Sivutyöt ovat yleistyneet
Valtaosa työllisistä tekee yhtä työtä, mutta sivutyötä tekevien määrä on kasvanut viime vuosina.
Vuonna 2016 työllisistä vähän alle 150 000:lla eli noin 6 prosentilla oli useampi kuin yksi työ. Useampaa työtä tekevien määrä on kasvanut vuodesta 2007 selvästi (kuvio 1). Samana aikana kaikkien työllisten määrä on vähentynyt.
Kuvio 1. Useampaa kuin yhtä työtä tekevien työllisten määrä vuodessa keskimäärin 2007 – 2016
Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus
Sivutyön tekeminen on lisääntynyt sekä palkansaajilla että yrittäjillä. Viimeksi mainituilla on yleistynyt lähinnä yrittäjäsivutöiden tekeminen, kun taas päätyössään palkansaajilla on kasvua sekä palkansaaja- että yrittäjäsivutöiden määrässä.
Sivutyötä tekevistä suurimmalla osalla on yksi lisätyö päätyön lisäksi. Pieni osa työllisistä ilmoittaa tekevänsä useampaa sivutyötä. Vuonna 2016 kolmea työtä tekeviä oli työvoimatutkimuksen mukaan 12 000.
Yrittäjä useimmiten yrittäjä sivutyössäänkin
Vuonna 2016 palkansaajista sivutyötä teki 122 000 henkeä ja yrittäjistä 27 000. Prosenttiosuuksina kaikista palkansaajista sivutyötä teki 5,6 ja yrittäjistä 7,9 prosenttia.
Useimmiten palkansaajat ovat sivutyössäänkin palkansaajia ja yrittäjät yrittäjiä (taulukko 1). Yrittäjäsivutyötä on palkansaajillakin kuitenkin huomattava osuus.
Taulukko 1. Sivutyön ammattiasema päätyön ammattiaseman mukaan 2016
Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus
Päätyössään yrittäjiä ja yrittäjäperheenjäseniä oli vuonna 2016 vain 14 prosenttia työllisistä, kun sivutöistä yrittäjä- ja yrittäjäperheenjäsentyötä teki 44 prosenttia.
Osa-aikatyötä tekevillä enemmän
Päätyössään osa-aikatyötä tekevillä on enemmän sivutöitä kuin kokoaikatyötä tekevillä. Lyhempi työaika päätyössä luonnollisesti mahdollistaa – tai pakottaa – tekemään sivutöitä. Päätyössään osa-aikatyötä tekevistä kahta tai useampaa työtä vuonna 2016 teki 11,3 prosenttia.
Myös ”pienen työn” eli päätyössään alle 10 tuntia viikossa säännöllisesti työtä tekevien osuus kaikista työllisistä on kasvanut jonkin verran. Kun vuonna 2007 alle kymmenen tuntia päätyössään työskentelevien osuus kaikista työllisistä oli 2,5 prosenttia, niin vuonna 2016 se oli 3,4 prosenttia. Tällä ryhmällä sivutyön tekeminen ei kuitenkaan ole sen yleisempää kuin muillakaan osa-aikatyötä tekevillä. Useimmiten ”pientä työtä” tekeville osa-aikatyö on tarkoituksenmukainen.
Itsensä pääasialliselta toiminnaltaan opiskelijaksi luokittelevat ovat selvästi suurin joukko alle kymmenen tuntia säännöllisesti työskentelevissä, heidän osuutensa oli 44 prosenttia vuonna 2016.
Toinen merkittävä ryhmä alle kymmenen tuntia säännöllisesti työskentelevissä ovat eläkkeellä olevat.
Työaika kokoaikatyössä ennallaan, osa-aikatyössä laskussa
Halukkuus lisätä työaikaa voi liittyä viikkotyöajan muuttumiseen.
Kokoaikatyötä tekevien normaali työaika on ollut melko vakaa huolimatta talouden vaihteluista. Se on alentunut hienoisesti 40,3 tunnista (vuonna 2007) 40,1 tuntiin (vuonna 2016).
