Yksinäisiä on sadointuhansin – yhteistä korkea ikä, pienet tulot ja huono terveys
Yksinäisyyttä koki koko ajan tai suurimman osan ajasta noin neljä prosenttia yli 15-vuotiaasta väestöstä eli lähes 180 000 henkilöä vuonna 2018.
Jos yksinäisinä pidetään lisäksi joskus neljän viikon aikana itsensä yksinäiseksi tunteneita, kasvaa joukko 21,2 prosenttiin yli 15-vuotiaasta väestöstä. Lukumääräisesti näitä vähintään joskus yksinäiseksi itsensä tunteneita oli yhteensä 950 000.
Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen elinolotilastoon, joka julkaistiin vastikään. Tilaston pohjana olevassa tulo- ja elinolotutkimuksessa kysyttiin vuonna 2018, kuinka usein henkilö on kokenut itsensä yksinäiseksi viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana.
Vastausvaihtoehdot olivat: koko ajan, suurimman osan ajasta, joskus, harvoin tai ei koskaan. Tässä artikkelissa kahteen ensimmäiseen kuuluvista käytetään termiä usein itsensä yksinäiseksi kokeneet.
Vastaajia tutkimuksessa oli 9 832.
Seuraavassa kuvailen yksinäiseksi itsensä kokeneiden ryhmiä verrattuna muuhun väestöön pohjautuen elinolotilaston aineistoon. Kyse on nimenomaan kuvailusta, ei yksinäisyyden selittämisestä. Johtuuko yksinäisyys esimerkiksi heikosta terveydestä vai heikko terveys yksinäisyydestä, sitä ei tästä kuvauksesta voi päätellä.
Kuvailevasta esityksestä ei myöskään voi suoraan tulkita, onko yksinäisyyden ja esimerkiksi heikon terveyden välinen yhteys suora vai onko taustalla jokin piilevä selittävä tekijä.
Yksinäisyyden kokemuksen ymmärtäminen vaatii tarkempaa tutkimusta, mihin tilastokuvauksella voidaan päästä. Yksinäisyyden yhteyksistä elämän eri puoliin on tarkemmin kuvannut esimerkiksi Saari (toim. 2016).
Yksinäisyys on yleisempää iäkkäillä
Yksinäisyyttä koetaan selvästi useammin kotitalouksissa, joissa on vain yksi aikuinen – siis yksinasuvien tai yhden huoltajan talouksissa. Kun koko aikuisväestöstä usein yksinäiseksi koki itsensä neljä prosenttia, on usein yksinäisiä yhden hengen talouksissa 10,4 prosenttia. Yhden huoltajan talouksissa heitä oli 7,6 prosenttia.
Yksinäisyyden tunne on yleisempi iäkkäillä, sillä yksinasuvista yli 64-vuotiaista yksinäiseksi koki itsensä usein 11,4 prosenttia, kun alle 35-vuotiailla osuus oli 8,9 prosenttia. Muissa kotitalouksissa yksinäisyyden kokemukset usein ovat verrattain harvinaisia. (Kuvio 1)
Jos yksinäisyyden määritelmänä pidetään sitä, että henkilö on tuntenut itsensä vähintään joskus yksinäiseksi, nousee yksinäisten osuus koko väestössä 21,2 prosenttiin, yksinasuvilla 39 prosenttiin ja yhden huoltajan talouksilla 28,2 prosenttiin.
Eläkeikäisistä yksinasujista vähintään joskus yksinäiseksi itsensä koki 41,7 prosenttia ja nuorimmista yksinasujista 33,3 prosenttia. Muun tyyppisissä kotitalouksissa asuneiden keskuudessa vähintään joskus yksinäisyyttä kokeneiden osuus on yleensä 15 prosentin alapuolella.
Kaikista usein yksinäiseksi itsensä tuntevista kaksi kolmesta oli yksinasujia. Koko väestöstä yksinasujia oli joka neljäs.
Usein yksinäisyyttä kokeneista noin 47 prosenttia on miehiä ja 53 prosenttia naisia. Yksinasuvien keskuudessa työikäiset yksinäiset ovat useammin miehiä kuin naisia, kun taas 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa kaksi kolmesta yksinäisestä on naisia.
Yksinäinen ja kipeä
Itsensä usein yksinäiseksi tunteneilla on keskimääräistä heikompi terveydentila. Viidesosa ilmoittaa terveydentilansa olleen huono tai erittäin huono. Vain noin 37 prosenttia koki terveydentilansa olleen hyvä tai erittäin hyvä.
Joskus itsensä yksinäiseksi tuntevilla osuus oli suurempi; noin 60 prosenttia ilmoitti terveydentilansa olleen erittäin hyvä tai hyvä. Harvemmin yksinäisyyttä kokeneissa hyväksi terveytensä koki 70 prosenttia väestöstä. (Kuvio 2)
Myös pitkäaikaissairaudet ja muut pitkäaikaiset terveysongelmat ovat yleisempiä usein yksinäisyyttä kokeneiden keskuudessa: heistä 70 prosenttia kertoi pitkäaikaisista terveysongelmista.
