Vuokramarkkinoilla sanoista tekoihin
Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutetta pääkaupunkiseudulla on valitettu iät ja ajat. Mistä kiikastaa, ja miten solmu olisi ratkaistavissa?
Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutetta pääkaupunkiseudulla on valitettu iät ja ajat. Mistä kiikastaa, ja miten solmu olisi ratkaistavissa?
Viime vuosina pääkaupunkiseudulle on rakennettu runsaasti vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Ensin tuli finanssikriisin jälkeinen välimalli, jossa rakentaja saa myydä asunnot vapaasti tietyn ajan jälkeen, ja sitten asuntorahastot. Rakentaminen on ollut huipputasolla vuokra-asuntojen rakentamisen ansiosta.
Valtion tukemia normaaleja vuokra-asuntoja on tuotettu viime vuosina vain
1 000 – 2 000 vuosittain. Pääkaupunkiseudulle tulee uusia työpaikkoja pääosin palveluammatteihin ja osa-aikaisiin töihin.
Näiden töiden palkoilla ei makseta markkinavuokria eikä osteta omistusasuntoja. Asuntojen puute haittaa talouden kehitystä.
Miksi kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto on niin alhaisella tasolla? Budjettirahaa on käytetty asuntotuotantoon vähän. Vähäiset tukirahat on otettu budjetin ulkopuolisesta asuntorahastosta eli käytännössä asukkaiden maksamista lainojen lyhennyksistä ja koroista.
Koko Suomessa on rakennettu 2000-luvulla lähes puoli miljoonaa asuntoa (taulukko 1). Näistä valtion tukemia Ara-vuokra-asuntoja on ollut vajaa neljännes eli noin 114 000. Normaaleja Ara-vuokra-asuntoja on rakennettu 40 000, vain noin kahdeksan prosenttia koko asuntotuotannosta.
Taulukko 1. Asuntotuotanto Suomessa 2000-luvulla
Lähde: Tilastokeskus ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA)
Samaan aikaan Ara-asuntoja on vapautunut tai vapautettu vuokrasääntelystä 110 000 asuntoa eli saman verran kun uusia on rakennettu.
Välimallia, korkokattoa, investointilupauksia…
Kaikki 2000-luvun hallitukset ovat yrittäneet ratkaista kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon ongelmaa. Kokeilussa on ollut vuoden 2008 välimalli, korkokattoa, lupauksia investoinneista, sopimuksia kuntien kanssa ja viimeisimpänä 10 vuoden välimalli.
Kaikista yrityksistä huolimatta normaalien Ara-vuokra-asuntojen vuosituotanto on jäänyt noin 2 000 asunnon tasolle.
Vuosina 2009 ja 2010 tehtiin ns. välimallilla noin 7 500 vuokra-asuntoa, pääosin pääkaupunkiseudulle. Näiden asuntojen neliövuokra on pääkaupunkiseudulla
23 – 25 euroa kuukaudessa. Asuntoja tuli, mutta ei palveluammateissa työskenteleville.
Yksiön vuokra on näissä asunnoissa pääkaupunkiseudulla noin 720 euroa ja kaksion yli tuhat euroa kuukaudessa. Tämän hintaisia vuokra-asuntoja on tuotettu viime vuosina pääkaupunkiseudulle täysin markkinaehtoisesti useita tuhansia uuden asuntorahastomallin pohjalta.
Uusimman 10 vuoden välimallinkin neliövuokrat tulevat nousemaan yli 20 euroon kuukaudessa. Tästäkään mallista ei tule olemaan apua pienipalkkaisille. Ratkaisuna ei ole välimallit, vaan tarvitaan pitkäaikaisia lainoja ja edullista rakennusmaata.
Miten Helsingin kaupunki sen tekee?
Helsingin kaupunki omistaa 47 000 Ara-vuokra-asuntoa. Asuntojen keskimääräinen neliövuokra oli 11,06 euroa kuukaudessa vuonna 2015. Halvimmissa yhtiöissä vuokra oli 9,81 ja kalleimmassa 12,33. Miten tähän HEKA:n keskivuokraan päästään, se on esitetty taulukossa 2.