Osa-aikatyössä keskimääräinen normaali viikkotyöaika on vaihdellut kokoaikatyötä enemmän ja laskenut. Kun vielä vuonna 2011 se oli 19,9 tuntia, niin vastaava luku oli 18,9 tuntia vuonna 2015 ja oli sama edelleen vuonna 2016.
Kun työtä on ollut tarjolla vähemmän, on uskottavaa, että moni osa-aikatyötä tekevä on hakenut sen vuoksi lisäansioita sivutöistä.
Yli 250 000 työllistä haluaisi tehdä enemmän töitä
Kuinka paljon suomalaiset ylipäänsä haluaisivat tehdä ansiotyötä? Haluaisivatko he tehdä pidempää työaikaa, ja miten?
Vuoden 2016 työvoimatutkimuksen tietojen mukaan 258 000 työllistä haluaisi tehdä enemmän töitä kuin mihin heillä on tällä hetkellä mahdollisuus, sillä oletuksella, että pidempi työaika merkitsee suurempaa palkkaa tai ansiota. Viimeisen kymmenen vuoden aikana lukumäärä on ollut selvässä kasvussa (kuvio 2).
Kuvio 2. Enemmän työtunteja haluavien työllisten määrä 2007 – 2016
Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus
Lisää töitä haluavia on nyt enemmän niin yrittäjissä kuin palkansaajissakin, sekä naisissa ja miehissä. Tämä käy yhteen sen kehityksen kanssa, että myös alityöllisten määrä on kasvanut.
Työvoimatutkimuksessa vastaajalta kysytään myös, millä lailla hän haluaisi lisätä työaikaa. Tulos on, että selvästi suosituin keino olisi lisätä työaikaa nykyisessä työssä.
Toisaalta yli kolmannekselle sopii vuoden 2016 tietojen mukaan myös vaihtaa työtä ja lähes kolmannekselle ottaa sivutyö (taulukko 2).
Taulukko 2. Millä tavalla työlliset haluaisivat lisätä työaikaansa, %
Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus
Toivetyöajoissa eroa
Suomalaisten työllisten toivetyöaika on edelleen yleisimmin 38 tuntia tai 40 tuntia viikossa. Vuoden 2016 työvoimatutkimuksen mukaan 29 prosenttia kaikista työllisistä ilmaisi toivetyöajakseen 38 tuntia, 26,7 prosentille se oli 40 tuntia.
Muut tuntimäärät saivat huomattavasti vähemmän kannatusta, lukuun ottamatta 30 tunnin viikkotyöaikaa, joka oli suosikki osa-aikatyötä tekevien työajaksi.
Työaikatoiveissa on eroja: paljon työskentelevät toivoisivat keskimäärin lyhempää työaikaa ja vähemmän työskentelevät keskimäärin pidempää työaikaa. Tämä ei ole sinänsä yllätys, mutta työvoimatutkimuksen tiedot siis vahvistavat näkemyksen, että pitkää työaikaa tehdään osittain vastoin tahtoa.
Keskimäärin työlliset (sekä koko- että osa-aikatyössä) haluaisivat tehdä suunnilleen saman verran töitä kuin mitä he säännöllisesti tekevät. Näin ollen aiemmin mainitut kasvanut halukkuus lisätä työaikaa ja sivutöiden lisääntyminen eivät näytä liittyvän siihen, että työlliset olisivat keskimäärin valmiita lisäämään työaikaa, vaan siihen että työtuntien määrä ei ole riittävä kaikille.
Toivetyöajan perusteella lisäansiotkaan eivät keskimäärin saisi työllisiä herkästi lisäämään työntekoa. Vaikka työpanos ei kokonaisuudessa kasvaisikaan, niin oletettavasti kuitenkin työtyytyväisyys lisääntyisi, jos alityölliset voisivat tehdä enemmän töitä ja paljon työskentelevät voisivat halutessaan keventää työtaakkaansa.
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen työelämä-vastuualueella.
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.