Kun rahat ovat vähissä, päivittäiskulutuksesta tingitään muihin menoihin
Toimeentulotuen perusosan tarkoitus on kattaa perusturvan varaan joutuneen kotitalouden välttämättömät päivittäiset menot. Tämän selvityksen (alla enemmän menetelmästä) perusteella perusosa riittäisi kattamaan jopa keskituloisen kotitalouden välttämättömät päivittäismenot edellyttäen, että tuki käytettäisiin kokonaisuudessaan niihin hyödykkeisiin, mihin se on tarkoitettu.
Lapsiperheet ja pienituloiset kuitenkin tinkivät päivittäisistä menoistaan kustantaakseen muuta kulutusta. Tällaisia rahareikiä voivat olla esimerkiksi koti tai auto, joista ei voida tai haluta luopua, vaikka tulot eivät niihin riittäisi.
Tässä artikkelissa tarkastellaan toimeentulotukilaissa määritellyn kohtuullisen elintason toteutumista eri väestöryhmissä vertaamalla toteutunutta päivittäiskulutuksen tasoa ja laskennallisen toimeentulotuen perusosan määrää. Vertailu perustuu kulutustutkimuksen 2016 aineistoon.
Paljonko kohtuullinen elämä Suomessa maksaa?
Perusturvan varaan joutuvan tulisi pystyä ylläpitämään elintasoa, joka ei liiaksi poikkea väestön vallitsevasta tasosta. Vuonna 2016 kohtuullisen elintason hinnaksi asetettiin 485 euroa, mikä oli toimeentulotuen perusosan määrä yksinasuvalle.
Perusosan lisäksi tukea myönnetään tarpeen mukaan kohtuullisiin asumismenoihin, sairaanhoitokuluihin ja lasten päivähoitomaksuihin.
Vajaalla 500 eurolla kuukaudessa yksinasuvan tulisi siis pystyä syömään ja vaatettamaan itsensä, huolehtimaan kodista ja henkilökohtaisesta hygieniasta, liikkumaan, harrastamaan, pitämään yllä sosiaalisia suhteita ja pysymään ajan tasalla ajankohtaisista asioista. Sillä tulee kattaa myös kaikki muut vastaavat jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat päivittäismenot. Näihin toimeentulotukilaissa määriteltyihin tarpeisiin ja hyödykkeisiin viitataan jatkossa päivittäismenoina.
Lähes puolet päivittäismenoista ruokakuluja
Ravinto on selvästi arjen suurin menoerä. Vaikka sen osuus kokonaismenoista onkin laskenut tasaisesti viimeisten 30 vuoden ajan, edelleen lähes puolet päivittäismenoista on ruokakuluja. (Kuvio 1)
Vaatteisiin ja polttoaineisiin kuluu keskimäärin yhtä paljon rahaa, noin kymmenys arjen kuluista.
Ryhmä muut sisältää sekalaisia menoja kampaajasta talouspaperiin, mutta eniten tässä ryhmässä kuluu leluihin, peleihin sekä harrastus- ja urheilutarvikkeisiin.
Loppu viidennes käytetään muihin perusasioihin kuten tietoliikenteeseen, harrastuksiin, henkilökohtaisiin terveys- ja hygieniatuotteisiin sekä paikallisliikenteeseen.
Hyvätuloinen kuluttaa perusarjessa kaksi kertaa enemmän kuin pienituloinen
Hyvätuloisimmilla kuluu päivittäismenoihin yli kaksinkertainen summa pienituloisiin verrattuna. Pelkästään ruokamenot ovat hyväosaisilla lähes kaksinkertaiset, harrastusmenot jopa nelinkertaiset. (Kuvio 2)
Polttoaineisiin ja sanomalehtitilauksiin hyvätuloisimmat käyttävät noin kolminkertaisen summan kuukausittain.