Taulukko 2. Helsingin kaupungin vuokratalojen vuokrien rakenne 2015
Lähde: Helsingin kaupungin asunnot Oy, HEKA
HEKA-asuntojen hoitovuokra on vajaat kuusi euroa ja pääomavuokra reilut viisi euroa neliömetriä kohti kuukaudessa. Suurimmat menoerät ovat korjaukset ja lämmitys hoitovuokrassa sekä lainojen lyhennys, lainakorot sekä tontin vuokra pääomavuokrassa.
30 neliön yksiön keskivuokra on 330 ja 50 neliön kaksion 550 euroa kuukaudessa. Kuulostaa hienolta. Vuokrien kohtuullisuuden takaa Helsingin kaupungin vahva tuki lainoissa, koroissa ja tonttivuokrissa.
Miten päästään kohtuuhintaiseen vuokraan?
Vuokra-asuntototuotannon kustannukset koostuvat tonttimaasta, laina-ajasta, koroista, rakennuskustannuksista ja rakentamisen normeista.
Tonttimaan hinta on avainasemassa. Jos ongelmaan halutaan pääkaupunkiseudulla todellinen ratkaisu, pitäisi pääkaupunkiseudun metropolikuntien ja valtion luovuttaa tontteja vuokra-asuntorakentamiseen Helsingin kaupungin nykyisten vuokratonttien ehdoilla.
Rahoituksessa laina-aikojen tulisi olla vähintään 40 vuotta ja lainojen koroissa yhden prosentin omavastuu.
Näillä ehdoilla voidaan päästä kohtuuhintaiseen vuokra-asumiseen.
Taulukkoon 3 laskemassani mallissa 1 pääomavuokran oletuksena on 40 vuoden laina yhden prosentin korolla, oman pääoman korkotuotto on yksi prosentti ja tontin vuokra kaksi prosenttia käyvästä hinnasta. Rakennuskustannus olisi 3 000 euroa neliömetriä kohden.
Taulukko 3. Kohtuuhintainen vuokrakustannusrakenne
Lähde: Kirjoittajan laskelmia HEKAn vuokrien pohjalta ja tämän päivän todellisia ratkaisuja
Mallissa 2 lainakorkona on kaksi prosenttia, oman pääoman ja tontin tuotto kuusi prosenttia (taulukko 4).
Taulukko 4. Pääomavuokran vaihtoehtoja
Lähde: Kirjoittajan oletuksia ARAn ja HEKAn toteutuneiden laskelmien pohjalta
Mallin 1 laskelmat osoittavat, että uustuotannossa voidaan päästä 13,70 euron neliövuokriin, jos yhteiskunta subventoi korkoja sekä tonttivuokria ja rakennuskustannukset saadaan kohtuulliselle tasolle. Yksiöissä tämä merkitsisi noin 410 euron ja kaksioissa 690 euron kuukausivuokria.
Käytännössä tänä päivänä aloitettavien valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokrat nousevat 20 euroon mallin 2 kustannusrakenteen mukaisesti. Tämä merkitsee yksiöissä 600 euron ja kaksioissa 1 000 euron kuukausivuokria. (Taulukko 5.)
Taulukko 5. Yksiön ja kaksion vuokrat pääkaupunkiseudulla eri rahoitusmalleilla
Lähde: Helsingin kaupungin asunnot Oy, HEKA, kirjoittajan laskelmat
Tukea rakentamiseen vai asumiseen?
Vuokra-asuntopolitiikan peruskysymys on, tuetaanko asuntojen rakentamista vaiko asumista. Suomessa ja Euroopassa yleisenä suuntauksena on viime vuosina ollut tukea asumista ja vähemmän asuntojen rakentamista.
Tuki asumistuen kautta on kasvanut viime vuosina. Asumistukeen ja asumisen toimeentulotukeen menee Suomessa noin 2 miljardia euroa vuodessa.
Asumistukimenoja on vaikea ennakoida ja hallita. Tämä aiheuttaa budjetin laatijoille harmaita hiuksia. Asumisen tukimallissa ihmiset hakevat asumistukea Kelalta ja sosiaalitoimistoilta. Vaarana on, että osa tuesta valuu vuokranantajille.
Toinen mahdollisuus on tukea vuokra-asuntojen rakentamista tukemalla tonttimaata ja lainakorkoja. Tämäkin malli maksaa, mutta ei niin paljon kuin suora asumistuki.
