Työnteon tavat pirstaloituvat
Eivätkö kohta kaikki ole pätkätyöntekijöitä? Onko yksinyrittäjiä jo miljoona? Kuinka paljon on vuokratyöntekijöitä?
Muun muassa tällaisiin työnteon tapoihin liittyviin kysymyksiin olen vastaillut aktiivisille kansalaisille, asiantuntijoille ja toimittajille. Miten – siis millaisissa työsuhteissa tai yrittäjinä – suomalaiset tekevät työtä, on tärkeä työmarkkinoiden rakennetieto ja herättää ymmärrettävästi kysymyksiä. Selvennän tässä blogissa millä tavoin suomalaiset tekevät työtä.
Työnteon tapoja on monia. Pääasiallisesti työlliset jaetaan palkansaajiin ja yrittäjiin. Näistä selvästi suurempi ryhmä ovat palkansaajat, joita on 86 prosenttia kaikista työllisistä.
Palkansaajat on tavallisesti jaettu jatkuvassa ja määräaikaisessa työsuhteessa oleviin sekä kokoaikaista tai osa-aikaista työtä tekeviin. Lukujen käyttäjien on syytä muistaa, että nämä ovat osin päällekkäisiä ryhmiä: niin jatkuvassa kuin määräaikaisessa työsuhteessa tehdään sekä kokoaikaista että osa-aikaista työtä.
Myös yrittäjät voidaan jakaa varsin moneen eri ryhmään. On työnantajayrittäjiä, maatalousyrittäjiä, yrittäjäperheenjäseniä ja yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjien ryhmän voi vielä jakaa yksinyrittäjiin, ammatinharjoittajiin ja freelancereihin. Kollegani Hanna Sutelan kanssa niputimme joukkoon mukaan vielä yrittäjämäisesti työskentelevät apurahansaajat (noin 3 000) ja nimesimme ryhmän itsensätyöllistäjiksi.
Tällaiseen työnteon tapojen ”peruserittelyyn” perustuvaa tietoa julkaisemme vuosittain vuosikatsauksissa.
Kuvio 1. Työllisten työn teon muodot, 15–64-vuotiaat, 2014
Lähde: Työvoimatutkimus, Tilastokeskus
Kuten kuviosta 1 näkyy, noin 1,5 miljoonaa eli kaksi kolmasosaa työllisistä, tekee töitä jatkuvissa kokoaikaisissa palkansaajatyösuhteissa. Tämä osuus ei ole muuttunut juuri mihinkään vuosituhannen vaihteesta. Tältä osin työmarkkinatilastot tukevat käsitystä työnteon tapojen pysyvyydestä, vaikka muutoksiakin on tapahtunut, näistä selkeimpinä itsensätyöllistäjien ja osa-aikatyötä tekevien määrän kasvu. Työelämän tutkimus -lehdessä julkaistiin katsaukseni ajallisista muutoksista työnteon tavoissa.
Palkansaajien työsuhteiden kirjo on kuitenkin vakituinen/määräaikainen ja koko/osa-aikainen -jakoa laajempi.
Lisäksi on otettava huomioon myös vuokratyötä tekevät sekä nollatuntisopimuksella työskentelevät. Ensin mainituista on työvoimatutkimuksessa kerätty tietoa vuodesta 2008 ja jälkimmäisistä kertaluontoisesti vuonna 2014.
Molemmat ryhmät kuuluvat kuviossa 1 kuvattuihin palkansaajien ryhmiin. Sekä vuokratyöntekijät että nollatuntisopimuksella olevat voivat olla joko kokoaikaisessa tai osa-aikaisessa työssä tai jatkuvalla tai määräaikaisella työsopimuksella. Yhtä kaikki ne ovat työsuhteeseen liittyviä tekijöitä, jotka on syytä ottaa huomioon kun eritellään eri työnteon tapojen moninaisuutta.
Jotta tarkastelu olisi yhteneväistä palkansaajien kanssa, on syytä muistaa, että myös yrittäjät voivat tehdä työtä kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti.
Kuviossa 2 on esitetty työteon tavat niin tarkalla tavalla haarukoituna kuin se tällä hetkellä työvoimatutkimuksessa on mahdollista. Kuvion luvut koskevat päätyötä, vaikka osa tekee useampaa työtä ja myös vaihtaa ammattiasemaansa vuoden aikana. Enemmistö siis tekee työtä vakituisessa kokoaikaisessa palkansaajatyösuhteessa, mutta normaalityösuhteen ulkopuolella oleva kolmannes muodostaa moninaisen työllisten joukon.
Kuvio 2. Työllisten työn teon muodot päätyön mukaan, 15–64-vuotiaat, 2014
Lähde: Työvoimatutkimus, Tilastokeskus
Tuo joukko on hyvin heterogeeninen. Ensinnäkin yrittäjät ovat keskenään erilaisissa tilanteissa. Yhden joukon muodostavat työnantajayrittäjät, joilla menee taloudellisesti hyvin. Viime vuosina kasvaneessa ryhmässä, itsensätyöllistäjissä, on heissäkin yhtäältä niitä, joilla menee taloudellisesti hyvin ja joille tällä tavoin työskenteleminen on mielekästä. Toisaalta hyvin moni heistä kokee toimeentulon niukkuutta ja heille monista eri tulolähteistä syntyvä tilkkutäkkimäisyys on tyypillistä ja myös henkisesti raskasta.
Palkansaajista voidaan kertoa, että kaiken kaikkiaan epätyypillisissä työsuhteissa töitä teki noin 530 000 palkansaajaa vuonna 2014. Mutta jälleen kerran heitäkään ei voi niputtaa yhdeksi ryhmäksi.
Yhtäältä joukkoon kuuluu nollatuntisopimuksella työskenteleviä osa-aikaisia, joille tulojen ja työaikojen vaihtelevuus vaikeuttaa toimeentuloa tai määräaikaisia, jotka yrityksistä huolimatta eivät ole saaneet toivomaansa jatkuvaa työsuhdetta. Toisaalta joukossa on osa-aikatyötä tekeviä, joille osa-aikaisuus ei ole ongelma, vaan haluttu työnteon tapa ja toisaalta vuokratyöntekijöitä, joille keikkaluonteinen työ sopii hyvin.
Työvoimatutkimuksesta saadaan selville, että noin 280 000 osa- ja määräaikaista työskentelee tällä tavoin joko kokoaikaisen ja jatkuvan työn puutteen takia. Tieto ei kuitenkaan kata ihan kaikkia vuokratyöntekijöistä ja nollatuntisopimuksella työskentelevistä.
Tämä työnteon tapojen kirjon laajuus luo haasteita sekä tilastontekijöille että poliittisille päättäjille. Tilastontekijä pohtii millaista työtä tulevaisuudessa tulee mitata ja mikä tekijä kertoo parhaiten vastaajan työmarkkina-asemasta. Onko se vaikkapa työn osa-aikaisuus vai se, että sitä tehdään nollatuntisopimuksella?
Poliittisille päättäjille työnteon tapojen moninaisuus kulminoitunee kysymykseksi, miten sosiaaliturva saadaan joustavammaksi, kun työnteon tavat ovat näinkin moninaiset.
Avainsanat:
Miksi tätä sisältöä ei näytetä?
Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.