Kuinka suuri on palkkakulujen osuus tuotteiden hinnoissa?
Näin kun vientiteollisuuden kilpailukykyä koetetaan parantaa yleisillä palkkakustannusten leikkauksilla, on paikallaan tarkastella, kuinka suuren osuuden palkkakulut muodostavat eri tuotteiden hinnoista.
Kansantalouden tilinpidon tiedoista voi laskea, että palkansaajakorvausten osuus tuotoksesta eli tuotannon arvosta oli esimerkiksi tehdasteollisuudessa viime vuonna 16 prosenttia. Tämä luku ei kerro kuitenkaan koko totuutta palkkakulujen osuudesta.
Laskelmassa on mukana vain välittömien palkkakulujen osuus tuotannon arvosta eli toimialan omien palkkakulujen osuus. On päätettävä, halutaanko laskelmaan mukaan myös tuotannossa käytetyt muut panokset ja niihin sisältyvät palkkakulut.
Kaikkien tuotteiden valmistuksessa tarvitaan panoksina muiden toimialojen tuotteita ja nekin sisältävät palkkakuluja.
Esimerkiksi rakentamisessa tarvitaan monenlaisia tarvikkeita, vaikkapa lautoja, joiden hinta sisältää sahan palkkakulut. Saha taas tarvitsee puuta, jonka hinta sisältää puunkorjuun ja kuljetuksen palkkakuluja. Kuljetus vaatii polttoainetta, jonka hintaan sisältyy palkkakuluja ja niin edelleen.
Kun halutaan tarkastella palkkakulujen osuutta eri toimialojen tuotteiden arvonmuodostuksessa kokonaisuudessaan, kannattaa tarkastella kansantalouden tilinpidon merkittävintä jatkojalostetta: panos-tuotosta.
Tilastokeskuksen StatFin-tietokantataulukoihin sisältyy panos–tuotos-taulukko ”tuotoksen hinnan kustannuskomponentit”. Siinä laskelmaan on sisällytetty myös tuotannon välilliset vaikutukset muilla toimialoilla.
Taulukossa on esitetty eri toimialojen käyttämien peruspanosten kustannusrakenne. Esimerkiksi tehdasteollisuudessa palkkakulujen osuus on keskimäärin 32 prosenttia. Palvelualoilla se on korkeampi, 48 prosenttia.
Koko talouden tasolla vuonna 2013 palkansaajakorvausten (palkkojen ja työnantajan sosiaalivakuutusmaksujen) osuus oli 42 prosenttia, tuontipanosten osuus 24 prosenttia, toimintaylijäämän (voittojen) osuus 16 prosenttia ja kiinteän pääoman kulumisen (poistojen) osuus 16 prosenttia. Välillisten verojen osuus (vähennettynä saaduilla tukipalkkioilla) oli 2 prosenttia, koska kaikki alat eivät voi esimerkiksi vähentää maksamaansa arvonlisäveroa.
Tuotoksen hinta tarkoittaa toimialan tuottamien tuotteiden hintaa ilman arvonlisäveroa ja muita tuoteveroja. Siten taulukko ei kerro suoraan kuluttajien maksaman hinnan kustannusrakennetta, mutta kertoo esimerkiksi vientiin menevien tuotteiden kustannusrakenteen, koska viennistä ei juurikaan peritä arvonlisäveroa.
Taulukossa on esitetty kustannusrakenne lähinnä toimialaluokituksen kaksinumerotasolla ilman välisummia, mutta tuotostietojen avulla voidaan johtaa myös eri toimialakokonaisuuksien panosrakenteet.
Kaikkein alhaisin palkkakulujen osuus tuotoksesta oli öljynjalostuksessa, vain 5 prosenttia. Siellä myös tuontipanosten osuus oli suurin, 85 prosenttia. Öljyn hinnan romahdettua vuoden 2013 jälkeen osuudet ovat varmasti jonkin verran muuttuneet.
Suorien ja välillisten palkkakulujen osuus tuotoksesta eräillä aloilla 2013, %
Lähde: Tilastokeskus, panos-tuotos
Palkkakulujen osuus tuotoksesta oli melko alhainen myös energiahuollossa sekä kemikaalien ja kemiallisten tuotteiden valmistuksessa (23 prosenttia), metallien jalostuksessa (27 prosenttia) sekä elektroniikkateollisuudessa (28 prosenttia).
Palkkakulujen osuus oli suurin palvelualoilla, jotka ovat työvaltaisia. Sosiaalipalveluissa osuus oli 79 prosenttia, koulutuksessa 69 ja terveyspalveluissa 67 prosenttia. Keskimääräistä suurempi osuus oli myös esimerkiksi rakentamisessa (52 prosenttia) ja kaupassa (50 prosenttia).
Kun tehdasteollisuudessa palkkakulujen osuus oli keskimäärin 32 prosenttia, se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhden prosentin yleinen palkankorotus Suomessa nostaa tehdasteollisuuden kustannuksia 0,32 prosenttia, jos muiden panosten hinnat säilyvät ennallaan eikä voitoista tingitä. Vastaavasti yhden prosentin yleinen palkanalennus vähentää kustannuksia 0,32 prosenttia.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.