Lisäksi tämä tuki on paremmin ennakoitavissa. Menot eivät ole suoraan juoksevia kassamenoja kunnille tai valtiolle vaan laskennallisia menetettyjä tuottoja.
Normien hölläämisellä kustannussäästöjä
Rakentamisen normien osittainen purku alentaa myös rakennuskustannuksia. Ratkaisevassa asemassa ovat autopaikat, väestösuojat, erityisryhmien määräykset sekä rakennusten ulkoiset erikoisratkaisut.
Osittain kustannuksia lisäävät myös vaatimukset keskimääräisestä asunnon koosta. Suurin kysyntä vuokramarkkinoilla kohdistuu yksiöihin ja kaksioihin, mutta rakennusmääräyksissä suositaan suurempia asuntoja. Jos halutaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, tulisi normistoa purkaa.
Rakentamisen normien purkamisesta kyllä puhutaan, mutta aina löytyy joku, joka vaatii ja löytää perustelut kalliille rakennusmääräyksille.
Rakentamisen normeja voitaisiin vähentää esimerkiksi pienentämällä asuntojen keskikokoa. Invakylpyhuonetta ei tarvitsisi rakentaa jokaiseen asuntoon, eikä väestönsuojia ja autopaikkoja tarvitsisi rakentaa jokaiseen taloyhtiöön.
Myöskään talojen ulkovaipoille ei pidä laittaa turhia vaatimuksia. Talot voisivat olla vaatimattomia mutta laadukkaita.
Tahtoa, uusia toimijoita, kaavoitusta...
Yksiö 400 ja kaksio 700 euroa kuussa – ratkaisumalli tuntuu yksinkertaiselta, mutta miksi tämän hintaisia vuokra-asuntoja ei synny? Kunnat ja valtio eivät halua luovuttaa edullisia tontteja, ne myydään mieluummin. Moni kunta myös pyrkii valikoimaan asukkaitaan kaavoitus- ja rakentamispolitikallaan.
Kunnat ja valtio pitää velvoittaa luovuttamaan tontteja, ja asuntojen kaavoituspäätös pitää antaa pääkaupunkiseudulla metropolitasolle.
Uusissa kohteissa tavoiteltu korkotaso toteutuu jo tällä hetkellä, vanhoissa Ara-asunnoissa maksetaan yhä markkinakorkoja korkeampia korkoja.
Hyvinä aikoina rakennusliikkeet eivät ole kiinnostuneita rakentamaan vähemmän tuottavia Ara-asuntoja, huonoina aikoina anellaan lisää tuotantoa. Kuntien pitäisi tehdä rakennusliikkeiden kanssa sopimus, joka tasaisi rakentamisen sekä hyvinä että huonoina aikoina.
Markkinoilla tarvitaan myös uusia pieniä rakennusliikkeitä. Näille tulisi taata edullisia tontteja. Nyt kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja rakentavat käytännössä vain kunnat. Markkinoille tarvittaisiin lisää aitoja yleishyödyllisiä rakentajia.
Pitää muistaa, että mitä enemmän rakennetaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, sitä vähemmän nousevat vapaarahoitteiset vuokrat ja asuntojen hinnat. Kyse on tarjonnan lisäämisestä asuntomarkkinoille.
Markkinoille tarvitaan lisää kaikenlaisia uusia asuntoja, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, sijoittajien markkinahintaisia vuokra-asuntoja sekä omistusasuntoja.
Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet viime vuosina selvästi nopeammin kuin palkat, asuntojen hinnat tai kuluttajahinnat yleensä (kuvio 1). Asuntojen hinnat ovat reagoineet talouden suhdannetilanteeseen. Vähentynyt asuntokauppa on lisännyt kysyntäpainetta vuokramarkkinoille ja nostanut vuokria.
Kuvio 1. Palkkojen, asuntojen hintojen (ASHI), vuokrien (VUT) ja kuluttajahintojen (KHI) kehitys 2010 – 16
Lähde: Tilastokeskus
Nykyisen asuntopolitiikan häviäjinä ovat pienituloiset ja loppujen lopuksi asumisen tukien ja talouden hitaamman kasvun kautta koko kansantalous.
Ilkka Lehtinen on kulutus- ja asumisen hintatilastojen kehittämispäällikkö Tilastokeskuksessa.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.