Yksityinen varhaiskasvatus yleistyy vauhdilla
Yksityiseen varhaiskasvatukseen osallistui yhteensä reilut 41 000 lasta vuonna 2016. Kuntien rahoittamasta varhaiskasvatuksen palvelukysynnästä yksityisen toiminnan osuus oli jo yli 300 miljoonaa euroa.
Varhaiskasvatuksen markkinat olivat esiopetus mukaan lukien 2,8 miljardia euroa vuonna 2016. Laskelmien lähtökohtana on kuntien palvelukysyntä, sillä nykyjärjestelmässä kunnat vastaavat alle kouluikäisten varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja rahoituksesta. Kunnat voivat tuottaa palvelut itse tai ostaa niitä muilta julkisyhteisöiltä tai yksityisiltä palveluntuottajilta.
Kuntien palvelukysynnästä 88 prosenttia oli niiden omaa palvelutuotantoa vuonna 2016. Yksityisen palvelutuotannon osuus oli 11 prosenttia ja muilta julkisyhteisöiltä ostettujen palvelujen yhden prosentin verran (Kuvio 1).
Yksityisten palveluntuottajien merkitys on suurin Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa. Pienin se on Etelä-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.
Rahamääräisesti yksityisen kuntarahoitteisen palvelutuotannon arvo oli runsaat 300 miljoonaa euroa vuonna 2016. Siitä varhaiskasvatuksen palvelusetelit muodostivat noin 119 miljoonaa euroa, yksityisen hoidon tuki 101 miljoonaa euroa ja kuntien kilpailuttamat yksityiset ostopalvelut noin 83 miljoonaa euroa. Yksityisen hoidon tuki jakaantui lakisääteiseen osuuteen ja kuntalisään.
Joka kuudes lapsi yksityisessä hoidossa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastojen mukaan julkisrahoitteista varhaiskasvatusta sai 243 900 lasta, joista yksityisen päivähoidon piirissä oli 41 200 lasta vuonna 2016. Yksityinen palvelutuotanto jakaantui siten, että palvelusetelipaikoilla oli 18 380 lasta ja kuntien yksityisillä ostopalvelupaikoilla oli 6 470 lasta. Yksityisen hoidon tuella hoidettiin 16 340 lasta. (Kuvio 2).
Keskimäärin 17 prosenttia lapsista oli yksityisen toiminnan piirissä. Osuus oli suurin Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Varsinais-Suomessa, joissa yksityisesti hoidettuja lapsia oli yli 20 prosenttia varhaiskasvatuksen piirissä olevista 1–6-vuotiaista lapsista (Kuviot 3).
Parissakymmenessä kunnassa, kuten Turussa, Oulussa ja Kajaanissa yksityisesti hoidettiin jo yli 30 prosenttia lapsista.
Yksityisellä palvelutuotannolla on yleensä vahvempi asema asukasluvultaan suuremmissa kunnissa. Vähintään 30 000 asukkaan kunnista 92 prosenttia kuului kuntiin, joissa yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä oli vähintään kymmenen prosenttia lapsista. Vastaavasti 5 000–9 999 asukkaan kunnista tähän joukkoon kuului vain 30 prosenttia ja alle 5 000 asukkaan kunnista 12 prosenttia.
Yksityinen toiminta alentaa kustannuksia?
Lasta kohden lasketut varhaiskasvatuksen käyttökustannukset olivat vuonna 2016 pienimmät Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa, joissa yksityisen toiminnan piirissä oli suhteellisesti eniten lapsia.
Vastaavasti käyttökustannukset olivat korkeimmat Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Ahvenanmaalla, joissa yksityisen toiminnan piirissä oli vähiten lapsia vuonna 2016.
Myös kuntakohtainen tarkastelu osoittaa, että yksityisen varhaiskasvatuksen laajuudella on lievästi myönteinen vaikutus varhaiskasvatuksen kustannuksiin.
Esimerkiksi enemmistössä niitä kuntia, joissa yksityisen varhaiskasvatuksen piirissä on vähintään kymmenen prosenttia lapsista, varhaiskasvatuksen lapsikohtaiset käyttökustannukset olivat maan keskiarvoa alhaisemmat.
Yritystoiminta keskittymässä
Varhaiskasvatusalan yksityinen tarjonta koostuu yritysten ja järjestöjen palveluista. Myös yksityiset perhepäivähoitajat luetaan yrityksiin.
Yksityinen toiminta työllisti runsaat 6 500 henkilöä ja synnytti arviolta 320 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2016. Työllisyydestä ja liikevaihdosta yritystoiminta oli noin 73 prosenttia ja järjestömuotoinen toiminta noin 27 prosenttia.
Toimipaikkoja yksityisen toiminnan piirissä oli lähes tuhat vuonna 2016. Niistä järjestöjen toimipaikkoja oli noin 240 ja yritystoimipaikkoja noin 760.
Yrityksiä toimialalla oli noin 446, eli yhtä yritystä kohden oli 1,7 yritystoimipaikkaa. Yritysten määrä on ollut laskussa 2010-luvulla. Tämä johtuu alan keskittymisestä, sillä yritystoimipaikkojen määrä on jatkanut kasvuaan.
Palvelusetelit kasvun moottorina
Yksityisen varhaiskasvatuksen työllisyyden ja liikevaihdon kasvu on ollut varsin nopeaa kymmenen viime vuoden aikana. Päivähoitoalan yritysten työllisyys on yli kaksinkertaistunut vuosina 2007–16 ja liikevaihdon määrä kolminkertaistunut.
