Valonpilkahdus viljelijän ahdinkoon
Maatalouden tuotantokustannukset ovat kallistuneet EU-jäsenyyden aikana miltei 60 prosenttia, kun vastaavasti tuottajahinnat ovat nousseet vain viidenneksen. Maatalouden rakennemuutokselle ei näy loppua, vaikka viljelijän nykyahdinkoon kuluvana vuonna onkin luvassa pientä helpotusta.
Maatalouden tuotantokustannukset ovat kallistuneet EU-jäsenyyden aikana miltei 60 prosenttia, kun vastaavasti tuottajahinnat ovat nousseet vain viidenneksen. Maatalouden rakennemuutokselle ei näy loppua, vaikka viljelijän nykyahdinkoon kuluvana vuonna onkin luvassa pientä helpotusta.
Kuvio 1. Maatalouden tuotantokustannukset ja kuluttajahinnat nousivat selvästi eniten vuosina 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus
”Venäjä asetti tuontirajoitukset maataloustuotteille”, ”Maatilojen velkaongelmat tuplaantuneet vuodessa”, ”Maidosta ja sianlihasta ylituotantoa”, ”Viljojen ennätyssadot maailmalla laskevat tuottajahintoja”, ”Kaupan halpuutuskampanja kyykyttää viljelijöitä”, ”Traktorimarssi Senaatintorille”.
Tämän kaltaisia otsikoita luemme lehdistä päivittäin. Erityisesti vilja- ja sikatiloilla, mutta viime aikoina myös maitotiloilla on jouduttu pohtimaan tuotannon kannattavuutta vakavasti.
Kuvio 2. Maatilojen kannattavuus 2000–2015
* Ennakkotieto. Lähde: Luonnonvarakeskus
Miltä maataloustuotantomme näyttää tuottajan, teollisuuden ja kuluttajan näkökulmasta pidemmän ajanjakson tarkastelussa? Millainen on ollut maanviljelijän tie EU-jäsenyydestä nykyahdinkoon? Kuka on korjannut sadon ja kenen laariin tuotot ovat valuneet?
Maatalouden tuottajahinnat ovat nousseet viidenneksen Suomen EU:hun liittymisen jälkeen. Samanaikaisesti maatalouden tuotantokustannukset ovat kallistuneet lähes 60 prosenttia.
Erityisesti energian ja lannoitteiden sekä maatalouden investointeihin käytettyjen tavaroiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet.
Seuraavan jalostusvaiheen, elintarviketeollisuuden, tuottajahinnat ovat nousseet 10 prosenttiyksikköä viljelijän saamaa hintaa enemmän. Elintarviketeollisuuden kannattavuutta heikentävät Venäjän viennin tyrehtyminen ja kireä hintakilpailu.
Kauppa halpuuttaa, viljelijän palkkapussi pienenee
Maksamme nyt elintarvikkeista kolmisen prosenttia vähemmän kuin kaksi vuotta sitten. Samalla kun kauppa on laskenut kuluttajahintoja näyttävästi, maanviljelijä saa tuotteistaan 14 prosenttia pienemmän hinnan.
Kauppa selittää tilannetta maailmanmarkkinahintojen laskulla ja kaupan omista katteista tinkimisellä.
Viimeaikaisesta halpuutuksesta huolimatta elintarvikkeista maksetaan peräti 40 prosenttia enemmän kuin vuonna 1995. Elintarvikkeiden kuluttajahintojen nousu on ollut muutaman prosenttiyksikön yleistä inflaatiokehitystä ja 20 prosenttiyksikköä tuottajahintojen nousutahtia suurempi. Erityisesti ovat nousseet sian- ja naudanliha sekä maidon hinta.
Luonnonvarakeskuksen alustavan ennusteen mukaan maatilojen yrittäjätulo supistui edellisvuodesta 40 prosenttia vajaaseen 10 000 euroon tilaa kohti vuonna 2015. Se kattoi enää vain viidenneksen tavoitellusta korvauksesta maanviljelijän työlle ja tilaan sijoitetulle pääomalle.
