puolestaan antaa tietoa työ- ja elinkeinotoimistoihin (TE-toimistot) ilmoitetuista avoimista työpaikoista. Aineisto perustuu työnantajien TE-toimistoille jättämiin työpaikkailmoituksiin, ja sitä kerätään ensisijaisesti työnvälityksen tarpeisiin.
Työnvälitystilasto on tarkoitettu työ- ja elinkeinohallinnon toiminnan seurantaan ja kehittämiseen, mutta sitä käytetään myös muihin tutkimustarkoituksiin. Kuukausittain tilastosta julkaistaan kuukauden aikana avoinna olleiden työpaikkojen lukumäärä, ilmoitettujen uusien avoimien työpaikkojen määrä, täyttyneiden työpaikkojen määrä sekä kuukauden lopussa edelleen avoinna olleiden työpaikkojen määrä.
Työnvälitystilastoon lasketaan mukaan kaikki TE-toimistoihin avoimeksi ilmoitetut paikat riippumatta työsuhteen kestosta tai työnantajasta. Tilaston kattavuuteen vaikuttaa siis lähinnä se, kuinka aktiivisesti työnantajat käyttävät TE-toimistojen palveluja avoimia työpaikkoja täyttääkseen.
Tilastokeskuksen Avoimet työpaikat -tilaston kyselyssä tiedustellaan, onko toimipaikan avoimet työpaikat ilmoitettu TE-toimistojen työnvälitykseen. Vuonna 2015 TE-toimistojen palvelua oli käyttänyt keskimäärin 53 prosenttia toimipaikoista, joilla oli avoimia työpaikkoja.
Tilastot vertailussa
Avoimet työpaikat -tilaston ja työnvälitystilaston aineistojen linkittäminen yksikkötasolla ei ole mahdollista. Avoimet työpaikat -tilastossa vastaajana on toimipaikka, kun taas työnvälitystilaston aineistosta tietoja ei saada toimipaikan tarkkuudella. Tästä syystä tässä keskitytään tilastojen tulosten tarkasteluun.
Tilastokeskus tuottaa avoimet työpaikat -tilastoa neljännesvuosittain. Kultakin vuosineljännekseltä selvitetään neljänneksen viimeisen kuukauden ensimmäisenä päivänä (1. maaliskuuta, 1. kesäkuuta, 1. syyskuuta tai 1. joulukuuta) avoinna olleiden työpaikkojen lukumäärä.
Työnvälitystilastossa lähin vastaava julkaistava tieto on edellisen kuukauden viimeisenä päivänä avoinna olleiden työpaikkojen määrä. Esimerkiksi avoimet työpaikat -tilaston ensimmäisen vuosineljänneksen lukuja verrataan työnvälitystilaston helmikuun viimeisen päivän lukuihin.
Päivän eriävyys voi periaatteessa hieman vaikuttaa lukujen suuruuteen, mikäli monien työpaikkojen avoinna olo päättyy juuri kuukauden vaihteessa. Työnvälitykseen ilmoitetuista avoimista työpaikoista valtaosalle on etukäteen määritelty hakuaika, jonka päättymiseen saakka paikka on työnvälitystilastossa avoin.
Tuloksia tarkastellaan neljännesvuositason lisäksi vuositasolla, mikä tarkoittaa avoimet työpaikat -tilaston kohdalla neljännesvuosittaisten lukujen keskiarvoja. Johdonmukaisuuden vuoksi tässä artikkelissa työnvälitystilaston vuosikeskiarvot on vastaavasti laskettu avoimet työpaikat -tilastolle lähimpien neljän vertailuajankohdan eli helmi-, touko-, elo- ja marraskuun lopun lukujen keskiarvoina.
Kumpikaan aineisto ei täysin kattava
TEM:n ja Tilastokeskuksen avoimia työpaikkoja kuvaavien tilastojen erilaisuudesta huolimatta molemmat tilastot antavat samankaltaisen kuvan avoimien työpaikkojen kokonaismäärän kehityksestä (kuvio 1). Nousut ja laskut ajoittuvat likimain samoin, ja kummassakin tilastossa näkyy selvä kausivaihtelu: alkuvuodesta työntekijöitä haetaan eniten, ja vuoden loppua kohden avoimien työpaikkojen määrä vähenee.
Kuvio 1. Avoimet työpaikat TEM:n ja Tilastokeskuksen tilastoissa neljännesvuosittain
Lähde: Tilastokeskus, avoimet työpaikat -tilasto; Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto.