Kasvu on ollut reipasta etenkin vuodesta 2014 lukien (Kuvio 4). Nopea kasvu on syönyt kuitenkin toimialan yritysten kannattavuutta.
2000-luvun alussa yksityisen toiminnan laajentuminen pohjautui yksityisen hoidon tukeen ja kuntien maksamiin kuntalisiin, joilla kunnat halusivat vähentää omaan palvelutuotantoonsa kohdistuneita paineita.
2010-luvun kasvu on keskittynyt varhaiskasvatuksen palveluseteleihin. Sitä vastoin yksityisen hoidon tuella hoidettujen lasten määrä on kääntynyt jo selvään laskuun.
Kiinteistösijoittajat apajalla
Yksityisen toiminnan kasvu voi kertoa muuttoliikkeestä johtuvasta palvelutarpeen kasvusta ja siitä, että kasvukeskusten kunnat eivät halua välttämättä investoida omaan päiväkotitoimintaan ja -kiinteistöihin.
Muuttovoittoisissa kasvukeskuksissa yksityiset päiväkodit ovat nopeita ja joustavia toimijoita kuntiin verrattuna, sillä yksityinen yritys voi pystyttää päiväkodin alle vuodessa.
Markkinoille on tullut nyttemmin koti- ja ulkomaisia kiinteistösijoitusyhtiöitä, jotka ovat erikoistuneet päiväkoti- ja muiden hoivakiinteistöjen tai kokonaisten palvelukortteleiden tuottamiseen, omistamiseen ja vuokraamiseen. Avaimet käteen -ratkaisu voi kattaa koko hoivapalvelupaketin, joka sisältää myös palveluntuottajan. Suomen Hoivatilat Oyj on esimerkki tällaisesta yrityksestä.
Valmiiden, käyttäjien toiveet ja tarpeet täyttävien päiväkotirakennusten vuokraamisesta onkin tulossa muuttovoittoisille kasvukunnille kustannustehokas ja riskitön tapa ratkaista nopeasti tilakysymyksiä, mikä ei lisää kunnan velkaantumista.
Vuokraaminen on omistamista taloudellisempi vaihtoehto etenkin silloin, kun tilojen tarve ja käyttötarkoitus muuttuvat ajan myötä.
Varhaiskasvatuksen reppuraha selkeyttäisi järjestelmää
Yksityisen hoidon tuki ja palvelusetelit ovat mahdollistaneet yksityisen varhaiskasvatusalan kasvun ja kehittymisen kunnallisen toiminnan rinnalla, mutta nykytilanne on lasten vanhempien kannalta epätasa-arvoinen. Syynä on, että vanhempien valinnanvapaus riippuu kunnan elinten päätöksestä ottaa käyttöön yksityisen hoidon kuntalisä tai varhaiskasvatuksen palveluseteli.
Yksi vaihtoehto olisi yhdistää nykyiset rahoitusmuodot ja erilaiset tavat tuottaa varhaiskasvatuksen palveluja sekä rakentaa palvelut yhden yhtenäisen reppurahajärjestelmän pohjalle. Siinä lapsen kotikunta maksaisi hoitorahan, joka seuraisi lasta hänen vanhempiensa vapaasti valitsemalle julkiselle tai julkisesti valvotulle ja hyväksytylle yksityiselle palvelujen tuottajalle.
Uudessa järjestelmässä vanhemmat voisivat valita vapaasti lapselleen kunnallisen tai yksityisen hoitopaikan koko työssäkäyntialueelta, oman kodin tai työpaikan läheltä. Vanhemmat voisivat haluta myös hoitopaikan, joka painottaa vaikkapa kieliä, luonnontieteitä tai musiikkia. Järjestelmä hyödyttäisi etenkin suurissa asutuskeskuksissa ja niiden kehysalueilla asuvia perheitä.
Kunnat vastaisivat edelleen varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja kustannuksista, mutta haja-asutusalueilla varhaiskasvatus, kuten myös perusopetus voisi rakentua kuntien väliseen yhteistyöhön.
Laajemmalla järjestämisalueella on mahdollista tarjota alueen lapsille kunnon ohjelmaa, valinnanvapautta ja tasa-arvoisemmat peruslähtökohdat suuriin paikkakuntiin verrattuna.
Kirjoittaja toimii tutkijana omistamassaan yrityksessä (Suunnittelu- ja tutkimuspalvelut Pekka Lith)
Lähteitä:
Pekka Lith: Varhaiskasvatuksen markkinat, Raportti lasten päivähoidon asiakkaista, palveluntuottajista ja markkinoista tilastojen valossa, Suunnittelu- ja tutkimuspalvelut Pekka Lith, Helsinki 2018.
Lith, Pekka: Palvelusetelit ja palvelusetelityyppiset järjestelmät julkisella alalla, Raportti kohdennetuista maksuvälineistä ja asiakkaan valinnasta Suomessa 2010-luvulla, Lith Consulting Group, Helsinki 2015.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Varhaiskasvatus 2016, tilastoraportti 29/2017, Helsinki 2017.
Tilastokeskus: Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten tilasto, alueellinen yritystoimintatilasto, kuntatilasto ja yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilasto.
Perusopetuslaki 628/1998 ja varhaiskasvatuslaki 36/1973.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.