Tämä tarkoittaa sitä, että maanviljelijän palkkapussiin kertyi keskimäärin vain reilun 3 euron tuntipalkka ja vajaan prosentin korko sijoitetulle pääomalle.
Vertailun vuoksi yksityisen sektorin keskimääräinen tuntipalkka oli reilut 16 euroa vuonna 2014. Ei ihme, että EU:n maataloustukien maksatuksen myöhästyminen tänä keväänä sai traktorit liikkeelle.
Kannattavuuskerroin kuvaa maatalousyrittäjän saaman palkkatulon ja sijoitetun pääoman korkotuoton suhdetta asetettuun tavoitetasoon. Tavoite on 14,9 euron tuntiansio ja 4,7 prosentin tuotto pääomalle.
Viljan tuottajahinnat alamaissa
Maataloustuotteiden tiukka markkinatilanne ei toki kurita kaikkia tiloja yhtä kovalla kädellä. Kasvituotteiden hinnat ovat nousseet neljänneksen vuodesta 1995, liha- ja maitotuotteiden tuottajahinnat vastaavasti vain 15 prosenttia.
Kasvituotteista lähinnä perunan ja vihannesten hinnat ovat kallistuneet. Viljan tuottajahinta oli vain 8 prosenttia suurempi kuin 20 vuotta sitten. Hintapiikit vuonna 2008 ja 2011 – 2013 johtuivat maailmanlaajuisesta viljapulasta, jolloin sato ja varastomäärät alittivat reilusti viljan kysynnän.
Korkea tuottajahinta ei kuitenkaan aina paranna kannattavuutta, koska myytävää on usein normaalisatovuotta vähemmän. Viljatilojen kannattavuus onkin ollut useana vuonna reilusti alle puolet tavoitetasosta, painunut negatiiviseksi vuonna 2009 ja lähelle nollaa vuosina 2014 – 2015.
Kotimaisen viljan tuottajahinta seuraa melko tarkasti maailmanmarkkinahintojen kehitystä. Ennätysvuosina viljavarastot täyttyvät ja hinta kallistuu, huonoina vuosina käy päinvastoin. Tuotantokustannuksiin vaikuttavat erityisesti energian ja lannoitteiden hinnat.
Kuviosta 3 nähdään, kuinka kuluttajahinnat kipuavat tuottajahintojen vanavedessä, mutta tuottajahintojen aleneminen ei näyttäisi siirtyvän kuluttajalle samassa tahdissa. Viljatilojen vuosia jatkuneesta kompastelusta huolimatta viljelijöillä näyttäisi olevan uskoa tulevaan.
Kuvio 3. Viljan tuottaja- ja kuluttajahinnat sekä ja viljelyyn käytetty peltopinta-ala 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus
Vaikka viljan viljelyala on hieman supistunut 2000-luvun alun huippuvuosista, on se kuitenkin 16 prosenttia suurempi kuin vuonna 1995. Useat viljelijät kompensoivat viljelyn heikkoa kannattavuutta metsätalouden tuotoilla.
Venäjän tuontirajoitukset kurittavat lypsytilallisia
Maidon tuottajahinta on tänä päivänä vain seitsemän prosenttia korkeampi kuin vuonna 1995. Maidontuotannon kannattavuus oli hyvällä tasolla vielä vuonna 2014.
Kuvio 4. Maidon tuottaja- ja kuluttajahinnat sekä tuotanto 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskuksen laskelmien mukaan maitotilallinen sai silloin yhdeksän euron tuntipalkkaa ja tuottoa sijoitetulle pääomalle lähes kolme prosenttia. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti. Ennakkotietojen mukaan maitotilojen kannattavuus putosi viime vuoden aikana 60 prosentista 20 prosenttiin.
Maidon ylituotanto alentaa tuottajahintaa. Maitokiintiöiden vapautumiseen varauduttiin investoinnein ja lehmämääriä lisäämällä, mutta saman aikaan talouden taantuma ja Venäjän tuontirajoitukset laskivat kysyntää. Tuotantoa pitäisi nyt rajoittaa, mutta onkin käynyt päinvastoin.