Joskus yksinäiseksi itsensä kokeneista 55 prosenttia ilmoitti joitakin pitkäaikaisia terveysongelmia ja harvemmin yksinäisyyttä kokeneet keskimäärin 45 prosenttia.
Usein yksinäisyyttä kokeneet ovat myös kokeneet selvästi useammin (27 %) vakavia toimintarajoitteita kuin joskus itsensä yksinäiseksi tunteneet (10 %) tai harvemmin yksinäisyyttä kokeneet (5 %).
Syrjäytymisvaaraa ja toimeentulo-ongelmia
Köyhyys- tai syrjäytymisriskiä koskevat tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2017. Köyhyys- tai syrjäytymisriskin osatekijät ovat pienituloisuus, aineellinen puute ja vajaatyöllisyys (ks. käsitteiden määritelmät).
Kaikista yli 15-vuotiaista köyhyys- tai syrjäytymisriskissä oli joka kuudes vuonna 2017. Usein yksinäisyyttä kokeneiden parissa riski koskee lähes joka toista tai joskus yksinäisyyttä kokeneiden parissa lähes joka neljättä.
Koska suurin osa köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevista Suomessa on pienituloisia, ei ole yllätys, että yksinäisistä selvästi muita suurempi osa on myös pienituloisia. Usein yksinäisistä pienituloisia oli 28,8 prosenttia, joskus yksinäisistä 18 prosenttia ja tätä harvemmin yksinäisistä 10,2 prosenttia.
Myös vajaatyöllisyys on selvästi yleisempää usein yksinäisten keskuudessa (23 %) kuin joskus yksinäisten (12 %) tai tätä harvemmin tai ei ollenkaan yksinäisten keskuudessa (5 %).
Vakava aineellinen puute on Suomessa ylipäätään melko harvinaista, mutta myös puute on tavallisempaa usein yksinäisten keskuudessa: vajaat 14 prosenttia usein yksinäisistä koki vakavaa materiaalista puutetta, kun muussa aikuisväestössä osuus oli reilut 2 prosenttia.
Usein yksinäiset kokevat tulojen riittämisessä ongelmia tavallisemmin kuin muut. 24 prosenttia kokee vaikeuksia tai suuria vaikeuksia toimeentulossa, kun joskus yksinäisistä vaikeuksia tai suuria vaikeuksia on 10 prosentilla ja harvoin tai ei koskaan yksinäisistä 4 prosentilla. Helpoksi toimeentulonsa yksinäisistä kokee hieman yli puolet, joskus yksinäisistä 68 prosenttia ja muista 82 prosenttia. (Kuvio 3)
Osattomuuden kokemusta, mutta tyytyväisyyttäkin ihmissuhteisiin
Tulo- ja elinolotutkimuksessa kysyttiin vuonna 2018 myös sitä, missä määrin henkilöt kokevat osallisuutta yhteiskunnassa. Asteikko ulottui nollasta kymmeneen: nolla tarkoitti, ettei henkilö koe olevansa ollenkaan osallinen yhteiskunnassa ja 10, että koki olevansa täysin osallinen.
Keskiarvo koko väestölle oli 7,5, usein yksinäisille 5,5 ja joskus yksinäisille 7. Usein yksinäisistä 55 prosenttia arvioi omaa osallisuuttaan heikoimmilla arvosanoilla 0–6, kun koko väestöstä näitä arvosanoja käytti vain joka viides. Vain noin 11 prosenttia yksinäisimmistä antoi korkeimman arvosanan, kun kaikista 16 vuotta täyttäneistä joka kolmas antoi arvosanaksi 9 tai 10.
Ihmissuhteitaan kuvasi heikoilla arvosanoilla 0–6 seitsemän prosenttia kaikista yli 15-vuotiaista. Usein yksinäisyyttä kokeneiden keskuudessa ihmissuhteisiin tyytymättömyys on luonnollisesti yleistä: arvosanan 0 ja 6 välillä antoi noin 41 prosenttia kaikista usein yksinäisyyttä kokeneista.
Niistä, jotka eivät kokeneet ollenkaan yksinäisyyttä tai kokivat sitä harvoin, 60 prosenttia oli ihmissuhteisiinsa tyytyväinen arvosanojen 9–10 verran.
Myös osa yksinäisyyttä usein kokevista antoi korkean arvosanan tyytyväisyydelle ihmissuhteisiinsa. Yksi selitys tälle ristiriitaiselta vaikuttavalle tulokselle voi olla se, että henkilöt arvioivat olemassa olevien ihmissuhteidensa olevan hyviä, mutta eivät ilmaisseet vastauksessa sitä, onko ihmissuhteita riittävästi.
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksikössä.
Lähteet:
Tilastokeskus, elinolotilasto
Saari, Juho (toim.) 2016. Yksinäisten Suomi. Gaudeamus.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.