Edustavuuden ajatus joutuu koetukselle verkkokyselyjen maailmassa
Verkossa tehtävät kyselyt ovat lisääntyneet valtavasti viime vuosina. Niitä tehdään eri medioiden sivustoilla ja sosiaalisessa mediassa. Verkkokyselyiden suosio perustuu niiden edullisuuteen – kustannukset ovat alhaiset ‒ ja nopeuteen – tulokset saadaan nopeammin kuin perinteisessä tietojenkeruussa. Usein niihin saadaan myös suuri määrä vastauksia.
Palveluntuottajat tekevät kyselyjä omille asiakkailleen, media selvittää ihmisten mielipiteitä tehdäkseen niistä sisältöä. Hauska esimerkki on Ylen urheilutoimituksen yhdessä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun asiantuntijoiden kanssa toteuttama testi suomalaisille parhaiten sopivasta liikuntalajista. Yllättäen sopivimmiksi lajeiksi tulivat tennis, paini ja jääkiekko.
Myös vakavan tutkimustiedon keräämisessä hyödynnetään nykyisin sähköisiä medioita. Tästä yhtenä esimerkkinä on köyhyystutkijoiden ja Helsingin Sanomien yhteistyönä toteuttama Helsingin Sanomien verkkosivujen kysely ihmisten suhtautumisesta köyhyyteen. Yllättävän tuloksen mukaan rikkaat ihmiset suhtautuvat varsin tylysti köyhiin. Provosoiko verkko esittämään kärjekkäitä mielipiteitä?
Verkkokyselyt poikkeavat siitä, miten aiemmin on ajateltu kyselyiden tekemisen periaatteista. Erityisesti kysymys saadun aineiston edustavuudesta herättää huolta. Keiden mielipiteitä ja käsityksiä tietyillä sivustoilla vastaamassa käyvien mielipiteet edustavat? Verkkovastaamisen edustavuutta perustellaan usein suurella vastaajien määrällä. Ylen kyselyyn on vastannut yli 200 000 ihmistä ja Helsingin Sanomien kyselyynkin lähes 10 000.
Vastaajien määrä ei kuitenkaan riitä edustavuuden takaamiseen. Jo pelkästään se, että kaikki eivät vielä käytä verkkopalveluita, vinouttaa vastausjakaumia.
Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksen mukaan iäkkäimmistä (75-89-vuoitiasta) peräti 70 prosenttia ei ollut käyttänyt internetiä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tätä nuoremmastakin ikäluokasta (65-74-vuotiaista) lähes kolmannes ei ollut käyttänyt nettiä. Myös alhainen koulutus tarkoittaa muita vähäisempää netin käyttöä.
Tietyllä verkkosivustolla vierailevat lienevät valikoitunutta joukkoa. Kihun asiantuntija arveli erikoisten tulosten perusteella, että nuoret antoivat sopivaa liikuntalajia koskevaan testiin vähemmän vastauksia kuin iäkkäät.
Keiden mielipiteitä ja käsityksiä tietyillä sivustoilla vastaamassa käyvien mielipiteet edustavat?
Väestöä koskevien tietojen edustavuus on perinteisesti perustunut kahdelle menettelylle: kokonaistutkimukselle ja otostutkimukselle. Tutkimusaineistojen edustavuuden kysymys on herättänyt intohimoja niin kauan kuin väestöä koskevia tietoja on haluttu tuottaa. Otantateorian kehittäjät kohtasivat Kansainvälisessä tilastoinstituutissa voimakasta kritiikkiä kokonaistutkimusten kannattajien taholta 1800-luvun lopulla.
Otantatutkimukset yleistyivät varsinaisesti 1950-luvulta lähtien. Rekisterien käyttö tilastoinnissa ja tutkimuksessa on myös herättänyt vastustusta. Onkin muistettava, että kaikilla tiedonkeruun tavoilla on omat ongelmansa ja etunsa.
Edustavuuden vaatimus toteutetaan otostutkimuksissa tietyin periaattein ja menettelyin mm. määrittämällä tutkimuksen kohdeperusjoukko ja huolehtimalla siitä, että vastaajat jakautuvat otoksessa samoin kuin perusjoukossa.
Mikäli otos edustaa sitä perusjoukkoa, jota oli tarkoitus tutkia, voidaan aineiston perusteella laskea erilaisia tunnuslukuja kuten keskiarvoja ja jakaumia, tehdä väestöryhmiä koskevia vertailuja tai tutkia syy- ja seuraussuhteita.
Otostutkimuksen ehtojen toteututtua voidaan analysoida myös tutkimuksen katoa ja sen mahdollista systemaattista vinoutta ja muita systemaattisia virheitä sekä arvioida, miten ne vaikuttavat aineistosta tehtäviin johtopäätöksiin.
Näiden virheiden vaikutusta pystytään nykyisin myös korjaamaan. Otostutkimusten ongelmana ovat pienet otoskoot ja yhäti kasvava kato, jotka vähentävät yksityiskohtaisia vertailumahdollisuuksia.
Otostutkimusten ehdot toteutuvat harvoin verkkokyselyissä ainakin, jos halutaan tutkia koko väestöä. Parhaiten verkkokyselyt soveltunevat rajatulle joukolle - esimerkiksi tietylle organisaatiolle - jolloin kohdeperusjoukko tunnetaan, ja katoanalyysi voidaan mahdollisesti tehdä.
Verkkokyselyiden edustavuutta on kuitenkin mahdollista arvioida, jos vastaajista on tiedossa sosio-demografisia tai alueellisia tietoja. Olemassa olevien väestön rakennetietojen perusteella jakaumia voidaan vertailla ja saada käsitys verkkokyselyyn vastanneista.
Verkossa tehdyillä kyselyillä ja niiden edustavuudella on merkitystä. Ne ovat nykyisin median suosimaa sisältöä ja niiden välittämästä viestistä muodostuu helposti yleisinä käsityksinä pidettyjä tosiasioita. Olisi tärkeää huolehtia siitä, että mikään väestöryhmä ei jäisi vastaamisen ulkopuolelle ja että aineistojen analyysissä kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota, keiden mielipiteitä oikeastaan ollaan julkaisemassa.
Verkkokyselyistä ja yleensäkin big datasta on muodostumassa uudenlainen tiedonmuoto, joka edellyttää teoreettista ja metodologista pohdintaa ja kehittämistä.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.