Koska merkittävää osaa avoimista työpaikoista ei ilmoiteta TE-toimistojen työnvälitykseen, voisi intuitiivisesti olettaa, että avoimien työpaikkojen määrä olisi työnvälitystilastossa selvästi pienempi kuin Tilastokeskuksen tilastossa. Näin ei kuitenkaan ole. Vuonna 2015 avoimia työpaikkoja oli Tilastokeskuksen julkaiseman avoimet työpaikat -tilaston mukaan keskimäärin noin 28 900, kun TEM:n työnvälitystilastossa vastaavien vertailuajankohtien keskiarvo oli noin 38 600.
Avointen työpaikkojen suurta määrää työnvälitystilastossa selittävät osin avoimet työpaikat -tilaston ulkopuolelle rajatut työpaikat, kuten lyhyet sijaisuudet. Työnvälitykseen lyhytaikaisia työvoiman tarpeita ilmoitetaan melko paljon. Työnvälitystilastossa vuonna 2015 keskimäärin noin 7 prosenttia kuukauden lopussa avoinna olleista työpaikoista oli korkeintaan yhden kuukauden työsuhteita, ja alkuvuodesta osuus oli keskimääräistä suurempi.
Lisäksi muutama prosentti työnvälitystilaston avoimista työpaikoista oli ulkomailla sijaitsevia. Avoimet työpaikat -tilasto puolestaan kuvaa työvoiman kysyntää Suomessa, joten siihen ei lasketa ulkomailla sijaitsevia työpaikkoja.
Toisaalta työnvälitystilaston aineiston perustuessa työnantajien jättämiin työpaikkailmoituksiin saattaa osa työpaikoista näkyä työnvälitystilastossa useammin kuin kerran. Työnantaja voi markkinointimielessä ilmoittaa työpaikan usean eri TE-toimiston kautta, vaikka työnvälityksen ohjeiden mukaan näin ei tulisi toimia. Moninkertaisen kirjauksen riski on myös silloin, jos usea työnvälitystoimintaa harjoittava yritys hakee työntekijöitä samaan työpaikkaan (PTT 2016). Ilmiön laajuudesta ei ole tietoa, sillä tuplailmoitusten jäljittäminen ja todentaminen on erittäin vaikeaa.
Saksalaisen selvityksen mukaan työvoimaa vuokraavat yritykset poistavat usein viiveellä täytetyt työpaikkansa työnvälityksen rekistereistä. Ne voivat myös julkaista työnvälityksessä ilmoituksia avoimista työpaikoista, vaikka konkreettista avointa tehtävää ei vielä olisikaan tiedossa. Tämä palvelee yritysten tarvetta kerätä sopivia hakijoita tulevan kysynnän varalle, mutta voi tuottaa harhaa työnvälityksen tilastoihin. (Brenzel ym. 2016, 44 – 48.) Vastaavaa ilmiötä esiintyy todennäköisesti jossain määrin Suomessakin.
Eroja luokittelussa ja kattavuudessa
Toimialoittaisten lukujen eroja tarkastellessa huomataan, että avoimia työpaikkoja on työnvälitystilastossa enemmän etenkin toimialalla hallinto- ja tukipalvelutoiminta (kuvio 2). Työnvälitystilastossa enemmistö tämän toimialan avoimista työpaikoista on työllistämistoiminnan alalta, johon kuuluvat työnvälitystoiminta, työvoiman vuokraus ja muut henkilöstön hankintapalvelut.
Kuvio 2. TEM:n ja Tilastokeskuksen avoimien työpaikkojen määrän vertailu toimialoittain, vuosikeskiarvo
Oikealla toimialaryhmät, joissa TEM:n tilastossa avoimia työpaikkoja on enemmän kuin Tilastokeskuksen tilastossa, vasemmalla toimialaryhmät, joissa niitä on vähemmän. Lähde: Tilastokeskus, avoimet työpaikat -tilasto; Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto.
Myös julkisen hallinnon avoimia työpaikkoja on ollut TEM:n työnvälitystilastossa selvästi enemmän kuin Tilastokeskuksen tilastossa. Useimmissa muissa toimialaryhmissä avoimia työpaikkoja on ollut Tilastokeskuksen tilastossa enemmän.