Tilat joutuvat lisäämään tuotantoa kattaakseen kasvavat tuotanto- ja investointikustannukset. Suurimmat ongelmat ovat tiloilla, jotka ovat viime aikoina tehneet velkarahalla huomattavia investointeja.
Siipikarjanlihan tuotanto lähes kolminkertaistunut
Naudan- ja sianliha on tänä päivänä reilut 40 prosenttia kalliimpaa kuin vuonna 1995. Naudanlihan tuottajahinta on noussut viidenneksen ja sianlihan vain kymmenyksen samassa ajassa. Erityisesti sianlihantuottajat ovat kärsineet Venäjän tuontikiellon ja ylituotannon vaikutuksista.
Kuvio 5. Naudanlihan tuottaja- ja kuluttajahinnat sekä tuotanto 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus
Kuvio 6. Sianlihan tuottaja- ja kuluttajahinnat sekä tuotanto 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus
Siipikarjanlihan kuluttajahinta puolestaan on laskenut 18 prosentilla, vaikka tuottajan saama hinta on reilun kolmanneksen suurempi. Tuotantokustannusten nousu on kuitenkin heikentänyt myös siipikarjatilojen kannattavuutta.
Siipikarjatilat tuottavat lihaa lähes kolme kertaa enemmän kuin vuonna 1995. Sikatiloilla keskimääräisen ruhopainon kasvu on lisännyt tuotantoa 15 prosenttia. Myös nautojen ruhopaino on kasvanut, mutta tuotanto on kuitenkin supistunut kymmenyksen.
Kuvio 7. Siipikarjanlihan tuottaja- ja kuluttajahinnat sekä tuotanto 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus
Maataloustuotanto sopeuttaa, tiloja kuolee ja tilakoko kasvaa
Luonnonvarakeskuksen mukaan maatiloja oli 100 000 vuonna 1995. Nyt niitä on jäljellä enää puolet siitä. Samalla keskimääräinen tilakoko on tuplaantunut.
Tiloista luovutaan lähinnä sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tai maanviljelijän eläköityessä. Jos tilalle ei löydy jatkajaa, pellot usein vuokrataan tai myydään ja viljelytoiminta jatkuu. Tästä syystä viljelyala on pysynyt jotakuinkin ennallaan.
Kuvio 8. Maatilojen lukumäärä, keskimääräinen tilakoko, viljelyala ja maatilarakennusten rakentamisen volyymi 1995 – 2015
Lähde: Tilastokeskus ja Luonnonvarakeskus
Maatilojen konkurssit ovat harvinaisia. Tilastokeskuksen konkurssitilastojen mukaan vain muutama kymmenen tilaa ajautuu konkurssiin vuosittain.
Maatilarakennusten rakentaminen lisääntyi voimakkaasti EU-jäsenyyden myötä. Sen jälkeen rakentaminen on ollut volyymiltään melko vakaata vuoden 2015 romahdukseen saakka. Epävarmat ajat eivät todennäköisesti houkuttele investointeihin lähivuosinakaan.
Maatalouden rakennemuutokselle ei näy loppua. Tilojen määrä todennäköisimmin vähenee luopumisen myötä ja tilakoko kasvaa edelleen.
Luottamusta maanviljelyn tulevaisuuteen tuo kuluttajan halu tukea suomalaista työtä ja ostaa kotimaassa tuotettuja puhtaita elintarvikkeita. Lisäksi kotimaisen elintarviketuotannon turvaaminen on tärkeää kansallisen huoltovarmuuden näkökulmasta.
Erikoistumisesta, suoramyynnistä, lähiruoka- ja luomutuotannosta sekä maatilamatkailusta haetaan lisätuloja maatiloille.
Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennuste vuodelle 2016 lupailee pientä helpotusta viljelijälle. Maataloustuotteiden hintojen laskun ennakoidaan pysähtyvän ja tuotantokustannusten pienenevän. Tämä kääntää maatalouden yrittäjätulon nousuun.
Kirjoittaja on yliaktuaari Tilastokeskuksen talous- ja ympäristötilastot -yksikössä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.