Menestyvätkö ulkomaalaistaustaiset yritykset Suomessa?
Maahanmuutto puhuttaa monimuotoistuvassa Suomessa. Ei ihme, sillä ulkomaalaistaustaisten määrä on kolminkertaistunut vuosituhannen vaihteesta vuoteen 2016 noin 365 000 henkeen.
Sosiaalisten näkökulmien lisäksi voidaan tarkastella vaikutuksia elinkeinoelämään. Uudet suomalaiset ovat potentiaalisia palkansaajia yrityksissä tai parhaimmillaan yrittäjinä luovat kokonaan uusia työpaikkoja.
Päättäjät ymmärtävät tämän hyvin, ja esimerkiksi tammikuussa julkaistu Sipilän hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma tähtää työvoiman maahanmuuton vahvistamiseen toivoen sieltä löytyvän Suomen kasvua tukevaa osaamispotentiaalia.
Ulkomaalaistaustaisten yrittäjien yrityksistä ei ole tähän mennessä ollut saatavilla säännöllistä tilastotietoa, vaikka yhteiskunnallista tarvetta tälle tiedolle on ollut jo pitkään. Tämä artikkeli esittelee uusia yritystilastoja, keskittyen työllisyyden kannalta kiintoisiin ulkomaalaistaustaisiin kasvuyrityksiin.
Aineiston perusteella ulkomaalaistaustaiset yritykset muodostavat jo merkittävän osan monista toimialoista. Lisäksi niiden merkitys näyttää yrityskentässä vain kasvavan.
Suomessa toimi vuonna 2016 yhteensä 9 736 ulkomaalaistaustaista yrittäjävetoista yritystä. Yritykset työllistivät liki 29 000 henkilöä ja tuottivat liikevaihtoa 3,5 miljardia euroa.
Vuodesta 2013 ulkomaalaistaustaisten yritysten määrä on kasvanut miltei 700 yrityksellä. Liikevaihtoon on tullut lisäystä reilu miljardi euroa, ja henkilöstömäärä on kasvanut 9 000 hengellä.
Kasvuyrityksiä yhtä paljon
Kun etsitään keinoja uusien työpaikkojen luomiseen, niin sanotut kasvuyritykset nousevat esiin kiinnostavana joukkona. Tässä kasvuyritykseksi määritellään yritys, jossa työskentelee kasvukauden alussa vähintään kolme henkilöä ja henkilöstömäärä kasvaa seuraavana kolmena vuotena vähintään 10 prosenttia vuosittain.
Tällaiset yritykset ovat onnistuneet luomaan yritystoimintaa, joka mahdollistaa työllisyyden kasvattamisen ja ovat siksi politiikan suunnittelun keskiössä. Tällaiset menestystarinat ovat harvinaisia: kaikista yrityksistä niitä oli vain 2,6 prosenttia kasvukaudella 2013–2016.
Ulkomaalaistaustainen yrittäjä saattaa olla kilpailussa eriarvoisessa asemassa, sillä yritystoimintaan liittyvien haasteiden lisäksi vastaan voi tulla myös kieleen tai kulttuuriin liittyviä ongelmia ratkaistavaksi. Aineistosta kuitenkin paljastui, että ulkomaalaistaustaisten yritysten joukosta löytyi yhtä todennäköisesti kasvuyrityksiä kuin muistakin yrityksistä.
Kaikista ulkomaalaistaustaisista yrityksistä kasvuyrityksiä oli siis 2,6 prosenttia, joka on täsmälleen sama osuus kuin koko yrityskentässä. Tätä voitaneen pitää positiivisena havaintona, sillä yritysten kasvu vaatii otollisen toimintaympäristön.
Olisikin tärkeää ymmärtää näiden onnistumisten taustoja ja lisäksi kysyä, tarvitaanko erityisiä toimenpiteitä ulkomaalaistaustaisten yritysten tukemiselle niiden määrän kasvaessa.
Eniten rakennus- ja ravintola-alalla
Eniten ulkomaalaistaustaisia kasvuyrityksiä oli rakentamisen toimialalla (kuvio 1). Kaikista rakentamisen kasvuyrityksistä ne kattavat 5 prosenttia.
Kuvio 1. Ulkomaalaistaustaiset kasvuyritykset toimialoittain
Lähde: Tilastokeskus, toimialoittainen yritystietopalvelu.