Toimialakohtaisten lukujen eroavaisuudet johtuvat osittain erilaisista luokittelukäytännöistä. Tilastokeskuksen tilastossa toimialana on aina toimipaikan toimiala. TEM:n työnvälitystilastossa puolestaan toimialatieto perustuu työnantajan ilmoitukseen. Yritys voi ilmoittaa työnvälitykseen kerralla monien toimipaikkojensa avoimia työpaikkoja, jolloin ilmoitettu toimiala on usein yrityksen päätoimiala.
Toimiala ei välttämättä kerrokaan paljoa siitä, millaisesta työpaikasta on kyse, vaan tämä selviää paremmin ammatista. Esimerkiksi kuntien avoimista työpaikoista valtaosa on työnvälitystilastossa kirjattu julkiseen hallintoon, mikä selittää kyseisen toimialan työpaikkojen runsauden TEM:n tilastossa. Tilastokeskuksen aineistosta ilmenee, että toimipaikkatasolla tarkasteltuna valtaosa kuntasektorin avoimista paikoista on ollut terveys- ja sosiaalipalvelujen sekä koulutuksen toimialoilla.
Tilastokeskuksen tuottamassa avoimet työpaikat -tilastossa myös vuokratyövoimalla tai yksityisen rekrytointiyrityksen avulla täytettävä avoin työpaikka lasketaan kuuluvaksi sille toimipaikalle, jossa työ tehdään. Tämä estää saman työpaikan tuplakirjaukset, ja samalla työpaikat saadaan kohdennettua tilastossa toimialalle, jolta työntekijän tarve on lähtöisin.
Toisaalta jos vuokratyöntekijää tarvitaan varsinaisessa työskentelypaikassa alle kuukaudeksi, työpaikka jää kokonaan avoimet työpaikat -tilaston ulkopuolelle.
Työnvälitystilaston aineistossa puolestaan vuokratyövoimalla täytettävät paikat lasketaan työpaikkailmoituksen jättäneen työvoimanvuokrausyrityksen avoimiksi työpaikoiksi. Eriävä luokittelukäytäntö selittääkin pitkälti sen, että vuonna 2015 työnvälitystilastossa keskimäärin noin viidennes avoimista työpaikoista oli työllistämistoiminnan toimialalla, kun taas Tilastokeskuksen tilastossa työllistämistoiminnan osuus on marginaalinen.
Luokitteluerojen lisäksi toimialakohtaiset erot tilastojen välillä johtuvat paljolti työnantajien vaihtelevasta aktiivisuudesta TE-toimistojen palvelujen käytössä. Työnvälitystilastossa ovatkin aliedustettuina ne toimialat, joilla käytetään pääasiassa muita työvoiman hankintakanavia kuin TE-toimistoa (taulukko 1).
Taulukko 1. Toimialaryhmien osuudet kaikista avoimista työpaikoista Tilastokeskuksen ja TEM:n tilastoissa, vuosikeskiarvo 2015
Lähde: Tilastokeskus, avoimet työpaikat -tilasto; Työ- ja elinkeinoministeriö, työnvälitystilasto.
Esimerkiksi rakennusalan sekä informaatio- ja viestintäalan toimipaikat ilmoittivat vuonna 2015 avoimista työpaikoistaan selvästi keskimääräistä harvemmin TE-toimistoon. Näiden toimialojen osuus avoimista työpaikoista onkin työnvälitystilastossa selvästi pienempi kuin Tilastokeskuksen tilastossa.
Ilmoitusaktiivisuus oli hieman keskimääräistä alhaisempi myös toimialaryhmissä teollisuus, kaivostoiminta, muu teollinen toiminta sekä kauppa, kuljetus ja varastointi, majoitus ja ravitsemistoiminta. (Vrt. Maunu 2016, 17.)
TE-toimistojen työnvälityspalvelujen käytössä on eroja myös työnantajasektorin ja toimipaikan koon mukaan. Yksityisen sektorin työnantajat ovat käyttäneet TE-toimistojen palvelua rekrytoinnissa suhteellisesti harvemmin kuin julkinen sektori ja järjestöt. Lisäksi henkilöstömäärältään suurimmat toimipaikat ovat pieniä aktiivisempia TE-toimistojen käyttäjiä. (Ks. myös Maunu 2016, 17.)
Otostutkimukselle tyypillisiä puutteita
Otospohjainen avoimet työpaikat -tilasto antaa työnvälitystilastoa kattavamman kuvan siitä, millä toimialoilla työvoiman kysyntää on.
