Kilpailukykysopimus muuttaa funktionaalista tulonjakoa
Suomessa jo pitkään jatkunut talouskriisi on muuttanut funktionaalista tulonjakoa eli alkuperäistä tulonjakoa. Funktionaalisella tulonjaolla tarkoitetaan tuotannontekijätulojen jakautumista tuotannossa eli palkkatulojen ja voittojen keskinäisiä osuuksia.
Oheinen kuvio kertoo, mitkä ovat olleet palkkatulojen ja voittojen osuudet yritysten tuottamasta arvonlisäyksestä. Tarkemmin määriteltynä kyseessä on yritysten (ml. rahoituslaitokset) maksamien palkansaajakorvausten (palkkojen ja työnantajan sosiaalivakuutusmaksujen) ja yritysten saaman nettotoimintaylijäämän osuus yritysten tuottamasta nettoarvonlisäyksestä.
Kuvio. Palkkatulojen ja voittojen osuudet yritysten arvonlisäyksestä 1975–2015, prosenttia
Lähde: Tilastokeskus, kansantalouden tilinpito
Lama-ajoille on tyypillistä voittojen osuuden pienentyminen ja vastaavasti palkkatulojen osuuden kasvu. Näin tapahtui jo 1970-luvun lopulla, mutta erityisesti 1990-luvun alussa. Vaikka yritykset irtisanoivat väkeä ja työttömyys kasvoi ennätyslukemiin, voittojen osuus supistui aluksi dramaattisesti.
Lamasta noustiin nykykatsannossa melko pian. Jo vuonna 1995 voittojen osuus tuloista kohosi yli 30 prosenttiin. Sillä tasolla se säilyi aina vuoteen 2008 asti. Kymmenvuotisjaksolla 1998‒ 2007, jolloin voittojen osuus oli keskimäärin 35 prosenttia, oli siirrytty kokonaan uudelle tasolle.
Voittojen osuutta nosti elektroniikkateollisuuden kultakausi, mutta vaikka sen vaikutus jätettäisiin pois, voittojen osuus kohosi selvästi aiempaa korkeammaksi, keskimäärin 32 prosenttiin.
Nykyisessä taantumassa voittojen osuus on supistunut vuodesta 2009 alkaen. Osuus on ollut viime vuosina noin 25 prosenttia. Se vastaa voittojen osuutta 1980-luvulla. Funktionaalinen tulonjako onkin palannut 1980-luvun tasolle. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, miten pysyväksi tilanne jää.
Voittojen osuuden lasku viime vuosina selittää myös sitä, miksi työnantajapuoli parhaillaan pyrkii alentamaan työvoimakustannuksia.
Ns. kilpailukykysopimus sisältää työnantajain sosiaalivakuutusmaksujen alentamisen. Työnantajien työeläkemaksua, työttömyysvakuutusmaksua ja sosiaaliturvamaksua aiotaan alentaa yhteensä 2,63 prosenttiyksikköä vuoteen 2020 mennessä.
Kilpailukykysopimus muuttaisi funktionaalista tulonjakoa. Mekaanisesti laskien palkkatulojen osuus arvonlisäyksestä pienenisi 1,7 prosenttiyksikköä ja vastaavasti voittojen osuus kasvaisi.
Tässä laskelmassa ei ole otettu huomioon työajan vuosittaisen 24 tunnin pidennyksen vaikutusta tulonjakoon. Sen vaikutus tulisi EK:n laskelmien mukaan olemaan lähes yhtä suuri kuin työnantajan sivukulujen alentamisen vaikutus.
Myös palkankorotusten jäädyttäminen vuonna 2017 muuttaisi funktionaalista tulonjakoa.
Suomen talouden kehitys 1980-luvulla ei ollut mitenkään huonoa, vaikka yritysten voitto-osuus olikin alhaisempi kuin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Vaikuttaakin siltä, että yritysten kilpailukyky ei ole ratkaisevasti kiinni palkkojen ja voittojen osuuksista.
Sikäli toimintaympäristö on tietysti muuttunut, että valuutan devalvoiminen ei ole enää mahdollista.
Funktionaalisen tulonjaon radikaali muutos 1990-luvulla ilmeni kotitalouksien välisten tuloerojen selvänä kasvuna. Tämä on luonnollista, koska yritysten voitoista huomattava osa jaetaan osinkoina omistajille, pääasiassa suurituloisille.
Nykyisessä taantumassa funktionaalisen tulonjaon muutos palkkatulojen hyväksi ei ole kaventanut kotitalouksien välisiä tuloeroja. Tuloerot ovat kyllä vuoden 2007 jälkeen lievästi kaventuneet, mutta se ei ole ollut seurausta tuotannontekijätulojen erojen kaventumisesta vaan tulonsiirtojen muutoksista.
Tuotannontekijätulojen erojen säilymistä selittää lähinnä kaksi tekijää. Ensinnäkin funktionaalinen tulonjako ei kerro kaikkea yritysten voitoista. Toimintaylijäämä kuvaa yritysten varsinaisen toiminnan liikevoittoa. Sen lisäksi yritykset ovat viime vuosina saaneet entistä suurempia voittoja ulkomaisista tytäryrityksistä.
Toiseksi yritykset eivät ole vähentäneet osinkojen jakoa, vaan ovat maksaneet entistä suuremman osan voitoistaan osinkoina.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.