Lähimmäksi hyvätuloisten arkikulutusta pienituloiset yltävät tietoliikennekuluissa, jotka ovat heillä ”vain” 30 prosenttia pienemmät.
Kun perherakenteen perusteella muodostettua laskennallista toimeentulotuen perusosan määrää verrataan toteutuneeseen päivittäiskulutukseen eri tuloryhmissä, tuen määrä ylittää selvästi alempien tuloluokkien todellisten päivittäismenojen määrän. Vasta keskituloiset kuluttavat arjessa suurin piirtein sen, mitä lainsäätäjä on katsonut tarpeelliseksi tasoksi, ja vain ylimmässä tuloluokassa päivittäismenoihin kuluu selvästi enemmän. (Kuvio 3)
Kuviossa 4 vertailu on tehty tuloluokkien sijaan kotitaloustyyppien välillä. Määrät ovat jokseenkin tasapainossa yksinasuvilla ja yli 65-vuotiailla.
Kuvio 4. Laskennallisen toimeentulotuen perusosan ja päivittäiskulutuksen määrät kotitaloustyypin mukaan 2016, euroa/kk/kotitalous
Lapsettomat parit käyttävät päivittäishyödykkeisiin enemmän kuin lainsäätäjän on arvioinut tarpeelliseksi tasoksi, mutta lapsiperheet ja etenkin yksinhuoltajat kuluttavat selvästi tätä vähemmän.
Mihin tingityt rahat kuluvat?
Etenkin pienituloiset ja lapsiperheet joutuvat tinkimään päivittäismenoista selviytyäkseen muista kuluistaan. Näin ainakin, jos toteutunutta kulutusta verrataan laissa arvioituihin tarpeellisiin päivittäismenoihin. Syitä voi olla useita.
Ensinnäkin on huomattava, että tässä tarkastelussa ei ole eritelty kotitalouksia, jotka ovat todellisuudessa saaneet toimeentulotukea. On mahdollista, että päivittäiskulutuksesta tingitään, koska tulot eivät yllä laissa kohtuulliseksi arvioidulle tasolle. Jos etuuksia ei hyödynnetä täysimääräisesti, tulot voivat jäädä alle minimitoimeentuloksi katsotun määrän.
Päivittäiskulutuksen ohella suurin menoerä on asuminen. Vuokralla asuminen on selvästi yleisintä alimmassa tuloluokassa, jossa vuokria maksetaan kymmenkertainen määrä ylimpään tuloluokkaan verrattuna. Muut asumiskulut kuten sähkö ja vesimaksut vievät myös merkittävän osan kulutusmenoista. Asumismenoihin myönnetään tukea erikseen todellisen tarpeen mukaan, mutta vain kohtuulliseksi katsottuun rajaan asti, jolloin ylimenevä osa jää kotitalouden maksettavaksi.
Rahaa kuluu myös auton kunnossapitoon, vakuutuksiin ja matkustamiseen. Alimmassa tuloluokassa näihin menoihin kuluu vain neljännes siitä, mitä ylimmässä tuloluokassa kuluu, mutta silti ne vievät merkittävän osan pienituloisen varoista.
Myös nautintoaineet ja uhkapelit vievät taloudellisia resursseja. Alimmassa tuloryhmässä niihin kuluu tuloryhmistä suhteellisesti eniten rahaa.
Lisäksi on vielä muistettava, että lainanlyhennyksiä ei lueta kulutusmenoihin, joten voi vain arvella, onko kulutusluotoilla ja pikavipeillä tässä näkyvää vaikutusta. Kulutusluottojen lyhennykset kun pienentävät kulutusmahdollisuuksia, jolloin jostain on tingittävä.
Toimeentulotuen perusosa riittäisi tarkoitukseensa, mutta miten on muun sosiaaliturvan laita
Suomen sosiaaliturva on tunnetusti monimutkainen järjestelmä, jonka kokonaisuutta on vaikea hallita. Kun turvaverkkoa korjataan jostain kohtaa, seurauksena saattaa olla ennustamaton ongelma toisaalla. Järjestelmän yksinkertaistamista on yritetty esimerkiksi Sata-komitean toimesta viime vuosikymmenellä ja parhaillaan perustulokokeilun avulla.