Otantaan perustuvien tilastojen tuloksissa on kuitenkin aina satunnaisvaihtelua. Tilastokeskuksen tilaston pohjalta ei olekaan mahdollista arvioida luotettavasti avoimien työpaikkojen määrän kehitystä pienissä ryhmissä, kuten yksittäisissä ammateissa tai tarkalla toimiala- tai aluejaottelulla. Esimerkiksi yksittäisen kunnan alueella sijaitsevia toimipaikkoja on otoksessa niin vähän, ettei aineistosta voi tehdä johtopäätöksiä työvoiman kysynnän muutoksista kyseisessä kunnassa.
Työnvälitystilastosta tietoja voidaan tuottaa hyvinkin tarkalla alue- tai ammattijaottelulla, sillä siinä vastaavaa satunnaisvaihtelua ei ole. Luvut tosin kuvaavat ainoastaan TE-toimistoihin ilmoitettuja avoimia työpaikkoja, mikä on syytä muistaa tarkasteltaessa sellaisia aloja ja ammatteja, joiden avoimia työpaikkoja ei usein ilmoiteta TE-toimistoihin.
Satunnaisvaihtelun ohella myös otantakehikon puutteet voivat tuottaa harhaa otospohjaiseen tilastoon. Avoimet työpaikat -tilaston otantakehikkona toimivan yritys- ja toimipaikkarekisterin tiedot päivittyvät viiveellä. Tutkimuksen ulkopuolelle jäävät siksi uudet työnantajat, joista ei ole rekisterissä otospoiminnan toteuttamiseen ja vastausaineiston painottamiseen tarvittavia tietoja.
Uudet toimipaikat voisivat olla työvoiman kysynnän tutkimisen kannalta erityisen kiinnostavia, vaikka uuden toimipaikan perustaminen ei välttämättä tarkoita uusien työntekijöiden palkkaamista.
Tilasto valittava tietotarpeen mukaan
Molempien avoimia työpaikkoja kuvaavien tilastojen tiedoille on omat käyttötarpeensa. Tilastokeskuksen laatima avoimet työpaikat -tilasto kuvaa työnvälitystilastoa paremmin työvoiman kysynnän kehitystä suomalaisilla työmarkkinoilla. Tilaston tiedot eivät ole riippuvaisia siitä, mitä rekrytointikanavia työnantajat suosivat, ja otostutkimuksessa avoimet työpaikat on mahdollista kohdentaa johdonmukaisesti sille toimipaikalle, joka työntekijää tarvitsee. Tämän vuoksi Tilastokeskuksen tilasto antaa työnvälitystilastoa täsmällisemmän kokonaiskuvan siitä, millaisilla työnantajilla on työvoiman tarvetta.
Työnvälitystilastoa puolestaan voi otospohjaista avoimet työpaikat -tilastoa paremmin käyttää avoimien työpaikkojen tarkasteluun pienissäkin ammattiryhmissä ja tarkkaan rajatuilla alueilla, kuten yksittäisissä kunnissa. Lisäksi työnvälitystilastosta saadaan tietoa Tilastokeskuksen tilaston ulkopuolelle rajatuista työpaikoista.
Näitä kahta erilaista tilastoa onkin tarkasteltava toisiaan täydentävinä työvoiman kysynnän mittareina.
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä.
Artikkelin tiedot tilastojen välisistä eroista pohjautuvat Tilastokeskuksen sisäiseen selvitykseen, jonka Lasse Winter on tehnyt vuonna 2014 avoimet työpaikat -tilaston käyttöön. Selvityksen tietoja on täydennetty tuoreempien lukujen vertailulla. Työnvälitystilaston aineistosta ja tilastointikäytännöistä on saatu artikkelia varten tietoja Petri Syväseltä työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Lähteet:
Eurostat, Statistics explained. Job vacancy statistics.
Pellervon taloustutkimus PTT 2016. Kansantalous 2016–syksy.
Tilastokeskus 2016. Avoimet työpaikat, 2. vuosineljännes. Laatuseloste. Helsinki: Tilastokeskus.
Työ- ja elinkeinoministeriö 2016a. Työnvälitystilasto. Laatuseloste, maaliskuu 2016.
Työ- ja elinkeinoministeriö 2016b. Työnvälitystilasto / ToimialaOnline.
Winter Lasse, 2014. Tilastokeskuksen sisäinen selvitys avoimet työpaikat -tilaston käyttöön.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.