Ravitsemistoiminnasta, eli käytännössä ravintoloista, kasvuyrityksiä löytyi toiseksi eniten. Ulkomaalaistaustaiset muodostavat jo huomattavan osan, noin 15 prosenttia, kaikista alan kasvuyrityksistä. Tämä ei yllätä, sillä ylipäätään ulkomaalaistaustaisten osuus kaikista ravintoloista on merkittävä.
Kolmas toimiala, joka nousee esiin aineistosta, on kiinteistö- ja maisemanhoito. Tällä toimialalla ulkomaalaistaustaisten osuus on noin 8 prosenttia kaikista kasvuyrityksistä.
Kasvua on totuttu odottamaan innovatiivisilta palvelualoilta, kuten informaatio- ja viestintä. Vielä toistaiseksi ulkomaalaistaustaisia kasvuyrityksiä ei näillä aloilla juuri ollut, vaan ne keskittyivät perinteisemmille matalamman koulutustason aloille. Syynä tähän saattaa olla se, että yritystoiminnan käynnistäminen sekä siinä menestyminen saattaa olla näillä aloilla helpompaa.
Katukuvastakin tutuista etnisistä ravintoloista osa on onnistunut kasvamaan vauhdilla. Muun muassa turkkilaistaustaisista kasvuyrityksistä puolet ja kiinalaistaustaisista lähes kaikki harjoittivat ravintolatoimintaa. Nämä kattoivat kuitenkin vain alle puolet kaikista ulkomaalaistaustaisista ravintola-alan kasvuyrityksistä, joten kasvajien joukossa oli paljon muitakin kansallisuuksia.
Yleisesti ottaen ulkomaalaistaustaisten kasvuyritysten yrittäjien taustamaat olivat Suomen lähialueilta. Eniten kasvuyrityksissä oli virolaistaustaisia, toiseksi suurin ryhmä oli entisen Neuvostoliiton alueelta (kuvio 2).
Kuvio 2. Ulkomaalaistaustaiset kasvuyritykset taustamaittain
Lähde: Tilastokeskus, toimialoittainen yritystietopalvelu. Ent Neuvostoliitto: Armenia, Azerbaidžan, Gruusia, Kazakhstan, Kirgistan, Latvia, Liettua, Moldova, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukraina, Uzbekistan, Valkovenäjä, Venäjä ja Viro. Vuoden 1991 jälkeen syntyneet kirjattu jo esim. Venäjältä tai Virosta tulleiksi.
Toimialoittain tarkasteltuna virolaistaustaisista kasvuyrityksistä valtaosa toimi rakentamisessa. Entisestä Neuvostoliitosta tulleet yrittäjät taas toimivat muiden palveluiden aloilla.
Ulkomaalaistaustaisia kasvuyrityksiä löytyy Suomesta samassa suhteessa kuin koko yrityskentässäkin. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että ulkomaalaistaustaiset kasvuyritykset ovat keskittyneet enemmän perinteisemmille toimialoille, kuten ravintolatoimintaan ja rakentamiseen. On mielenkiintoista nähdä, muuttuuko tämä kuva tulevaisuudessa maahanmuuton lisääntymisen sekä koulutustaustojen monipuolistumisen myötä.
Henri Luomaranta työskentelee yliaktuaarina yritystilastot-yksikössä ja Jarkko Niemistö yliaktuaarina tiedonhankinta-yksikössä.
Ulkomaalaistaustaisten yrittäjävetoisten yritysten tilastot
Ulkomaalaistaustaiseksi yritykseksi luetaan sellaiset yritykset, joissa löytyy yrittäjätyöpanosta ulkomaalaistaustaiselta henkilöltä.
Yrittäjän ulkomaalaistaustaisuus päätellään Tilastokeskuksen vuonna 2012 käyttöön ottaman syntyperäluokituksen perusteella. Syntyperä ja taustamaa määräytyvät henkilön vanhempien syntymävaltioiden perusteella.
Ulkomaista syntyperää ovat myös ulkomailla syntyneet henkilöt, joiden kummastakaan vanhemmasta ei ole tietoa Väestötietojärjestelmässä.
Mikäli yrityksessä on useampi yrittäjäeläkevakuutusta maksava yrittäjä, taustamaa määräytyy suurimman työpanoksen antavan yrittäjän mukaan.
Ulkomaalaistaustaisista yrityksistä sekä kasvuyrityksistä saa tietoa Tilastokeskuksen toimialoittaisesta yritystietopalvelusta. Ulkomaalaistaustaiset kasvuyritykset on tunnistettu erikseen artikkelia varten.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.