Heinäkuussa Yhteisvastuun nälkä-aiheinen kirjoituskilpailu herätti keskustelua. Kilpailuun osallistunut mieshenkilö kertoi toimeentulotuen perusosan riittävän hyvin hänen päivittäisiin menoihinsa. Monet olivat asiasta jyrkästi eri mieltä, ja tuskin kukaan ajattelee, että elämä perusturvan varassa olisi leveää.
Tämä selvitys tukee näkemystä, että toimeentulotuen perusosa on riittävällä tasolla, mutta edellyttäen että raha käytetään kokonaisuudessaan siihen, mihin se on tarkoitettu eli päivittäismenoihin. Näyttää kuitenkin siltä, että suuri osa kotitalouksista joutuu tinkimään arkimenoistaan kustantaakseen muita kuluja.
Löytyykö aukko jostain muualta sosiaaliturvasta, esimerkiksi korvattavien asumiskulujen ylärajoista? Entä ajaako auton välttämättömyys harvaan asutuilla seuduilla ihmisiä ongelmiin? Osaavatko ihmiset hyödyntää sosiaaliturvaa ja oikeuksiaan riittävästi? Vaatisi laaja-alaista toimeentulon asiantuntemusta syiden arvioimiseksi.
Kulutustutkimuksen aineistosta kuitenkin selviää, että lainsäätäjän arvio hyvän arkielämän minimikustannuksista on kohdallaan, mutta suuri osa kotitalouksista ei siihen syystä tai toisesta kuitenkaan yllä.
----------------------------
Selvityksen menetelmästä
Tässä selvityksessä verrataan toimeentulotukilaissa määritellyn kohtuullisen elintason toteutumista eri väestöryhmissä kulutustutkimuksen aineiston avulla. Tarkoitus ei ole ottaa kantaa perusturvan riittävyyteen vaan tarkastella sen suhdetta toteutuneeseen kulutukseen päivittäishyödykkeiden osalta.
Lähtökohdaksi on otettu toimeentulotuen perusosan määrä ja säädöksessä mainitut hyödykkeet, koska muualla sosiaaliturvan lainsäädännössä ei löydy tarkempaa kuvausta siitä, mitä kohtuulliseen elintasoon tulisi sisältyä.
Aineistoon muodostettiin kotitalouden rakenteen perusteella laskennallinen toimeentulotuen perusosa jokaiselle kotitaloudelle. Vastaavasti laissa määritellyt menot on pyritty poimimaan mahdollisimman kattavasti kulutustutkimuksen aineistosta.
Tuloluokkien välisissä vertailussa kotitalouksien kokoerot on huomioitu jakamalla eurot kotitalouden kulutusyksikköjen määrällä. Alemmissa tuloluokissa on enemmän pieniä yhden hengen talouksia, jolloin pelkkä keskiarvojen vertailu voi antaa väärän kuvan tuloluokkien välisistä suhteista.
Poiminnoissa on väistämättä tulkinnanvaraa. Mitä ovat esimerkiksi laissa mainitut ”vastaavat jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot”? Esimerkiksi polttoainekulut poimittiin mukaan, vaikka auton välttämättömyydestä voi olla montaa mieltä esimerkiksi asuinpaikasta riippuen.
Kirjoittaja työskentelee kulutustutkimuksen yliaktuaarina Tilastokeskuksen kotitalouksien kulutus -tilastossa.
Tutustu myös Oma talous -laskuriin. Voit verrata oman kotitaloutesi tuloja, kulutusta ja varallisuutta muihin samassa tai eri elämäntilanteessa oleviin kotitalouksiin. Pääset laskuriin tästä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.